Annonce
Kultur

Folkeklubbens forsanger formidabel alene på scenen: Kjartan lod Lars Høgh bestemme titlen på ny sang

Selv om det var en relativt kort koncert, formåede Kjartan Arngrim at vise sit værd som sanger, sangskriver og entertainer. Foto: Simon Staun
Kjartan Arngrim spiller meget få solokoncerter, men lørdag virkede Folkeklubben-frontmanden i sit es som første kunstner på scenen til NU Festival.

Koncert: Jeg har interviewet Kjartan Arngrim flere gange, og udover at være yderst sympatisk er han en af de mest veltalende og metafordyrkende danske musikere, jeg kender. Jeg kan nærmest kun komme i tanke om Peter Sommer, der på samme måde holder sproget i et kærligt jerngreb.

Publikum er naturligvis kommet for at høre akustiske udgaver af Folkeklubbens sange, men det er ikke misvisende at konkludere, at Kjartan Arngrim mellem numrene om sorte tulipaner og byens kro vinder lige så mange hjerter med sine fænomenale og tankevækkende oplæg til sangene.

Kjartan Arngrim er én af de bedste danske sangskrivere fra det seneste årti, og efter 10-12 koncerter med Folkeklubben er det perfekt at opleve sangene i et akustisk format, hvor teksterne står knivskarpt

Fra anmeldelsen

NU Festival uden Kjartan Arngrim ville også have været forkert med tanke på den anekdote, han indleder med. Sidste år mødte han Lars Høgh i Brugsen i Kerteminde. Kjartan ledte efter noget kløgtigt at sige, mens han smed tomme flasker i flaskeautomaten.

Annonce

- Nå, der har nok været fest i Folkeklubben, sagde Lars Høgh på syngende fynsk og tog føringen.

Sådan en introduktion er god for både det, der er oppe i hovedet og inde bag brystet. Derfor er det oplagt at lægge ud med ”Danmarksfilm”, som er optaget i den reviderede 19. udgave af Højskolesangbogen.

Kjartan Arngrim er én af de bedste danske sangskrivere fra det seneste årti, og efter at have hørt 10-12 koncerter med Folkeklubben er det perfekt at opleve sangene i et akustisk format, hvor teksterne står knivskarpt.

Den akustiske guitar, der i øvrigt matcher hans orange sweatshirt, spiller i sagens natur en central rolle i kraft af at være eneste instrument. Den har en dejlig klang og en god bund. Guitaren behandles kyndigt af Kjartan, der dog ikke er helt så kompetent på fingrene som med pen og stemme.

Et hav af smukke billeder

Mange af sangene er selvskrevne til NU Festival, der handler om at være til stede i nuet. Som ”Sort Tulipan”, der introducerer med formaningen om, at ”det ikke handler om det evige liv, men at være evigt levende”. Amen.

”Byens Kro” kunne være skrevet på Den Røde Pimpernel i centrum af Kerteminde. Derfor virker det passende, at Kjartan beder om en fadøl, inden han sætter i gang. Inden sangen er slut, står der tre nyskænkede fadøl på scenekanten. Men ingen Unterberg, som der synges om.

Lars Høgh var naturligvis blandt publikum til koncerten med Kjartan Arngrim. Foto: Simon Staun

Af alle de flotte tekster denne eftermiddag, er den i ”Flammende hjerter” højdepunktet. Den indledes med den poetiske opfordring: ”Kys mine frostkolde læber” og gemmer på et hav af smukke billeder.

Inden titelnummeret fra seneste album, ”Børn af den tabte tid”, får Kjartan Arngrim flettet Lars Høgh ind i 4-2 sejren over Sovjetunionen, selv om det var Ole Qvist, der vogtede kassen. Det er en ubetydelig detalje, som allerede er glemt, da Arngrim har urpremiere på et nyt nummer, der aldrig er spillet for et publikum.

- Den kunne få titlen ”Hvad vi har tabt så smukt” eller ”Sensommersang”. Det får du lov at bestemme Lars, siger Kjartan Arngrim og smiler til Lars Høgh på tredje række tæt på scenen.

Mit bud må være ”Hvad vi har tabt så smukt”, der indkapsler præcis det, Kjartan Arngrim er så ferm til med det danske sprog. Men jeg kommer helt sikkert til at samle op på, hvad Lars Høgh beslutter sig for ...

Kjartan Arngrim skulle videre til Horsens, hvor Folkeklubben gæster Fængslet. Foto: Simon Staun

Kjartan Arngrim er ikke en fedterøv, når det kommer til sproglige lækkerier. I netop ”Fedterøv” får både de nærige, højre- og venstrefløjen et rap over nallerne.

På 45 minutter får Folkeklubbens frontmand klokkerne til at ringe med en altovervejende vellykket og vedkommende koncert, som i den grad lever op til festivalens mantra om at hylde sangskriverne.

Om koncerten:

NU Festival, Lundsgaard Gods, Kerteminde, lørdag 11. september: Kjartan Arngrim

Annonce
Fyn For abonnenter

Ægteparret Roudyna og Abdel fra Syrien kan snart arbejde som læger i Danmark: - Vi har kæmpet i seks år for at nå hertil

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To personer kørt på OUH med skader efter knivstikkeri: Undløbet mand anholdt af politiet

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Nyborg

Cykler otte kilometer til skole hver dag: Bertil fra Ørbæk er Årets Børnecyklist

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Muslingefiskere skal holde sig væk: Vi vil hellere have lystfiskere og outdoor-turister

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Fyn

Udenlandske læger strander i flaskehalse, når de skal godkendes: Ikke fair for nogen parter, mener Lægeforeningen

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende

Annonce