Annonce
Faaborg-Midtfyn

Folkefest på Stormgården: Haastrup får endnu et festivalskud på stammen

Niels Lundgaard arrangerer sammen med sin kone, Maria Lundgaard, festivalen Haastival i Haastrup. I år er femte år, den løber af stablen. Foto: Kim Rune
Tilflytterne Peter og Gitte Stovgaard-Hansen arrangerer for første gang i år Storm Folkefestival i Haastrup. De har blandt andet hentet inspiration fra naboerne Maria og Niels Lundgaard, der står bag Haastival. Begge par er enige om, at det er lokalområdets musikgen og beboernes villighed til at hjælpe hinanden, der får festivalerne til at løbe rundt.

Først efter det unge par Peter og Gitte Stovgaard-Hansen flyttede fra Amager og ind på den stråtækte Stormgården i Haastrup, opdagede de, at de havde købt en bolig, der bærer en særlig, lokal historie med sig.

Gården har været barndomshjem for folkemusikeren Rasmus Storm, der blev født i 1733, og det har givet parret inspiration til at stille sig i spidsen for en lokal begivenhed med afsæt i netop ham.

- Der er lidt en "carl nielsensk" fortælling i ham, og når han er født her, er det en rigtig god historie. Så vi skal da lave en festival og markere det, siger Peter Stovgaard-Hansen.

Festivalen skal hedde Storm Folkefestival og løber af stablen på gården i Haastrups hovedgade. Under festivalen vil der eksempelvis være fællesspisning, indslag og boder fra foreninger og producenter, gamle lege og optræden fra lokale folkemusikere og dansere.

- Det skal være lidt en høstfest i gammel forstand, fortæller Gitte.

Samtidig kan parret løfte sløret for, at det er lykkedes dem at få et musikernavn med et stort trækplaster til Haastrup. Orkestret, der kaldes Rasmus-Gruppen, spiller blandt andet numre fra Rasmus Storms berømte nodebog og har musikeren Lars Lilholt som medlem.

Annonce
Haastrups nyeste festival, Storm Folkefestival, skal finde sted hos tilflytterne Peter og Gitte Stovgaard-Hansen og børnene Vilfred og Roberta fra 31. august. Foto: Kim Rune

- Byen er musikalsk

Ifølge Gitte og Peter Stovgaard-Hansen er musik en stor del af Haastrups fællesskab, og derfor er det oplagt at arrangere en festival med noder og rytmer som omdrejningspunkt.

- Der er et miljø for det, som gør det naturligt at tænke i de baner. Byen her er musikalsk, siger Peter Stovgaard-Hansen.

Blandt andet har han og Gitte Stovgaard-Hansens naboer, Maria og Niels Lundgaard, i fem år stået bag musikfestivalen Haastival, der plejer at trække 500 gæster og musikere til landsbyen.

Her er der i år blevet brug for at stille en ekstra scene op og sætte spilletiden ned for at nå at få flest mulige musikere med.

- Der er en stor interesse for det i byen. Der er mange, der kommer og hjælper, og nogle gange er det helt overvældende, fortæller Niels Lundgaard, der er overbevist om, at det ikke nødvendigvis ville kunne lade sig gøre at stable Haastival på benene i andre landsbyer.

- Fællesskabet er ikke noget, vi har opfundet. Det er noget, man har haft tradition for, fortæller han.

Storm Folkefestival finder sted for første gang den 31. august og 1. september, mens Haastival afvikles den 7.-9. juni 2019.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce