Annonce
Middelfart

Folk kan ikke få nok: Nørre Aaby Bageri har solgt tusinder af romkugler siden i morges

Tusinder og atter tusinder romkugler sælges i disse dage fra Nørre Aaby Bageri, der ligger i Superbrugsen. Tre bagere triller dagen lang, mens køen foran disken bliver ved med at vokse. Pigerne tager det hele med et smil. 99 procent af det, de solgte torsdag, var romkugler. Fotos: Mia Harm Madsen

Danskere valfarter i disse dage til Nørre Aaby Bageri, hvor Danmarks bedste romkugler sælger langt bedre end varmt brød.

Nørre Aaby: De triller og triller og triller og har gjort det siden klokken 4.30 tirsdag morgen. Kunderne vælter ind. De vil have én ting: romkugler.

På madmessen Foodexpo, der i sidste uge fandt sted i Herning, løb Nørre Aaby Bageri af med titlen som værende det bageri i landet, der har de bedste romkugler. Det er nu rygtedes på landsplan, og det kan man godt mærke i bageriet, der holder til i Superbrugsen i Nørre Aaby.

De unge piger bag disken laver ikke meget andet end at sælge de små kugler. Cirka 99 procent af det, der langes over disken, er romkugler, vurderer de.

Det er bagermester Carsten Bjørn Bak Matthiesen, der har udviklet opskriften specielt til konkurrencen.

- Jeg har arbejdet med mange dygtige kagefolk siden 80'erne, og så har jeg måske en sjette sans for kager, siger han.

Han valgte at stille op i konkurrencen, men havde ikke forberedt sig på at vinde den, og da romkugler jo laves af kagerester, kom han lidt på spanden, da hele landet begyndte at køre til Nørre Aaby for at få fat i den kuglerunde kage.

- Vi er nødt til at bage nyt for at kunne lave så mange romkugler, forklarer han. I denne opskrift indgår der helt specifikt wienerbrød og mazarinkage.

Nu står påsken for døren, og det kan godt gå hen at blive et problem, for i påskedagene køres der ikke forsyninger ud til butikkerne.

Tirsdag gik det helt amok med kunder i butikken, og allerede ved middagstid havde de tre bagere trillet over 2000 romkugler. Kugler, som alle bliver solgt lige så hurtigt, som bagerne kan nå at trille dem.

Annonce
Der kom hele tiden nye kunder til i køen. Flere kom langvejsfra for at få kuglerne med hjem. Andre var på gennemrejse go havde fået besked på at stoppe i Nørre Aaby for at tage romkugler med til den anden ende af landet.

En gang i livet

Romkugle-konkurrencen udskrives kun hvert andet år, og når det igen er tid til at finde en ny vinder, så tror Carsten Bjørn Bak Matthiesen ikke, at han vil stille op igen.

- Jeg kan se, at det her er så stort, at andre skal have lov at prøve det. Konkurrencen er stadig meget ny, så jeg kunne måske se mig selv som en del af dommerjuryen i fremtiden. Det her er en "once in a lifetime"- oplevelse, og den kan jeg godt unde andre bagere at få. Det kan sætte en by på landkortet, og det er vi nu, siger er tilfreds, men travl bager.

Han tror, at historien om Danmarks bedste romkugle er spredt så hurtigt, fordi romkuglen er folkelig.

- Den kan alle forholde sig til. Det er noget andet, hvis det er en fin konditorkage. Det er ikke alle, der kan lide det eller har lyst til at smage det, siger han.

Der var godt gang i trilleriet i bageriet.

Romkugle-stop

Det er en uge siden, at bageriet vandt titlen, og i dagene efter kom flere og flere kunder. Tirsdag var det helt vildt, og der er ikke noget der tyder på, at det de næste dage skulle blive mindre. Påsken står for døren, og derfor kører mange danskere over Fyn for at komme på påskeferie i den ene eller anden ende af landet. Og her ligger Nørre Aaby jo helt perfekt til at tage en lille pause i køreturen og tage romkugler med til eftermiddagskaffen hos familien.

- Jeg havde da tænkt, om jeg skulle tage ud på motorvejen og spraymale på skiltene, at man kan få Danmarks bedste romkugler i Nørre Aaby, spøger Carsten Bjørn Bak Matthiesen, men vurderer alligevel, at det ikke bliver nødvendigt. Det er det ikke at to årsager: Han har ikke tid - han skal trille mange flere romkugler de kommende dage, og rygtet er allerede spredt, og folk kommer væltende helt af sig selv.

- En kvinde i køen til bageriet fortæller også en anden kunde, at hendes datter fra København ringede til hende med beskeden om, at "nu har du bare at tage romkugler med fra Nørre Aaby".

Nye fade med romkugler blev båret ind lige så hurtigt, som de blev tømt.
Det var rygtedes, at der var gode romkugler i Nørre Aaby. Folk gik derfra med alt fra ganske få og til kassevis med kugler nok til hele kontoret.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce