Annonce
Sydfyn

Ugen, der gik i Svendborg: Kagebagning for Knæk Cancer, seks hjerter til arkitekter og lokale lodser i redningsaktion

Therese Ravn fra Vejstrup Efterskole solgte kager for at samle penge ind til Knæk Cancer. Pressefoto: Thomas Jessen
Annonce

Denne uges rundtur i Svendborg begynder - noget utradtionelt - i Ebeltoft.

Her har Praksis Arkitekter fra Troense, der blandt andet består af arkitekterne Mads Bjørn Hansen og Mette Tony, gjort sig bemærket med et byggeri.

Det drejer som Maltfabrikken - en bygning, som er blevet forvandlet fra forhenværende industriarbejdsplads til byens centrum for kultur og erhverv.

Arkitekturen er anmeldt i Politiken 14. oktober, hvor anmelder Karsten R.S. Ifversen på forsiden af avisens kultur-sektion giver Maltfabrikken seks hjerter.

- At det er så vellykket, som tilfældet er, skyldes ikke mindst den arkitektoniske behandling af de eksisterende bygninger og nye tilføjelser, alt sammen noget, den lille Svendborg-tegnestue Praksis Arkitekter har stået for med indlevet forståelse af opgaven, lyder det blandt andet i artiklen.

---

Indlevelse har der også været masser af på Vejstrup Efterskole.

For mens nogle af verdens skoleelever bruger fredage til at demonstrere for klimaet, brugte eleverne fra efterskolen i Vejstrup deres fredag til bage kage for at samle penge ind til kræftforskning.

Inden efterårsferien lykkedes det nemlig Vejstrup Efterskoles 250 elever at indsamle mere end 60.000 kroner til Knæk Cancer.

Under auktionen var 16-årige Therese Ravn i fuld sving med at sælge kage – hun havde nemlig fået fri fra undervisningen fredag for at bage 300 stykker kage, som hun solgte for fem kroner stykket. Brunsviger, chokoladekager og hindbærsnitter blev revet væk, og beløbet gik selvfølgelig ubeskåret til indsamlingen.

- Kræft er en fuldstændig forfærdelig sygdom, som rammer alt for mange inklusiv mine egne bekendtskaber, så jeg er mega taknemmelig for, at jeg fik muligheden for at sælge mine kager, så pengene kan gavne dem, der er berørt af kræft, sagde Therese Ravn ifølge en pressemeddelelse.

Indsamlingen kulminerede i en auktion for efterskolernes elever fredag den 9. oktober. Eleverne havde selv indsamlet donerede præmier fra det lokale handelsliv i Svendborg samt lavet egne smykker og gavekort, der skulle bydes på.

Udover auktionen var der torsdag aften også en salto-indsamling. Her skulle drengene fra Teamgym-linjen lave så mange saltoer som muligt på fem minutter – og de nåede op på imponerende 393 saltoer. Herefter måtte mange forældre og bedsteforældre punge ud efter at have aftalt et donationsbeløb pr. salto. Det fik det samlede beløb i vejret med mere end 5.000 kroner.

Det store Knæk Cancer-indsamlingsshow bliver sendt på TV2 lørdag 24. oktober, og skolens elever har besluttet at lade deres indsamling være åben indtil da. Linket til indsamlingen findes på skolens Facebookside.

---

Ikke langt fra Vejstrup Efterskole ligger Ullemose Frugt, som denne uge også har nyt at fortælle. Anledningen er god, men den kunne være endnu bedre.

Internetportalen Goforlocal har kåret Danmarks Bedste Lokalproducent, og blandt årets nominerede var Ullemose Frugt, som desværre ikke løb med sejren i år. Prisen går i stedet til Sybergkvæg fra Kerteminde på Fyn.

Jesper Ullemose er fjerde generation af frugtavlere. Og selvom Ullemose Frugt ikke løber med titlen i år, får de alligevel nogle pæne ord med på vejen fra dommerne, der er enige om, at frugtplantagen har en masse at byde på.

Goforlocals dommerpanel har besluttet, at Ullemose Frugt ikke løber med titlen som Danmarks Bedste Lokalproducent 2020. De er dog alligevel begejstrede for den familiedrevne frugtplantage. Pressefoto: Ullemose Frugt

En af grundene, til at det ikke blev Ullemose Frugt, der løb med prisen, er, at der ifølge dommerne findes mange lignende frugtproducenter rundt omkring i Danmark. Så selvom de producerer noget rigtig godt frugt, er konceptet bare ikke stærkt nok til at give dem prisen, mener de.

- Ullemose Frugts projekt er super hyggeligt og sympatisk. Der findes mange lignende frugtproducenter bl.a. på Lolland, men det er jo fantastisk, at der er nogen, der opretholder frugtavl i Danmark. Guderne skal vide, at det ikke er en nem branche, siger den gastronomiske iværksætter og medlem af dommerpanelet Claus Meyer ifølge en pressemeddelelse.

---

Nu til en frisørtid.

For Caroline Jespersen, som fylder 9 år lige i næste uge, fik i mandags klippet 30 centimeter af sine brune lokker. Dog ikke kun for syns skyld, men da hun ønsker at donere det afklippede hår, så det kan blive til en paryk.

Det er ikke første gang Caroline hjælper andre på den måde, fortæller hendes mor Gabby Jespersen. Caroline gjorde det samme for to år siden, hvor hun fik klippet en lignende længde af, som også blev doneret. Og da Gabby spurgte sin datter, om hun var sikker på, at hun ville klippes, svarede hun, “det vokser ud igen mor, så det er fint“.

Caroline Jespersen, Svendborg, lod sine lokker falde for et godt formål. Privatfoto

Hendes forældre fortæller, at Caroline havde en god oplevelse, og at hun er meget glad for sin nye frisure - og glæder sig til at fejre sin fødselsdag, og vise sit nye smarte frisure. Hun blev klippet ved Art of hair intercoiffure i Svendborg. Sine Baumann Jensen fra salonen fortæller, at de har en del kunder, hvoraf de donerer deres afklippede hår.

- Det er specielt de helt unge piger. De er meget bevidste om, at ville hjælpe andre, fortæller Sine Baumann Jensen.

---

Vi bevæger os videre ud på vandet - nærmere bestemt til Thurø Sejlklub, hvor der lørdag 10. oktober var Sydfynske Mesterskaber i J70-sejlbåde.

Mesterskaberne blev suverænt vundet af Svendborg Sund Sejlklubs Ligamandskab Team SEF, som består af rorsmand Claes Hulthin Sørensen og gasterne Jonas Sølvsten Sørensen, Alexander Fürsterling og Nicolaj Bjørnholt Christensen.

På billedet ses vinderholdet fra Svendborg Sund Sejlklub. Pressefoto

På andenpladsen kom Thurø Sejlklubs Ligamandskab (Thurø Pirates) og med samme pointtal kom på tredjepladsen et mandskab fra Troense Sejlklub med den nykårede Danmarksmester i Star-båd, Flemming Sørensen, ved roret.

I alt ni mandskaber fra sammenslutningen Sejlsport Sydfyn deltog i de 15 sejladser. Og i det friske vejr var der nok at se til for både mandskaber og banedommer, meldte Henrik Buchwald fra Sejlsport Sydfyn.

---

Vi bliver ved vandet og slutter denne uges rundtur i Spodsbjerg. Her havde to bådmænd fra lodseriet Danpilot, som har hovedkvarter i Svendborg, en dag lidt ud over det sædvanlige.

Søndag 11. oktober modtog lodsstationen et alarmopkald om en brændende fiskekutter, der lå til anker en kvart sømil fra Spodsbjergs kyst.

De to bådmænd, Poul Juul Jørgensen og Michael K. Pedersen, var hurtige til at eskortere to røgdykkere fra Falck ud til kutteren i lodsbåden. Herfra gik røgdykkerne i gang med at slukke ildebranden med vand fra Danpilots brandpumpe.

Her ses røgdykkere fra Falck i færd med at slukke den ildebrand, der opstod på en fiskekutter ud for Spodsbjerg søndag formiddag. Røgdykkerne blev sejlet ud til båden af to bådmænd fra DanPilots lokale lodsstation. Foto: Danpilot, Presse-fotos.dk

Vand kunne dog ikke gøre det alene. Derfor måtte Falck få sejlet brandhæmmende skum ud til kutteren, der var fremstillet af glasfiber. Skummet blev koblet på lodsbådens brandpumpe, ilden kom under kontrol og efter godt to timers slukningsarbejde kunne Danpilots bådmænd sejle røgdykkerne i land igen.

Ingen personer kom til skade i forbindelse med ildebranden. Den uheldige fisker blev bjærget af Falck og indlagt til observation for røgforgiftning, men blev udskrevet igen søndag eftermiddag.

Ildebranden fik i øvrigt et efterspil senere søndag. Her blussede ilden nemlig op igen på den flydende kutter, der på det tidspunkt drev ind mod Spodsbjerg Havn.

Kutteren var dog ikke til fare eller gene for nogen, og Poul Juul Jørgensen kunne hele tiden iagttage branden og løbende rapportere ind til kystvagten.

Flammerne brændte frem til midnat, og den udbrændte kutter holdt sig flydende helt frem til mandag, hvor den blev slæbt ind i Spodsbjerg Havn.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce