Annonce
Rejser

Fokus på klima og bæredygtighed: Hos Naturkraft kan man lege sig klogere på naturen

Det er næsten vindstille, kan vi konkludere ved hjælp af vindmåleren. Foto: Bjørn Ellermand/Naturkraft
Oplevelsesparken Naturkraft i Ringkøbing slog dørene op i sommeren 2020. Her kan børn og voksne gennem leg blive klogere på naturvidenskaben og samtidig få en bedre forståelse for klima, miljø og bæredygtighed.

Kinderne begynder at blafre, og håret stritter ud til alle sider, efterhånden som vindstyrken tager til. Det blæser endnu kun omkring 14 meter i sekundet, så det bliver meget vildere. Der er ikke andet for end at vente på, at turen er overstået.

Vi er i oplevelsesparken Naturkraft i Ringkøbing. Mere præcist ved vindmaskinen, hvor man på egen krop kan mærke, hvordan det føles, når vesterhavsvinden for alvor rusker. Maskinen starter blidt ud med en vindstyrke på to meter i sekundet, og den tager så til, ind til den når 26 meter i sekundet. Her føles det tryggest at holde fast i vindmaskinens to håndtag, selv om vi får at vide, at ingen er fløjet væk endnu.

Da turen slutter, finder kinderne deres vante pladser, men håret har brug for lidt hjælp til at lægge sig ned igen, inden vi går videre til næste aktivitet.

Annonce

Naturkraft slog dørene op i sommeren 2020. Den fem hektar store oplevelsespark ligger i udkanten af Ringkøbing og drives af Fonden Naturkraft. Fondens formål er at inspirere til mere bæredygtig adfærd, og gennem leg og oplevelser skal børn og voksne gerne få en større bevidsthed om natur, bæredygtighed og klima.

Sneløse kælkebakker

Jeg har taget min fireårige datter med, for Naturkraft henvender sig primært til børn og deres voksne, som sammen kan lege sig klogere på naturvidenskab. Vi har selskab af nogle skoleklasser og en børnehave, så der er masser af liv i parken, selv om det er en hverdag i begyndelsen af sommersæsonen.

Den del af Naturkraft, der foregår indendørs, er bygget ind i skrænten. Foto: Torben Petersen/Naturkraft

De naturvidenskabelige fag har aldrig været min stærke side, så jeg forventer også selv at lære noget og ikke mindst give min datter lidt bedre forudsætninger, end jeg selv har haft, når hun begynder i skole. Hun er nysgerrig og stiller mange spørgsmål om alt fra solsystemet til kroppens funktioner, så vi prøver at dyrke nysgerrigheden og gøre det til et fælles projekt at finde svar.

Der er fri leg i hele oplevelsesparken, der både foregår inde og ude. Inde er der udstillinger om blandt andet livets cyklus fortalt gennem et højt træ og udstillinger om det vestjyske klitlandskabs dyr og planter.

Fra en af de indendørs udstillinger. Foto: Bjørn Ellermand/Naturkraft

Ude i parken kan man brænde krudt af på de sneløse kælkebakker, på svævebanerne og rutsjebanerne eller teste sin balance ved at hoppe fra træstub til træstub i sumpen uden at få våde fødder. Der er trækfærger, hvor man, ved at bruge mullerne, kan trække sig over åen, der løber igennem parken.

Har man lyst til mere målrettede aktiviteter, hænger der ved hovedindgangen forslag til forskellige ekspeditioner, der består af tre små opgaver, man løser på egen hånd. Der er fire forskellige ekspeditioner at vælge imellem, og de skifter dag for dag.

Vi bygger en vindmølle inde i ”Basen”, der er en stor dome midt i parken. Foto: Bjørn Ellermand/Naturkraft

Vi prøver den ekspedition, der handler om vind. Vi går hen i ”Basen”, der er en stor, flødefarvet dome midt i parken. Min datter synes, den ligner en halv fodbold. Her låner vi en vindmåler, for vi skal måle vinden tre steder i parken.

Det falder os mest naturligt at gå op på det højeste punkt, som er den ringvold, der omkranser hele parken. Her er der udsigt til fjord, sø og vandløb, men der er for en gang skyld ikke ret meget vind. Mellem to og fire meter i sekundet er det højeste, vi når op på. Vi prøver to andre steder, men der er meget vindstille. Vi noterer vores målinger på en papskive.

Vindmaskinen er et af Naturkrafts mest populære tiltag. Foto: Bjørn Ellermand/Naturkraft
En af opgaverne i fotosafarien er at finde et sted i naturen, hvor vi kan spejle os selv. Foto: Nola Julskjær Nguyen
Naturkraft slog dørene op i sommeren 2020. Foto: Torben Petersen/Naturkraft
Trækfærgerne sikrer, at Naturkrafts gæster kan komme tørskoet over åen. Foto: Bjørn Ellermand/Naturkraft

Næste opgave er at bygge vores egen vindmølle. Det er lige noget for min tegne- og klippe-klistre-glade datter, der dekorerer vindmøllen flot, inden vi sætter den på pind. Den virker ikke helt, men det gør ikke så meget.

Sidste opgave i ekspeditionen er en tur i vindmaskinen, og når vi har gennemført den, kan vi kalde os ”stormkonger” og får lov at lave en fin badge, vi kan sætte på tøjet. Det er et hit.

Annonce

Flere aktiviteter på vej

Der er læring gemt overalt i oplevelsesparken. Selv de steder, man ikke umiddelbart tænker over det. Naturkraft rummer de otte naturtyper, der findes i Vestjylland. I sandklitterne vokser marehalmen, og i skovhaven er der plantet de planter og afgrøder, man typisk finder i skovene.


Det falder os mest naturligt at gå op på det højeste punkt, som er den vold, der omkranser hele parken.

fra artiklen


Den fireårige hjælper med at udpege de planter, vi kender, og resten kan vi læse os frem til navnet på ved hjælp af små skilte. Vi taler om, hvilke planter der kan spises, og hvad man skal holde sig fra.

Ved et af vandløbene er der placeret fiskenet og undervandsbriller, så man kan se, hvad der gemmer sig under vandoverfladen. Det har en gruppe af skoleeleverne meget sjov med.

Den dag, vi besøger Naturkraft, er der ingen særlige arrangementer på programmet, men det er der løbende sommeren igennem. Og de aktiviteter, der endnu ikke er helt færdige, bliver det i løbet af ganske kort tid, får vi at vide. Det gælder blandt andet det kunstigt skabte revlehul, hvor man kan lære at tage sig i agt for Vesterhavets lumske strømforhold.

En gruppe håndværkere er i gang med at lægge sidste hånd på en zorbingbane. Zorbingkugler er store, gennemsigtige kugler, man er spændt fast inde i, imens man triller ned ad bakken. Er man til vilde forlystelser, er det uden tvivl sjovt, men vi skal ikke nyde noget.

Annonce

Hvordan opstår skygger?

Min datter hører til blandt den yngste del af Naturkrafts målgruppe, men får alligevel meget ud af vores besøg. Vi styrer uden om de aktiviteter, der kræver mere viden, end hun umiddelbart har, og tilpasser resten hendes niveau.

Vores næste ekspedition er en fotosafari, hvor vi skal rundt i parken og tage billeder. Vi skal blandt andet finde et sted i naturen, hvor vi kan spejle os selv. Min datter finder selv på, at vi kan tage et billede af vores skygger, så det gør vi. Det giver samtidig anledning til en god snak om, hvad skygger egentlig er.

Da ekspeditionen er fuldført, laver vi endnu en badge til tøjet. Nu er der virkelig noget at vise frem til far og lillebror, når vi kommer hjem.

Naturkraft

Oplevelsesparken Naturkraft ligger i udkanten af Ringkøbing og slog dørene op i sommeren 2020.

Parken drives af Fonden Naturkraft, der har til formål er at inspirere til mere bæredygtig adfærd, og gennem leg og oplevelser skal børn og voksne gerne få en større bevidsthed om natur, bæredygtighed og klima.

Oplevelsesparken måler fem hektar og har otte forskellige naturtyper.

Naturkraft har åbent hele året.

Adressen er Naturparken 10, 6950 Ringkøbing.

Læs mere: www.naturkraft.dk.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det begyndte med en legetøjsgravemaskine for tre år siden: Nu er firmaet på byggepladser i hele verden

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Politiet udskrev 75 bøder på 23 timer

Nyborg

Ups! Uheld på køreteknisk anlæg: Elev-lastbil væltede om på siden

Kerteminde

Grillos-Mike stopper på 'Hovedet': - Nogle gange er det jo ikke altid godt, når det går godt

OB

Max Fenger lurer i startopstillingen i stedet for Bashkim Kadrii

Navne For abonnenter

Hov, hvad er nu det for nogle sjove små skilte: Torben tager kampen op mod fartdjævlene

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Fyn

Tættere på borgerne: Ingen skal mangle en praktiserende læge

Assens

Michelle og Jonas har byens mest mærkværdige bil: - Så kan jeg da finde den, hvis folk stjæler den

Fyn

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Erhverv

Center klar til udvidelse: - Vi håber snart, vi kan kan annoncere nogle samarbejdspartnere

OB For abonnenter

Svært at se at noget bliver bedre: OB mangler at rykke sig bare en meter

Odense

Vestre Stationsvej ensrettes i to uger og lukkes helt for gennemkørsel i weekenden

Annonce