Annonce
Assens

Fodboldklub presset: Medlemstallet halveret på fem år

Lars Peder Larsen, formand i Assens FC, Lars Bæk Larsen, kommunikations- og sponsoransvarlig i Assens FC og næstformand i klubben, Thomas Vestmark, smiler, men der er ikke meget af smile over, hvis man ser på medlemstilbagegangen i klubben. Foto: Martin Kloster
Medlemmerne på drengesiden siver ud af Assens FC. Bestyrelsen savner opbakning, særligt fra kommunen, og de ønsker sig en kunstgræsbane.

Assens: Medlemstallet i Assens FC rasler ildevarslende nedad.

- De forsvinder bare. Dem fra 13 til 19 år, de er væk, siger klubbens formand Lars Peder Larsen om medlemsskaren, og han ved ikke helt hvorfor, mens avisen besøger klubben og en robust robotplæneklipper ordner banelegemet og kapper mælkebøtterne over.

Klubben har i dag 180 medlemmer, men medlemstallet var for fem år siden næsten det dobbelte. Fødekæden til førsteholdet, U/15, U/17 og U/19 (drenge), kappes stille og roligt over.

Annonce

Formand Lars Peder Larsen mener, en årsag kan være, at der er "for mange varer på hylderne". Simpelthen for mange muligheder at vælge ud fra for de unge.

- Det der med, man skal rette ind efter andre og møde ind i weekenderne (til kamp, red.) og træning, da siger folk: 'Nu tager jeg ned og træner nede i centret, eller jeg kan gå ind og game eller spille golf, men når det passer mig', siger Lars Peder Larsen.

Kommunikations- og sponsoransvarlig i Assens FC, Lars Bæk Pedersen, mener, det kan skyldes, at det er en trend i tiden.

Assens FC's målmand kaster sig efter bolden, da klubben sidste år mødte selveste OB i en træningskamp i Assens. Nu skal klubben på en måde også "kaste" sig ud for at bremse medlemstilbagegangen. Arkivfoto Birgitte Carol Heiberg

- Hvor det bliver mere ego, hvor det bliver 'mig', hvor det bliver enkeltpersonen fremfor fællesskabet, siger han.

Næstformand Thomas Vestmark, selv tidligere divisionsspiller i 1990'erne, mener, at ydre omstændigheder kan spille ind.

- Fjernelsen af handelsskolen, fjernelsen af 10. klassen, vi smider lige vores medlemmer over i Glamsbjerg IF. De samles med vennerne i Verninge, Tommerup og Glamsbjerg og laver nogle hold derude, studenterne. Det har vi dæleme kunnet mærke, fortæller Thomas Vestmark.

Assens FC har p.t. to hold. Det er det mindste, man har haft, nævner han.

kunstgræs, tak

Thomas Vestmark mener, at medlemstilbagegangen også skal ses i det lys, at der mangler en kunstgræsbane i Assens i alvorlig grad. Han synes ikke, politikerne har lyttet nok til klubbens ønsker om bane.

Lars Peder Larsen, formand i Assens FC, Lars Bæk Larsen, kommunikations- og sponsoransvarlig i Assens FC og næstformand i klubben, Thomas Vestmark. Foto: Martin Kloster

- Det har vi kæmpet for de sidste 10 år. De skubber det ud til siden hele tiden, mener Thomas Vestmark med direkte afsæt til byrådet.

- De unge mennesker, der går på gymnasiet i Glamsbjerg, gider ikke komme ind og træne på en grusbane hele vinteren (der er en kunstgræsbane ved efterskolen i Glamsbjerg, red.). Det har vi prøvet at sige de sidste fire år, siger han.

Assens FC

Assens Gymnastik- & Idræts Klub, som klubben oprindelig hed, kom til verden 31. januar 1897 og er dermed næsten ligeså gammel som Odense Boldklub.

I 1966 opnåede Assens sit hidtil højeste punkt, da klubben spillede i 3. divison vest, men det blev til nedrykning. Klubben spiller sine kampe på Rema 1000 Stadion.

Medlemstallet er i dag 180.

Lars Peder Larsen er formand.

Klubben har en egenkapital på omkring 300.000 kroner.

Lars Bæk Pedersen har lavet et oplæg til politikerne om behovet for en kunstgræsbane.

- Jeg har fået ros fra DBU/Fyn og andre fine steder fra omkring det. Vi afleverede det til byrådet med hensyn til etablering, økonomi, bosætningsforhold, alles, og så alligevel føler man måske et eller andet sted, at ...

Assens FC, juni 2021. Foto: Martin Kloster

Fortæller Lars Bæk Pedersen, der stopper talen og smiler på en måde med en opgivende attitude.

- De kan simpelthen ikke se de synergieffekter, der ligger i det. De unge vil bare spille på kunstgræs i dag, siger han så.

- Det kan godt være, vi har sovet i timen, men vi er blevet lullet i søvn i og med, vi har taget nogle initiativer, som vi måske i et eller andet omfang ikke synes, der er blevet fulgt op på i det omfang, det burde, fortæller Lars Bæk Pedersen.


Vi har ringet et par gange, men kommunen ville ikke gøre noget. Der er ikke megen opbakning til, at det fungerer.

Lars Bæk Pedersen, kommunikations- og sponsoransvarlig


Den kritik er rettet mod byrådet.

Annonce

Manglende opbakning

Klubben forestiller sig, at kunstgræsbanen, der kan bruges hele året og således holde medlemmerne beskæftiget hele året, kunne ligge på deres grusbane, hvor bundforholdene allerede er på plads.

Det betyder, den kan etableres billigere. De regner med en pris på omkring tre millioner kroner. Derudover er der den efterfølgende drift - og her er det vigtigt, at medlemstallet kan holdes, så kontingenterne kan være med til at betale den udgift.

Det er Assens Kommune, der står for at passe boldbanerne i kommunen. Men i Assens FC undrer de sig over, at de ikke de sidste tre år har måttet vande stadion, som de ellers gjorde med åvand tidligere. Det har de sidste tre år resulteret i, at banen har været knæstør og hård.

- Vi har ringet et par gange, men kommunen ville ikke gøre noget. Der er ikke megen opbakning til, at det fungerer, siger formanden.

Erhvervslivet i byen er gode til at bakke op, men helt lavpraktisk er der endnu en udfordring for AFC: Bestyrelsesarbejdet - eller manglen på samme.

- Sidste år måtte vi have en ekstraordinær generalforsamling bare for at finde nogen. Det var lige ved, jamen, så havde vi lukket klubben. Der er ingen, der vil. Jeg vil æde min hat på, vi havner i det samme igen i år. Jeg ville gerne gå (sidst, red.), det tror jeg også Thomas ville, men det er ligesom bare at smide det hele. Vi har siddet i mange år. Måske skulle der nogle yngre kræfter til, siger Lars Peder Larsen.

Thomas Vestmark tror ikke klubben vil lukke helt ned, hvis tilbagegangen ikke bremses.

- Men måske ender vi med at få et "hyggehold" i Serie 3 eller Serie 4, nævner han.

Annonce

Kan intet love

Mogens Mulle Johansen (SF), udvalgsformand i Uddannelse, Børn og Familie, kan ikke love kunstgræsbaner. Ej heller før et forestående kommunalvalg.

- Jeg er helt klar til at investere i idrætsanlæg. Men: Der skal være penge til det. I øjeblikket ser det ikke ud til, at der er økonomi til de mange ønsker (der er kommet ind til kommunen op til de senere budgetdrøftelser, red.). Jeg ved godt, Assens har været igennem med det her ønske et par år. De har faktisk fået et tilbud tidligere om den Blå Boldpark (ved Arena Assens, en park med en masse multibaner, red.), men der var de ikke i stand til at rejse økonomien.

- Jeg vil gerne arbejde for, vi får kunstbaner både i Assens og i Aarup, men det kræver, vi har noget økonomi, vi kan putte i, og at foreningerne også er i stand til at skaffe noget ekstern finansiering, siger Mogens Mulle Johansen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce