Annonce
Indland

FOA: Flygtninge arbejder i erhverv med mangel på arbejdskraft

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Paradigmeskiftet er et tema under regeringsforhandlinger. Nødvendig arbejdskraft risikere at forlade landet.

Skal en kommende rød regering fastholde det såkaldte paradigmeskifte, der fokuserer på hjemsendelse frem for integration?

Nej, lyder det fra Mona Striib, der er formand i FOA, på spørgsmålet, der i disse uger bliver diskuteret i forhandlingerne om en ny regering mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.

For ud over, at det skaber utryghed for det enkelte menneske, der risikerer at forlade landet, så vil det berøre de erhverv, hvor der i forvejen er stor mangel på arbejdskraft, mener FOA.

- De (flygtningene, red.) arbejder inden for social- og sundhedsområdet, og der er i høj grad mangel på arbejdskraft. Og der bliver endnu større mangel, fordi vi får så mange over 80 år i fremtiden, som har brug for bistand, siger Mona Striib.

Med paradigmeskiftet blev VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti i finansloven enige om, at beskæftigelse og uddannelse skal tælle mindst muligt, når myndigheder skal vurdere, om en opholdstilladelse skal inddrages.

Da forslaget blev vedtaget tidligere på året, stemte Socialdemokratiet for. Men de tre mulige støttepartier til en S-ledet regering ønsker alle et opgør med paradigmeskiftet.

Blandt FOA's medlemmer er omkring 10.000 i landet på opholdstilladelse. Heraf arbejder to tredjedele af dem inden for social- og sundhedsområdet.

Men også inden for hotel- og restaurationsbranchen og rengøringsbranchen er flygtninge overrepræsenteret, viser en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der blev udgivet tidligere på året.

Og det er i forvejen brancher, hvor der er store udfordringer med at rekruttere arbejdskraft.

- Uanset hvor mange (der skal sendes hjem, red.): Hvis 600 skal sendes hjem, hvis 1000 skal sendes hjem, eller hvis 2000 skal sendes hjem. Så har det store konsekvenser.

- Det er arbejdskraft, vi har brug for, og vi står i en stor udfordring i øvrigt med at kunne rekruttere nok til at kunne løfte velfærdsområdet i de kommende år, siger Mona Striib.

Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet var 45.363 flygtninge og familiesammenførte i arbejde per marts 2019.

Forhandlingerne om en ny regering er fortsat i gang torsdag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce