Annonce
Udland

FN: Verdensbefolkningen vil nå 9,7 milliarder inden 2050

Anushree Fadnavis/Reuters
Befolkningstallet vil stige med to milliarder de næste 30 år. I 2100 vil der være 11 milliarder, mener FN.

Befolkningstallet i hele verden vil stige til knap ti milliarder inden 2050.

Det skriver det kontor under FN's afdeling for økonomi- og samfundsanliggender, der arbejder med befolkningstal, i en ny rapport.

Runder befolkningstallet de 9,7 milliarder i 2050, som FN spår, vil det være en stigning på to milliarder mennesker de næste 30 år, skriver nyhedsbureauet AP.

I rapporten står der endvidere, at der vil være cirka 11 milliarder mennesker på jorden, inden århundredet er omme.

Kontorets direktør, John Wilmoth, siger, at man skal tage de 11 milliarder med et forbehold, da det er mange år væk.

Ifølge FN vil ni lande stå for over halvdelen af verdens samlede befolkningsvækst fra nu og til 2050.

De lande er Indien, Nigeria, Pakistan, Congo, Etiopien, Tanzania, Indonesien, Egypten og USA, hvor Indien vil stå for den største andel og USA for den mindste af de ni lande.

Blandt de afrikanske lande syd for Sahara vil det samlede befolkningstal fordoble.

Vicegeneralsekretæren i afdelingen for økonomi- og samfundsanliggender, Lu Zhenmin, siger i en pressemeddelelse, at det kan blive problematisk.

- Mange af de hurtigst voksende befolkningsgrupper er fra de fattigste lande. Det bringer flere udfordringer med at bekæmpe fattigdom, forbedre ligestilling blandt køn og forbedre sundhedsvæsenet, siger han.

Ud over et stigende befolkningstal konkluderer rapporten, at verdens befolkning bliver ældre, og den globale fødselsrate falder.

I 1990 var der 3,2 fødsler per kvinde, mens der vil være 2,5 fødsler per kvinde i 2019. Det tal vil falde til 2,2 i 2050.

Afrikanske lande syd for Sahara står for den højeste fødselsrate med 4,6 fødsler per kvinde.

Det er dog ikke alle lande, der vil opleve befolkningstilvækst. I over 55 lande vil befolkningstallet falde med én procent over de næste 30 år, skriver FN.

I for eksempel Kina vil befolkningstallet falde med 31,4 millioner inden 2050.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce