Annonce
Indland

FN slår ned på seksuelle overgreb mod grønlandske børn

Næsten hver tredje af unge grønlændere har været udsat for et seksuelt overgreb inden deres 18 års fødselsdag.

FN's Børnekomité er bekymret for omfanget af seksuelle misbrug og omsorgssvigt af grønlandske børn.

FN's Børnekomité er bekymret over det store antal seksuelle overgreb på børn, som finder sted i Grønland.

Komitéen offentliggjorde tirsdag en række konklusioner og anbefalinger til, hvordan børns rettigheder kan sikres bedre i både Danmark, Færøerne og Grønland.

Og her er komitéen blandt andet bekymret for omfanget af de seksuelle overgreb og for omsorgssvigt af grønlandske børn.

Den nyeste opgørelse og undersøgelse af omfanget af seksuelle overgreb mod børn i Grønland er fra 2014 og er behandlet i en rapport fra sidste år, som er lavet af forskere fra Statens Institut for Folkesundhed.

Tallene viser blandt andet, at næsten hver tredje af alle unge grønlændere har været udsat for et seksuelt overgreb inden deres 18 års fødselsdag.

En af forskerne bag rapporten er seniorrådgiver i Statens Institut for Folkesundhed Christina Viskum Lytken Larsen.

- Et rigtig højt antal af de seksuelle overgreb foregår i hjem, hvor der er misbrug. Det er hjem, hvor børnene ikke kan sove i trygge rammer, fordi der bliver drukket alkohol eller røget hash, siger hun.

Selv om FN's Børnekomité efterspørger indsatser, er der allerede en masse forebyggende arbejde i gang, fortæller Christina Viskum Lytken Larsen.

- Man har i mindst ti år sat ind, så man starter allerede hos den gravide. Det er den slags indsatser, som er det lange seje træk. Jeg er ikke i tvivl om, at det vil hjælpe, men man ser ikke nødvendigvis effekten endnu.

Formanden for Red Barnet i Grønland, Jonna Ketwa, kalder antallet af seksuelle overgreb for foruroligende højt.

- Tallene viser, at det ikke går hurtigt nok, og at det ikke er nok, det vi gør. Så vi anbefaler, at alle instanser prioriterer området og bliver mere effektive, siger Jonna Ketwa.

FN's Børnekomité opfordrer til, at de grønlandske myndigheders indsats for at komme seksuelle overgreb på børn til livs intensiveres.

Det kan blandt andet ske ved at styrke kommunernes mulighed for at opdage overgrebene, lyder en anbefaling.

Konklusionerne fra komitéen kommer, efter at Grønland, Færøerne og Danmark i september var til eksamination af FN's Børnekomité i Genève, om hvordan det står til med at sikre børns rettigheder.

Det er en del af FN's Børnekomités overordnede arbejde at sikre, at lande, der har ratificeret FN's Børnekonvention, overholder konventionen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce