Annonce
Odense

FN’s Verdensmål i bybilledet: To meter høje glasfiberjuletræer gavner miljøet og uddanner folkeskoleelever

Her er det 6.b fra Paarupskolen, der fremviser deres juletræ, der sammen med otte andre udstilles i Odense by. Pressefoto
Leverne på ni odenseanske skoler har været med til at dekorere glasfiberjuletræer ud fra FN's 17 verdensmål.

De første seriøse tegn på, at julen nærmer sig, rammer Odense allerede i denne uge. Fra tirsdag den 15. oktober og frem til jul vil Odenses bybillede nemlig prydes af en række, to meter høje, dekorerede glasfiberjuletræer.

Træerne er skabt af elever fra ni odenseanske folkeskoler, der hver især har fået et hvidt juletræ, som eleverne så har dekoreret ud fra FN's 17 verdensmål, blandt andet med fokus på klimaindsatsen og bæredygtig energi.

Det er designkonceptet Happy Xmas Trees, der står bag initiativet. Tidligere har kunstnere som Bjørn Nørgaard, Kristian Hornsleth og Jens Galschiøt udsmykket træerne, men i år er kunsten altså lavet i børnehøjde.

- Vi har i år valgt at sætte børnene i centrum af udstillingen, der tidligere har haft meget etablerede og kendte kunstnere i front, fortæller manden bag Happy Xmas Trees, Mehdi Triki.

Annonce

Fakta

Happy Xmas Trees er et dansk designkoncept, der har eksisteret siden 2010.

Formålet med Happy Xmas Trees er ”køb et træ og plant et træ”. De udstillede træer sælges på auktion til højeste bud, og al profit går til bæredygtige skovprojekter. Som resultat heraf er der plantet over 400.000 træer i Vestafrika.

De deltagende skoler i Odense er HC Andersen Skolen, Hjalleseskolen, Henriette Hørlücks Skole og International School, Næsby Skole, Paarup Skole, Provstegårdskolen, Rosengårdskolen, Spurvelundskolen og Ubberud Skole. Herudover har skoler i Esbjerg og København deltaget.

I alt er der blevet lavet 30 skulpturer af danske folkeskoler. Samtlige træer var i weekenden udstillet i København. De respektive skulpturer er nu fragtet tilbage til elevernes byer, og heraf er der altså ni i Odense.

Bæredygtighed og læring

Formålet med projektet er dobbeltsidet.

For det første vil Juletræsskulpturerne blive solgt på auktion gennem Bruun Rasmussen Auktioner til fordel for bæredygtig skovplantning. Siden Happy Xmas Trees’ start i 2010, er der således plantet mere end 400.000 træer i blandt andet Mali.

For det andet lærer folkeskoleeleverne at forholde sig til FN’s 17 verdensmål.

- Vi har sammen med skolerne prøvet at skabe et anderledes skoleprojekt, hvor kreativitet, kunst, samfund, uddannelse, samarbejde og skovplantning har motiveret eleverne til at skabe kunsten på deres sprog, uddyber Mehdi Triki i en pressemeddelelse.

Juletræerne vil frem til jul være placeret fra Overgade til Vestergade til Brandts Passage og er blevet til i et samarbejde mellem designkonceptet Happy Xmas Trees, Odense Kommune, HC Andersen Julemarkedet, City Odense og Møllerens Fond.

Også på Rosengårdskolen har eleverne været i fuld gang med at udsmykke deres juletræ. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce