Annonce
Odense

FN’s Verdensmål i bybilledet: To meter høje glasfiberjuletræer gavner miljøet og uddanner folkeskoleelever

Her er det 6.b fra Paarupskolen, der fremviser deres juletræ, der sammen med otte andre udstilles i Odense by. Pressefoto
Leverne på ni odenseanske skoler har været med til at dekorere glasfiberjuletræer ud fra FN's 17 verdensmål.

De første seriøse tegn på, at julen nærmer sig, rammer Odense allerede i denne uge. Fra tirsdag den 15. oktober og frem til jul vil Odenses bybillede nemlig prydes af en række, to meter høje, dekorerede glasfiberjuletræer.

Træerne er skabt af elever fra ni odenseanske folkeskoler, der hver især har fået et hvidt juletræ, som eleverne så har dekoreret ud fra FN's 17 verdensmål, blandt andet med fokus på klimaindsatsen og bæredygtig energi.

Det er designkonceptet Happy Xmas Trees, der står bag initiativet. Tidligere har kunstnere som Bjørn Nørgaard, Kristian Hornsleth og Jens Galschiøt udsmykket træerne, men i år er kunsten altså lavet i børnehøjde.

- Vi har i år valgt at sætte børnene i centrum af udstillingen, der tidligere har haft meget etablerede og kendte kunstnere i front, fortæller manden bag Happy Xmas Trees, Mehdi Triki.

Annonce

Fakta

Happy Xmas Trees er et dansk designkoncept, der har eksisteret siden 2010.

Formålet med Happy Xmas Trees er ”køb et træ og plant et træ”. De udstillede træer sælges på auktion til højeste bud, og al profit går til bæredygtige skovprojekter. Som resultat heraf er der plantet over 400.000 træer i Vestafrika.

De deltagende skoler i Odense er HC Andersen Skolen, Hjalleseskolen, Henriette Hørlücks Skole og International School, Næsby Skole, Paarup Skole, Provstegårdskolen, Rosengårdskolen, Spurvelundskolen og Ubberud Skole. Herudover har skoler i Esbjerg og København deltaget.

I alt er der blevet lavet 30 skulpturer af danske folkeskoler. Samtlige træer var i weekenden udstillet i København. De respektive skulpturer er nu fragtet tilbage til elevernes byer, og heraf er der altså ni i Odense.

Bæredygtighed og læring

Formålet med projektet er dobbeltsidet.

For det første vil Juletræsskulpturerne blive solgt på auktion gennem Bruun Rasmussen Auktioner til fordel for bæredygtig skovplantning. Siden Happy Xmas Trees’ start i 2010, er der således plantet mere end 400.000 træer i blandt andet Mali.

For det andet lærer folkeskoleeleverne at forholde sig til FN’s 17 verdensmål.

- Vi har sammen med skolerne prøvet at skabe et anderledes skoleprojekt, hvor kreativitet, kunst, samfund, uddannelse, samarbejde og skovplantning har motiveret eleverne til at skabe kunsten på deres sprog, uddyber Mehdi Triki i en pressemeddelelse.

Juletræerne vil frem til jul være placeret fra Overgade til Vestergade til Brandts Passage og er blevet til i et samarbejde mellem designkonceptet Happy Xmas Trees, Odense Kommune, HC Andersen Julemarkedet, City Odense og Møllerens Fond.

Også på Rosengårdskolen har eleverne været i fuld gang med at udsmykke deres juletræ. Pressefoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce