Annonce
Udland

FN: Næsten 14 millioner mennesker blev fordrevet i 2018

Handout/Reuters
For sjette år i træk vokser antallet af personer, som på grund af krig og vold er fordrevet fra deres hjem.

Krige, konflikter og forfølgelser tvang i løbet af 2018 næsten 14 millioner mennesker til at forlade deres hjem og søge i sikkerhed andre steder i deres hjemland eller flygte til andre lande.

Det fremgår af "Global Trends" - den årlige rapport fra FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, som er offentliggjort onsdag.

I rapporten skønnes det, at 13,6 millioner mennesker blev fordrevet i 2018. Det svarer til 37.000 personer hver dag året rundt.

Det er sjette år i træk, at antallet af fordrevne vokser. Ved udgangen af 2018 var totalen oppe på 70,8 millioner.

Især Etiopien og Venezuela skilte sig ud i det forgangne år, fremhæver rapporten.

I Etiopien blev næsten 1,6 millioner mennesker tvunget til at søge andre steder hen i landet, mens venezuelanere udgjorde den næststørste gruppe blandt dem, som søgte til andre lande.

Ved udgangen af 2018 havde over tre millioner personer fra Venezuela forladt landet.

- Det er den største udvandring i regionens nyere historie. Folk forlader Venezuela af flere grunde: vold, utryghed, frygt for at komme i klemme som følge af deres politiske overbevisning samt mangel på mad og medicin, skriver forfatterne blandt andet i rapporten.

Hovedparten søger til Caribien eller Venezuelas nabolande.

Eulirio Baes, en 33-årig venezuelaner, tog for eksempel hele sin familie med til Brasilien.

- Da min datter på ni måneder døde, fordi der manglede medicin, læger og behandling, besluttede jeg mig for at bringe min familie ud af Venezuela, før endnu et af mine børn ville dø. Sygdommene begyndte at blive stærkere end os. Jeg sagde til mig selv, enten rejser vi, eller også dør vi, bliver han citeret for i rapporten.

Værst står det fortsat til i det borgerkrigshærgede Syrien. 13 millioner syrere var ved udgangen af 2018 fordrevet fra deres hjem.

Heraf 6,2 millioner internt i landet, 6,7 millioner med flygtningestatus i andre lande og 140.000 asylansøgere.

Syrere udgør desuden over halvdelen af de 1,1 million mennesker, der blev registreret som nye flygtninge i 2018.

Året forinden var der 2,7 millioner nye flygtninge ifølge FN-rapporten.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce