Annonce
Udland

FN advarer mod vaccinemodstand efter store mæslingeudbrud

Ifølge WHO er antallet af mæslingesmittede steget med 50 procent i 2018. Det koster liv, lyder advarslen.

Vaccinemodstand og flere landes passive tilgang til mæslingeudbrud får nu FN's børneorganisation, Unicef, til at slå alarm.

Ifølge tal fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er antallet af mæslingesmittede steget med 50 procent i 2018. Det har kostet op mod 136.000 mennesker livet. Mange af de smittede er børn.

Og ifølge Unicef er det en global falliterklæring, at hele 98 lande har registreret en stigning i antallet af smittede i 2018.

- Det er et brat opvågningskald. Vi har en sikker, effektiv og tilmed billig vaccine mod denne meget smitsomme sygdom. En vaccine der har reddet næsten en million liv over de seneste to årtier, siger Henrietta Fore, direktør i Unicef.

Bare ti lande er ansvarlige for tre fjerdedele af stigningen i tilfælde af mæslinger på verdensplan, lyder det fra organisationen.

Det er blandt andet Frankrig, der har set en voldsom stigning i antallet af børn, der bliver smittet med mæslinger. Også Ukraine, Filippinerne og Brasilien har set store stigninger.

Mæslinger er langt mere smitsom end sygdomme som tuberkulose og ebola, men den er nem at forebygge, da mæslingevaccinen er billig at producere og tilgængelig verden over.

WHO erklærede i sidste måned, at vaccineskepsis var på top ti over de største trusler mod den globale sundhed.

Et stigende antal mennesker sætter spørgsmålstegn ved de sundhedsmæssige fordele ved vaccinationer, og flere har uden nogen form for videnskabelige belæg peget på en forbindelse mellem vacciner og autisme hos børn.

Henrietta Fore understreger, at skepsis mod vacciner er ubegrundet, og at manglende vaccination i flere dele af verden har fatale følger.

- Alle disse tilfælde kan forebygges, og alligevel bliver børn smittet selv i dele af verden, hvor der ganske enkelt ikke er nogen undskyldning.

- Alt for ofte er den egentlige sygdom misinformation, mistillid og passivitet, siger Unicef-direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce