Annonce
Odense

Flyttehjælp til kriminelle vedtaget, men skal evalueres løbende

Fra 1. maj kan kriminalitetsdømte beboere i det almene boligområde Solbakken igen få 15.000 kroner skattefrit, hvis de vælger at flytte. Ordningen evalueres dog løbende og kan stoppes med kort varsel. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Partierne i Beskæftigelses- og Socialudvalget er enige om igen at tilbyde kriminalitetsdømte beboere i Solbakken en skattefri flyttehjælp på 15.000 kr. Ordningen skal evalueres løbende.
Annonce

Voksne beboere i det almene boligområde Solbakken, som er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer, får igen tilbudt 15.000 kroner skattefrit, hvis de vil flytte.

Det besluttede et enigt Beskæftigelses- og Socialudvalg tirsdag trods udbredt modstand mod idéen. Men udsigten til en voldsom million-regning, hvis Solbakken ender som hård ghetto og skal rive op til 60 procent af boligerne ned, har slækket den ideologiske modstand og befordret en mere pragmatisk tilgang til udfordringerne.

Ghettokriterierne

Solbakken er på ghettolisten, fordi det er et alment boligområde med mere end 1000 beboere (1300), og fordi lidt over 50 procent af beboerne har ikke vestlig baggrund. Dertil kommer, at området har en for høj andel af voksne med en kriminel dom, og mere end 60 procent kun har en grundskoleuddannelse (62 pct.).

Ved den seneste opgørelse havde området også en for høj andel af beboere uden arbejde, men det forhold har ændret sig ifølge forvaltningens egne tal.

Annonce

Løbende evaluering

Det konservative medlem af udvalget, Tommy Hummelmose, fik tilføjet, at ordningen løbende skal evalueres for at se, om den har den ønskede effekt - at få et sted mellem 10 og 15 borgere, som har fået en dom i 2019 og 2020, til at forlade området.

Har den ikke det, skal den stoppes.

Sidste år, hvor politikerne første gang tilbød flyttehjælp, tog tre personer imod tilbuddet. Kun to opfyldte alle kriterierne, men den tredje valgte dog at flytte alligevel.

Enhedslistens Reza Javid fik udvalgets opbakning til at ændre ordlyden i forslaget fra "kriminelle" til "kriminalitetsdømte beboere".

Annonce

Små tal med stor virkning

Solbakken ligger i Risingområdet og er et relativt lille boligområde, der på de fleste parametre ligger forholdsvis tæt på grænserne for ghettokriterierne.

Derfor har boligselskaberne i samarbejde med forvaltningen arbejdet ihærdigt på at prøve at vende udviklingen. For eksempel er det lykkedes med målrettede indsatser at få flere beboere i job, mens to andre tiltag også har bidraget positivt, men efter alt at dømme ikke nok.

Som tidligere beskrevet her i avisen er forventningen derfor, at Solbakken til december bliver karakteriseret som såkaldt ”hård ghetto” og skal igennem samme tur som Vollsmose med nedrivning af boliger.

Det ønsker ingen, og derfor gør man sig klar til at søge dispensation. Skal den gå igennem, kræves gode argumenter - her spiller en generel positiv udvikling en vigtig rolle, ikke mindst andelen af kriminalitetsdømte beboere.

Derfor fortsættes tilbuddet om flyttehjælp igen her fra 1.maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Annonce