Annonce
Kerteminde

Flytning gav mulighed for vækst: Gazelle-virksomhed er rustet til fremtiden

Med 900 kvadratmeter indrettet præcis, som de ønskede det, har Bjarne Moltrup (t.v.) og Kim Christensen (t.h.) fra BK Tool fremtidssikret virksomheden, der sidste år blev belønnet med en Gazelle-pris for udviklingen. Foto: Trine Grauholm
BK Tool har som underleverandør til robotindustrien vækstet markant de senere år. En udvikling, der først og fremmest skyldes omlægning fra specialværktøj til produktion.
Annonce

Kerteminde: Hvis ikke Gazelle-diplomet hang på væggen i kontoret og lyste op med sin lyserøde Børsen-farve, kunne man nemt overse det faktum, at Kim Christensen og Bjarne Moltrup fra BK Tool sidste år blev belønnet med det eftertragtede prædikat.

Det har ikke betydet alverden for dem, og de to BK Tool-ejere har hverken lavet euforiske vækstplaner eller ladet sig rive med af vilde idéer siden overrækkelsen.

- Men vi har da fået noget at hænge op på væggen, som direktør Kim Christensen jordbundent udtrykker det.

Til gengæld har baggrunden for diplomet i høj grad været noget, de to ejere har kunnet bruge de seneste måneder, hvor der har været behov for at holde hovedet koldt, træffe hurtige beslutninger og nyde godt af at have sikret virksomheden en god platform.

Coronakrisen ramte nemlig BK Tool, netop som de foruden den blot halvandet år gamle fabrikshal havde investeret i tre nye CNC-fræsere, så virksomheden nu råder over syv i alt. Så gik alt i stå. Også igangværende ordrer blev afblæst, og hurtigt satte de to ejere sig ned og lagde et budget, gik ned i løn og fik skåret virksomheden til.

- Vi kører faktisk på halv kraft nu, selv om vi inden coronakrisen havde udvidet til at øge med en tredjedel. Vi har heldigvis en sund økonomi, og vi kunne se, at vi kan klare os i lang tid, siger Kim Christensen.

Annonce

Fra enkeltemner til produktion

BK Tool blev stiftet i 2012, og de første år levede virksomheden primært af at fremstille specialværktøj til støbning af aluminium, zink og plast primært til forskellige støbevirksomheder.

Senere fik Kim Christensen mulighed for at tegne og fremstille et produktionsemne til Universal Robots, og derefter har virksomheden gradvist satset mere og mere på produktion, fordi det sikrer en langt bedre udnyttelse af de dyre maskiner.

Kunderne er i høj grad robotvirksomhederne med Universal Robots som den største.

- Det er nemmere at holde en produktion i gang døgnet rundt. Med værktøj er det kun Bjarne og mig, der som faglærte kan passe maskinerne. Førhen kørte de derfor kun de 10-12 timer, vi var på arbejde om dagen. Endda noget mindre, fordi vi lavede enkeltemner, så maskinerne hele tiden skulle programmeres og stilles om.

- Når vi laver produktionsemner i aluminium, kan vi have ufaglærte til at passe maskinerne om aftenen, natten og i weekenderne. Samtidig laver vi ofte 1000 af hver styk, så det er bare at trykke start igen, forklarer Kim Christensen.

Den ændring har gjort en enorm forskel, og overskuddet er steget støt de seneste fem år.

I det seneste regnskab kom BK Tool ud med et overskud på 2,6 millioner kroner, og med lokalerne er virksomheden fremtidssikret.

- Det er på grund af dem, at vi har kunnet vækste, sådan som vi har gjort, siger Bjarne Moltrup.

Annonce

To huse og en fabrikshal

Det var ellers lidt af et tilfælde, at virksomheden endte i Kerteminde, for der skulle en julefrokost og to parcelhuse til, inden begge ejere flyttede fra Odense til Kerteminde. Der kan de hjemmefra kigge over til hinanden og har under halvanden kilometer på arbejde.

- Vi ville begge to gerne bo i Kerteminde, og da vi til en julefrokost hørte, at der var grunde til salg, endte vi med at bygge huse tæt på hinanden, fortæller Kim Christensen.


Vi vil gerne vækste stille og roligt - 10, 20, 30 procent om året - så vi også kan følge med.

Kim Christensen, BK Tool


Han tegnede begge huse, der er stort set identiske, og det var også ham, der stod for stregerne til den moderne industribygning, hvor væksten har været nærmest parallel med udviklingen i robotbranchen.

- Vi vil gerne vækste stille og roligt - 10, 20, 30 procent om året - så vi også kan følge med, siger Kim Christensen.

Han fornemmer, at ordrerne så småt er ved at vende tilbage efter coronakrisen, og de seneste måneder har de brugt tiden til at udvikle opspændingsudstyr til horisontale CNC-fræsere, der fylder mindre, end dem, man ellers bruger.

Hvis det bliver en succes, kan det være en måde selv at kunne påvirke salget i højere grad.

- Det er en måneds tid siden, jeg tegnede den, og nu har vi så haft tid til at lave den. Vi laver fire og skal selv bruge de to. De to andre vil vi prøve at sælge. Vi vil gerne have mere produktion, og hvis vi kan producere til lager, kan vi også udnytte kapaciteten bedre, forklarer Kim Christensen.

Om BK Tool

  • Blev stiftet i 2012 af Kim Christensen og Bjarne Moltrup.
  • Lå i begyndelsen i Odense, men for halvandet år siden byggede BK Tool egen fabrikshal på omkring 900 kvadratmeter i Kerteminde for at fremtidssikre virksomheden.
  • Er underleverandør til robotindustrien med Universal Robots som sin primære kunde.
  • Blev i 2019 udnævnt som Gazelle-virksomhed af Dagbladet Børsen efter at have vækstet markant på overskuddet, der i det seneste regnskab var på 2,6 millioner kroner mod 1,8 året før.
Bjarne Moltrup (t.v.) og Kim Christensen (t.h.) havde netop investeret i tre nye CNC-fræsere, da coronakrisen ramte, og ordrebøgerne blev tyndere. Hurtigt skabte de sig et overblik over situationen, og det viste sig heldigvis, at virksomheden har en sund økonomi. Foto: Trine Grauholm
BK Tool har vækstet nærmest parallelt med robotindustrien, som virksomheden er underleverandør til. Foto: Trine Grauholm
Det har været vigtigt for BK Tool, at virksomheden har haft mulighed for at omlægge arbejdet, så Bjarne Moltrup og Kim Christensen i stedet for specialværktøj laver produktion af især aluminiumsemner til robotbranchen. På den måde kan de udnytte maskinernes kapacitet bedre. Foto: Trine Grauholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Offer for knivstik i Munkebo er død: 29-årig mand sigtes for drab

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Annonce