En uheldig hændelse med Dansk Industri har kastet lange skygger den fynske kunstner Jens Galschiøts deltagelse ved folkemødet på Bornholm.
Fortørnelsen og forbavselsen var stor hos Fyns nok mest fremtrædende kunstner, Jens Galschiøt, da han onsdag aften måtte samle to af sine bronzeskulpturer op fra en vildtvoksende græsmark.
Skulpturerne, der forestiller udsultede flygtninge lavet i bronze, skulle ellers have stået på Dansk Industris lille område på Folkemødet på Bornholm. De og 68 andre skulpturer, der er på turné i Danmark, skulle ved mødet gøre opmærksom på verdens fattigdomsproblemer, og derfor var de mange bronzeflygtninge på fredelig vis blevet fordelt blandt alle stande og debatscener.
Men altså ikke hos Dansk Industri.
- Ejerne af Klostergården, hvor Dansk Industri havde fået plads, sagde, at vi skulle have tilladelse af DI til at sætte skulpturerne op, men der var ingen derfra at træffe, så den fik vi aldrig. Alle andre steder var skulpturerne blevet taget godt imod, så derfor blev vi noget overraskede, da personalet fra Klostergården ringede og sagde, at skulpturerne var væk, forklarer Jens Galschiøt.
Skulpturerne fandt han på en vildtvoksende græsmark 100 meter derfra. Angiveligt skulle bronzefigurerne have fået mærker, som havde de været udsat for en hård medfart, da de blev fjernet fra DI's område.
- Det er lidt aggressivt, må man sige. Især når man tænker på, at det er skulpturer til 40.000 kroner stykket, siger Jens Galschiøt.
Beskæmmende for folkemødet
- Vi spurgte dem, hvorfor de havde fjernet skulpturerne. For det havde jo været fair nok, hvis DI ikke ville have dem ind til deres møder. Men de ville ikke engang have dem ind på deres område. Vi kunne ikke få nogen forklaring eller oplyst, hvem der havde fjernet dem i første omgang. Der var ingen, der ville tage ansvar, siger Jens Galschiøt.
Han oplevede hændelsen som censur af sin kunst.
- Det ryster mig lidt, at man forsøger at lukke ned for så små stemmer, som et lille bitte skib, som M/S Anton (der transporterer flygtningene rundt i Danmark, red.) og mig, egentlig er. Og jeg synes, det er beskæmmende for folkemødet, at det her er sket, lyder udmeldingen fra den fynske kunstner.
Står direktøren bag?
På sin hjemmeside og i en pressemeddelelse lufter kunstneren en mistanke om, at selveste Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad, personligt skulle have smidt de to bronzeskulpturer på debatmødets port.
- Vi spurgte, om det var ham, der havde gjort det, men vi kunne ingenting få at vide, fortæller Jens Galschiøt efter hændelsen.
Han og resten af kunstnergruppen bag den stille demonstration har nu taget deres forholdsregler.
Dels er de resterende skulpturer ved Folkemødet blevet naglet fast til deres positioner. Dels er de to uvelkomne bronzeflygtninge nu blevet placeret uden for DI's område i Allinge med et skilt:
"Vi er ikke velkomne hos Dansk Industri".