Annonce
Indland

Flygtninge smidt på porten ved Folkemødet

Jens Galschiøt måtte finde to af sine bronze-skulpturer på en græsmark onsdag aften, da Dansk Industri i modsætning til mange af de andre deltagere ved Folkemødet på Bornholm angiveligt ikke var interesseret i at have dem stående på deres område. Fotograf: www.aidoh.dk

En uheldig hændelse med Dansk Industri har kastet lange skygger den fynske kunstner Jens Galschiøts deltagelse ved folkemødet på Bornholm.

Fortørnelsen og forbavselsen var stor hos Fyns nok mest fremtrædende kunstner, Jens Galschiøt, da han onsdag aften måtte samle to af sine bronzeskulpturer op fra en vildtvoksende græsmark.

Skulpturerne, der forestiller udsultede flygtninge lavet i bronze, skulle ellers have stået på Dansk Industris lille område på Folkemødet på Bornholm. De og 68 andre skulpturer, der er på turné i Danmark, skulle ved mødet gøre opmærksom på verdens fattigdomsproblemer, og derfor var de mange bronzeflygtninge på fredelig vis blevet fordelt blandt alle stande og debatscener.

Men altså ikke hos Dansk Industri.

- Ejerne af Klostergården, hvor Dansk Industri havde fået plads, sagde, at vi skulle have tilladelse af DI til at sætte skulpturerne op, men der var ingen derfra at træffe, så den fik vi aldrig. Alle andre steder var skulpturerne blevet taget godt imod, så derfor blev vi noget overraskede, da personalet fra Klostergården ringede og sagde, at skulpturerne var væk, forklarer Jens Galschiøt.

Skulpturerne fandt han på en vildtvoksende græsmark 100 meter derfra. Angiveligt skulle bronzefigurerne have fået mærker, som havde de været udsat for en hård medfart, da de blev fjernet fra DI's område.

- Det er lidt aggressivt, må man sige. Især når man tænker på, at det er skulpturer til 40.000 kroner stykket, siger Jens Galschiøt.

Beskæmmende for folkemødet

- Vi spurgte dem, hvorfor de havde fjernet skulpturerne. For det havde jo været fair nok, hvis DI ikke ville have dem ind til deres møder. Men de ville ikke engang have dem ind på deres område. Vi kunne ikke få nogen forklaring eller oplyst, hvem der havde fjernet dem i første omgang. Der var ingen, der ville tage ansvar, siger Jens Galschiøt.

Han oplevede hændelsen som censur af sin kunst.

- Det ryster mig lidt, at man forsøger at lukke ned for så små stemmer, som et lille bitte skib, som M/S Anton (der transporterer flygtningene rundt i Danmark, red.) og mig, egentlig er. Og jeg synes, det er beskæmmende for folkemødet, at det her er sket, lyder udmeldingen fra den fynske kunstner.

Annonce

Står direktøren bag?

På sin hjemmeside og i en pressemeddelelse lufter kunstneren en mistanke om, at selveste Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad, personligt skulle have smidt de to bronzeskulpturer på debatmødets port.

- Vi spurgte, om det var ham, der havde gjort det, men vi kunne ingenting få at vide, fortæller Jens Galschiøt efter hændelsen.

Han og resten af kunstnergruppen bag den stille demonstration har nu taget deres forholdsregler.

Dels er de resterende skulpturer ved Folkemødet blevet naglet fast til deres positioner. Dels er de to uvelkomne bronzeflygtninge nu blevet placeret uden for DI's område i Allinge med et skilt:

"Vi er ikke velkomne hos Dansk Industri".

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

Odense

Så er det godt: Musikken spiller højere og højere i Odenses parker - nu går støjplagede naboer til angreb

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Navne For abonnenter

Ny instruktør på Nordfynspillene er en mand med mange roller: Spiller volleyball og underviser i matematik

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Annonce