Annonce
Trekantområdet

Flygtninge i lokalt designprojekt skal sy kjole til royal fødselsdagsmiddag

Solveig Søndergaard er leder af projektet Sheworks. Tavlen, hun står ved, er inspirationstavle til kjoleprojektet. Fordi flere af de beskæftigede i projektet endnu ikke taler godt dansk, er det vigtigt at kunne kommunikere visuelt. Foto: Søren Gylling
Projektet Sheworks i Kolding har fået en bestilling på en helt særlig kjole. Den skal nemlig bæres  til en fødselsdagsmiddag for dronning Margrethe.
Annonce

Kolding: Det kreative integrationsprojekt Sheworks i Kolding har for nylig fået en helt særlig bestilling ind ad døren. Til en kommende fødselsdagsmiddag for dronning Magrethe har en af gæsterne, professor ved Københavns Universitet Marie Louise Nosch, nemlig ønsket at bære en kjole, der er designet og syet af de beskæftigede i Sheworks. Derfor er der nu til en start sat gang i idéudviklingen, så den helt rigtige kjole kan blive skabt.

- Vi er rigtigt glade for, at hun vil bruge os. Det er vores første bestilling inden for modetøj, og nu håber vi da, at også modeindustrien kan se vores potentiale, siger Solveig Søndergaard, der er leder af projektet, hvor primært lokale flygtningekvinder forvandler overskudstekstil fra den danske tekstilindustri til nyt, smukt design.

Middagen afholdes i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, der et videnskabsakademi for primært professorer skabt i 1742. Her er dronning Magrethe netop protektor, og det er hendes 80 års fødselsdag, der her skal fejres i oktober - lidt forsinket grundet coronapandemien.

Annonce

Smuk og skulpturel

For de 13 beskæftigede i Sheworks-projektet og de to ledere er glæden over bestillingen tydelig.


Vi ved jo, at dronning Margrethe er meget håndværksinteresseret, så det vil betyde meget, at hun ser det, og hvis hun så også kan lide det. Dronningens anerkendelse betyder utroligt meget.

Solveig Søndergaard, projektleder Sheworks


- Vi er stolte. Helt vildt stolte. Det er en rigtig sjov opgave, men det giver også lidt ekstra pres, og vi skal virkelig have stort fokus, siger kreativ leder Sille Hedegaard Iversen, mens projektleder Solveig Søndergaard tilføjer:

- Vi ved jo, at dronning Margrethe er meget håndværksinteresseret, så det vil betyde meget, at hun ser det, og hvis hun så også kan lide det. Dronningens anerkendelse betyder utroligt meget.

Kjolen skal skabes i fællesskab blandt alle i projektet, og den vil blive syet af blandt andet overskudsmaterialer fra modevirksomheden Ganni. Mens kjolen selvfølgelig skal være smuk, er det også vigtigt, at den udstråler den meget sammensatte idé bag projektet Sheworks, hvor formålet både handler om bæredygtighed, integration og beskæftigelse.

- Vi har fået rimeligt frie tøjler, men vi tager helt sikkert udgangspunkt i mosaik-tankegangen, og vi laver noget sammensat og skulpturelt. Vi leger med former, strukturer og teknikker og forsøger at balancere det til ét samlet udtryk. Det er en længere proces, hvor vi løbende tester ting af, siger Sille Hedegaard Iversen.

Projektet Sheworks

  • Projektet er en udløber af et forskningsprojekt fra Designskolen Kolding, der afdækkede flygtningekvinders håndværks- og entreprenørmæssige kompetencer.
  • Projektet holder til i Bronzehallen ved Kolding Nord Genbrugsplads, og det er støttes af arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune.
  • De aktiverede i projektet er primært flygtninge, mens også enkelte fleksjobbere er med. De kan her få afklaret deres evner til at arbejde, mens der også er et uddannelsesmæssigt perspektiv i projektet, så det forhåbentligt kan føre til jobs for flere.
  • Produkterne kan købes på Sheworks hjemmeside www.sheworks.dk/webshop, via Instagramprofilen sheworks_official eller Facebookprofilen @sheworksofficial.
Solveig Søndergaard og Sille Hedegaard Iversen viser her et stykke stof frem, som er syet sammen af flere forskellige stofrester fra den danske tekstilindustri. Hovedidéen til kjolen er at arbejde med det sammensatte og forskellige som en mosaik - her eksemplificeret ved det nu sammensyede stykke stof. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Cannabiseventyret og jobmarkedet smuldrer: Frustreret producent må fyre 20 medarbejdere på Odensefabrik

Annonce