Annonce
Debat

Flygtninge fra Syrien skal hjem

I den seneste tid har flere syriske flygtninge i Danmark fået at vide, at deres midlertidige opholdstilladelse ikke kan forlænges, og at de derfor skal rejse hjem til Syrien.

Det er flere af de pågældende utilfredse med, og pårørende, venner, kollegaer og sågar politiske partier på venstrefløjen protesterer.

Der er som om, de helt har glemt, at flygtninge kun skal være i Danmark, så længe det ikke er muligt at vende hjem. Det ligger tilmed i ordet på den opholdstilladelse, de har fået: midlertidig opholdstilladelse.

Annonce

Flygtningenævnet, der er et uafhængigt organ ledet af en dommer, besluttede første gang helt tilbage i december 2019, at situationen omkring hovedstaden Damaskus er god nok til, at flygtninge kan vende tilbage.


I maj 1945 var der omkring 18.200 danske flygtninge i Sverige. Men få uger efter befrielsen var de stort set alle hjemme i Danmark igen.


Det er ikke umuligt at leve og bo i det sydlige Syrien omkring Damaskus. De seneste år skønnes 100.000 syrere frit at være vendt tilbage fra nærområderne i Tyrkiet og Libanon. I 2020 rejste 137 syriske flygtninge i Danmark frivilligt tilbage til Syrien med rundhåndet økonomisk støtte, det man kalder repatrieringshjælp.

Flygtningesystemet fungerer kun, hvis flygtninge vender hjem og hjælper med at genopbygge deres land, når der er mulighed for det.

I maj 1945 var der omkring 18.200 danske flygtninge i Sverige. Men få uger efter befrielsen var de stort set alle hjemme i Danmark igen. Selv om Danmark var sat årtier bagud i økonomisk udvikling i forhold til Sverige, så ville de danske flygtninge hjem og bidrage, og ikke blive til indvandrere i Sverige. På lignende vis vendte millioner af europæiske flygtninge efterhånden hjem til deres hjemlande, og genopbygningen af et sønderbombet Europa kunne tage fat. Og hurtigt blomstrede Europa igen.

På samme måde er den eneste rigtige fremtid for Syrien, at alle syriske flygtninge vender hjem. Hvis de gør det, så vil de hurtigt udgøre en stor opposition til Assad-styret. Forude venter måske et demokratisk land, det er op til dem selv af afgøre det. Syriske flygtninge i Danmark og andre europæiske lande har jo set, hvordan tingene fungerer her, og kan gøre tilsvarende i et nyt Syrien.

Jeg kan huske, hvordan Libanon i 1980'erne har hærget af borgerkrig, men efter afslutningen gik det hurtigt med genopbygningen. Danmark vil gerne hjælpe syriske flygtninge og deres familier med at vende hjem, og vi er ikke fedtede med hjælpen. Og når Syrien igen skal genopbygges, så er jeg sikker på, at også mange vesteuropæiske lande vil yde økonomisk hjælp.

Genopbygningen af Syrien kan bedst foretages af syrerne selv – hvem skulle ellers gøre det?

På tinge

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Efter fire år i kørestol har Johnny fået nok af Middelfart Kommune: Nu stiller han op til byrådet - og han har kun én mærkesag

Annonce