Annonce
Nordfyn

Havnefoged gør tanke til virkelighed: Flydende shelters er på vej

Havnechef Thomas Fløjborg-Lading fik idéen til de flydende shelters, der i øjeblikket er ved at blive gjort klar. I baggrunden er den første allerede søsat, hvor malermester Mette Skøtt fra Mettes Malerservice er i gang med at male. Foto: Thomas Gregersen
Til sommer vil gæster i Bogense Marina kunne overnatte til søs, hvor et par flydende shelters bliver et helt nyt og anderledes tilbud.

Bogense: Lyden af klukkende vand, en blid vuggen og den friske havluft i næsen skulle kunne lulle de fleste i en solid uforstyrret søvn. Det er i hvert fald tanken bag et nyt tiltag i marinaen i Bogense, hvor havnefoged Thomas Fløjborg-Lading har fået idéen til at søsætte to tømmerflåder med shelters.

- Det er en tanke, jeg har gået med i mange år, og jeg syntes, det kunne være en sjov idé. Vi har sammen puslet lidt med, hvordan vi kunne gøre det. Vores havneassistent Kenneth Pothlitz er uddannet tømrer, så han står for at bygge dem, fortæller havnefogeden.

Der er dybest set tale om to solide tømmerflåder med hver et to-mands shelter på, som vil blive lagt ud i den lavvandede ende af havnebassinet. I modsætning til et almindeligt shelter, vil et flydende shelter, der er forankret i bunden, kunne vende bagsiden mod vinden, så der altid er læ inde i shelteret.

Flåderne er bygget på en kerne af vandafvisende polystyren. Det materiale de fleste måske kender bedre som flamingo. De er stabilitetstestet til at have en bæreevne på tre ton, så man kommer ikke til at kunne kæntre dem, mener Thomas Fløjborg-Lading.

Annonce

- Jeg har hørt, der er en enkelt flydende shelter på vej, men det er på en sø. Derfor bliver Bogense det eneste sted på Fyn, hvor man har den mulighed.

Leif Sørensen, Trente Mølle.

Eneste sted på Fyn

Hos Trente Mølle, der står for hjemmesiden bookenshelter.dk, fortæller Leif Sørensen, at det er noget ret enestående i landet, at man i Bogense vil tilbyde at overnatte i en shelter på havet.

- Jeg har hørt, der er en enkelt flydende shelter på vej, men det er på en sø. Derfor bliver Bogense det eneste sted på Fyn, hvor man har den mulighed. Rundt omkring i landet er der andre, der har prøvet, men det er svært at få lov af kystdirektoratet, mener Leif Sørensen.

Havnechef Thomas Fløjborg-Lading slår fast, at projektet stadig er på eksperiment-stadiet og vil køre i løbet af sommersæsonen, for at konstatere om den nye overnatningsform skulle have interesse.

- Der bliver kun adgang til shelteren, hvis man kommer i en båd. Det kan være havkajakroere, der lige vil ind og have et let sted at overnatte eller for eksempel en familie, der ligger i marinaen, hvor børnene måske har lyst til at prøve at sove i shelter.

Planen er, at de to første shelters skal ligge for anker på et lavvandet område lige bag molen og skal indvies i forbindelse med havnens dag den 13. juni.

Nye målgrupper

De nordfynske flydeshelters vil efter planen også blive knyttet til hjemmesiden bookenshelter.dk, så turisterne kan finde tilbudet.

- På vores hjemmeside er interessen simpelthen eksploderet. Det er noget turisterne har meget fokus på. Ikke mindst de udenlandske. Der har blandt andet været en tosidet artikel i The Guardian om de fynske shelters, fortæller Leif Sørensen.

Ifølge ham er bookingsider som bookenshelter.dk med til trække nye målgrupper ud i naturen.

- De mere garvede naturvandrere og havkajaksejlere har typisk deres eget lille telt med, så de er ikke så afhængige af, at der er en ledig shelter, men vi ser flere og flere børnefamilier og bedsteforældre med børnebørn, som gerne vil ud i naturen. Der er det rart, at man kan være sikre på, at der nu også er plads, når man kommer frem, siger Leif Sørensen.

Udvendigt er hytterne beskyttet med tagpap, mens de indvendigt bliver malet for at kunne modstå de naturlige udfordringer på havet. Foto: Thomas Gregersen
Havneassistent Kenneth Potlitz er uddannet tømrer og har stået for byggeriet af de to flåder med shelters. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce