Annonce
Indland

Flugten er slut: Hovedmistænkt i svindelsag er anholdt i udlandet

Foto: Lars Krejberg Lauridsen

Den hovedmistænkte Britta Nielsen er blevet anholdt i svindelsagen i Socialstyrelsen om 111 millioner kroner. Anholdelsen er sket i Sydafrika.

Det oplyser anklagemyndigheden på Twitter.

Hun har været efterlyst af Interpol, siden sagen blev opdaget i begyndelsen af oktober.

Tirsdag aften blev en mand anholdt i den internationale lufthavn i Johannesburg, da han forsøgte at rejse ud af landet. Manden blev anholdt for at have rådet over nogle af pengene fra svindelsagen.

Annonce

Ifølge en pressemeddelelse fra SØIK blev den 64-årige anholdt i en lejlighed i den sydlige del af Johannesburg og skete på baggrund af oplysninger fra Statsdadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet. Anholdelsen skete omkring klokken 5.30 dansk tid.

Danmarks ambassade i Sydafrika har ydet værdifuld bistand til SØIK i kontakten med lokale myndigheder.

Der vil nu blive sendt en officiel udleveringsanmodning til Sydafrika med henblik på at få den 64-årige strafforfulgt i Danmark.

Som SØIK meddelte torsdag, er en mand, der sættes i forbindelse med svindelsagen ligeledes anholdt i Sydafrika. Også han bliver begæret udleveret til Danmark.

- Nu beder vi de sydafrikanske myndigheder tage stilling til, om der kan ske udlevering til Danmark. Vi vurderer, at mulighederne er gode, men beslutningen træffes alene i Sydafrika, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis i en pressemeddelelse.

Både Sydafrika og Danmark har tiltrådt Udleveringskonventionen fra 1957.

Ifølge pressemeddelelsen har SØIK efterforsket sagen i tre spor, hvor hovedfokus har været at anholde den 64-årige hovedmistænkte.

Vil gerne udleveres til Danmark

Ifølge DR vil den svindelsigtede Britta Nielsen, der tidligt i morges blev anholdt i en lejlighed i Sydafrika, ikke modsætte sig udlevering til Danmark.

Det fortæller hendes danske forsvarsadvokat Nima Nabipour.

- Min klient og jeg har været i dialog med politiet og anklageyndigheden de seneste dage, fordi vi gerne vil have hende til Danmark, så hun kunne medvirke til sagens efterforskning og bistå politiet i de spørgsmål, de har. Min klient vil hurtigst muligt til Danmark, siger forsvarsadvokaten til DR

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce