Annonce
Fyn

Flugt og flugtforsøg fra arresten

Er dette livet, så frygt ej døden. Udskæring i et skab i arresten i Nyborg. Måske derfor, at nogle forsøgte sig med flugt. Foto: Anette Hyllested
En af de flygtende landede på taget af en patruljevogn. En anden efterlod en seddel om, hvornår han ville være tilbage i arresten. Historien om arresten i Nyborg er også en historie om flugtforsøg.
Annonce

Nyborg:  Ingen historier om indespærring uden historier om dem, der flygtede.

Sådanne historier er der også fra Nyborg Arrest, og hører man ikke dem alle under sommerens rundvisninger, kan man læse om flere af dem i en større artikel om Ting - og Arresthuset skrevet af Aksel Andersen, frivillig ved Østfyns Museer.

Vi bringer her et par eksempler:

"Et af de mere spektakulære flugtforsøg skete den 30. juli 1985. Fyns Stiftstidende beskriver flugtforsøget således: »Ved at save tremmerne over med en nedstryger slap en 30-årig mand natten til i dag [1. August] ud fra arresten i Nyborg… Fra sin celle på 1.sal firede han sig ned i en antenneledning, som dog gik i stykker, da han var kommet halvvejs ned. Det forhindrede imidlertid ikke den 30-årige i at slippe væk, idet han landede på taget af en patruljevogn. Personalet i arresten hørte, at han landede på bilen, men nåede ikke at få fat i den flygtende fange. Vagthavende hos politiet i Nyborg understreger, at man ikke anser den flygtende 30-årige voldsdømte for farlig."


Mine kære vogtere. Eftersom jeg ikke kan få udgang, har jeg taget den selv. Jeg er tilbage torsdag 100 procent.

Indsat, der flygtede fra arresten i Nyborg


"En højst usædvanlig flugt fra arresten skete den 3. december 1991 – ganske få dage før arresten bliver lukket ned. En 23-årig indsat flygter sammen med en 29-årig medindsat. Inden de forsvinder gennem et hul i muren ned i politigården, skriver den 23-årige et brev til vagtpersonalet. Brevet blev gengivet på forsiden af Fyns Stiftstidende den 6. december 1991: »Mine kære vogtere. Eftersom jeg ikke kan få udgang, har jeg taget den selv. Jeg er tilbage torsdag 100 procent. NB. I skal ikke afbestille min tid hos tandlægen.« Efter ca. et døgn vendte han hjem til arresten og nåede sit tandlægebesøg. Grunden til hans flugt var, at han skulle se på en lejlighed i Odense. Hans kammerat meldte sig selv hos politiet i Odense.

Artiklen er en del af det nyudgivne "Nyborg Før & Nu 2019", som kan købes hos Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, på Nyborg Bibliotek, på Borgmestergården og i Nyborg Boghandel.

En del af udstillingen på Tings- og Arresthuset i Nyborg. Her er det temaet flugt. Foto: Anette Hyllested
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce