x
Annonce
Erhverv

FLSmidth forfremmede ansatte der var involveret i korruptionssag

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
To professorer undrer sig over forfremmelse af FLSmidth-ansatte, der var involveret i korruptionssag.

FLSmidth gav i 2015 to ansatte en advarsel for at have sagt ja til at betale to millioner euro under bordet i forbindelse med en aftale i Tunesien.

Annonce

FLSmidth har beklaget og kaldt det en fejl, men siden er begge de to ansatte blevet forfremmet. Det skriver Jyllands-Posten.

I 2015 fandt en advokatundersøgelse, at de to ansatte havde "brudt interne retningslinjer" i FLSmidth. Den ene af de to ansatte er også idømt fem års fængsel i Tunesien for sin rolle i sagen.

Sagen kom et par år efter, at FLSmidth havde tilsluttet sig FN's 10 "Global Compact"-principper.

Det tiende af de principper lyder ifølge Jyllands-Posten: Virksomheder bør modarbejde alle former for korruption herunder afpresning og bestikkelse.

Alligevel gik der ikke et år fra FLSmidths advokatundersøgelse til, at den ene af de to ansatte var blevet forfremmet. Det har Jyllands-Posten fundet på den ansattes profil på det sociale medie LinkedIn.

Og senere blev også den anden af de ansatte forfremmet, fremgår det af vedkommendes profil på LindkedIn.

Ifølge professor emeritus i ledelse Steen Hildebrandt skær kontrasterne mellem FLSmidths erklæringer og handlinger lidt i øjnene.

- Jeg undrer mig over, at man ikke er nødt til at skille sig af med medarbejdere, der så klart bryder med både den gældende lovgivning men også virksomhedens egne etiske formuleringer og Global Compact-formuleringerne, siger han til Jyllands-Posten.

Professor i virksomhedsetik på Roskilde Universitetscenter Jacob Dahl Rendtorff er enig.

- Det får virksomhedens etikprogram til at se noget påklistret ud, siger han til Jyllands-Posten.

Professor emeritus Flemming Poulfelt fremfører, at hvis man ikke fyrede de to ansatte i første omgang, vil det være unfair ikke at kunne lade dem forfremme senere.

FLSmidth vil ikke kommentere enkelte medarbejderes karriereforløb.

Men en medarbejder ville ikke slippe med en advarsel for samme forseelse i dag, oplyser kommunikations- og marketingsdirektør Flemming Voetmann til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce