Annonce
forside

Flot udstilling i Flensborg - i Svendborg er han usynlig

Henry Rasmussen var født, opvokset og udlært i Svendborg. I Tyskland hædres den verdensberømte svendborgensers virke, men i fødebyen synes han ikke markeret nogen steder. Foto fra udstillingen

Den verdenskendte yachtkonstruktør Henry Rasmussen er født, opvokset og udlært i Svendborg. Hans liv med både og sejlads skildres lige nu på Yachting Heritage Centre lige syd for grænsen.

Bådebygger Hans Poulsen var morfar til Svendborgs verdenskendte yacht-designer Henry Rasmussen. Barnebarnet var tæt knyttet til sin morfar, og knægten elskede at komme på morfarens bådeværft i Gammel Hestehauge. En rask løbetur fra hjemmet ved Hallind Skov, og så var den lille Henry på en eventyrlig legeplads:

- Der var så meget vi kunne på værftet. Først og fremmest kunne vi agere med svedekassen. Det var altid sjovt for os. Svedekassen var en stor trækiste, som skrogplankerne til bådene blev dampet i for at gøre dem mere bøjelige. Dampen blev produceret af en kedel, som vi fik lov til at køre med, skrev Henry Rasmussen i sin erindringsbog "Yachten, Segler und eine Werft".

Morfaren omtales i bogen som "min bedste ven og rådgiver":

- Han lærte mig at bruge værktøj og han lærte mig at vurdere skovens bedst egnede træer til bådebyggeri. Og mange andre ting, som jeg har haft glæde af i livet, skriver Henry Rasmussen.

I barndomshjemmet stod snakkens dagsorden altid på bådebyggere og sejlads. Henry Rasmussen skriver, at han ikke kan huske, at der blev talt om andet. Enhver lejlighed til en sejlads på Svendborgsund blev også benyttet.

- Jeg havde en fantastisk barndom, fuld af kærlighed, opsummerer Henry Rasmussen i bogen fra 1956.

Annonce
I anledning af udstillingen om Abeking & Rasmussen er den permanente buste af Henry Rasmussen pyntet op med en butterfly. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Kongen om bord i Svendborg

Henry Rasmussens nære forhold til barndommens by og farvand blev fastholdt i voksenårene som verdenskendt konstruktør og værftsejer ved Bremen. I 1920'erne gik sommerens sejlture ofte til hjemstavnens farvand. Henry Rasmussens første store yacht bygget til eget brug, AR, sejlede jomfrutur til Svendborg i sommeren 1924.

Henry Rasmussen blev i Svendborg et par uger, dyrkede barndommens- og ungdommens kontakter og viste stolt og gerne sin nybyggede yacht frem. Også den sejlglade danske konge, Christian X, kom forbi og beundrede det 16,7 meter lange mesterstykke udi bådebyggerkunst.

Henry Rasmussen sejlede sine første ture på egen hånd i morfarens joller i Svendborgsund. I sine voksne år vendte han mange gange tilbage til barndommens farvand og viste sine flotte yachter frem. Bl. a. for kong Christian X. Foto fra udstillingen

Købte sin morfars værft

I 1939 kaldte Svendborg igen. Henry Rasmussen fik tilbudt morfarens gamle værft af den efterfølgende ejer, den kendte Sophus Weber. Det var et tilbud Henry Rasmussen ikke kunne afslå. Efter en del formalistiske besværligheder blev købskontrakten underskrevet i krigsåret 1940, og det verdenskendte Abeking & Rasmussen fik dermed en filial i Gammel Hestehauge.

Købet af værftet blev mest gjort af veneration, og Henry Rasmussens planer for nyerhvervelsen var ikke de helt store.

Det kom til alt gå anderledes. 100 mand var beskæftiget, og på få år blev der bygget 359 både. Værftet leverede navnlig mindre fartøjer som Olympia-joller, Pirat-joller, men også redningsbåde og motorbåde. I krigens sidste år blev produktionen beordret omstillet til bl. a. bygning af minestrygere til den tyske krigsmaskine.

Henry Rasmussen blev som 82-årig påkørt og dræbt af en uopmærksom lastbilchauffør i Bremen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

En bitter mand

Efter krigen udtrykte Henry Rasmussen stor bitterhed over, at sejrsmagterne beslaglagde og senere realiserede hans værft ved Svendborgsund som krigsskadeserstatning fordi han var tysk statsborger. Henry Rasmussen forsømte ikke siden nogen lejlighed til at omtale det som simpelt tyveri af en født danskers ejendom og en utilgivelig fjernelse af hans rod i Svendborg.

I sine sidste år begyndte Henry Rasmussen igen at besøge Svendborg i sin 1954-byggede motorsejler Hera. Under et af besøgene donerede han både penge og materialer til F. Holm-Petersens dengang private søfartssamlinger i Troense. Henry Rasmussen ønskede, at der blev etableret en permanent udstilling om værftet i Gammel Hestehauge og om hans eget virke. Ved samme lejlighed skrev han i museets gæstebog en bitter bemærkning om den danske stats tyveri af hans værft ved Svendborgsund.

Henry Rasmussens fire-spaltede nekrolog i Svendborg Avis (i dag Fyns Amts Avis) den 6. juni 1959. Udklip udlånt af Hans Emil Petersen, Svendborg.

Ingen synlighed i Svendborg

Så vidt Søsiden ved, er den verdenskendte svendborgensers virke ikke i dag markeret noget sted i fødebyen Svendborg i form af fx et gadenavn, en buste eller en udstilling. Men et par timers kørsel fra det sydfynske kan aktuelt opleves en udstilling, der på fornem vis skildrer og hædrer Svendborgs store bysbarn, Henry Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Borgmester efter DF'ers kritik af omstridt chef: - Overvej dit ansvar som arbejdsgiver

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];