Annonce
Kultur

Flot fødselsdag: 100 år med pølsesnak

De første pølsevogne var blot en trækvogn med en opvarmet gryde, hvor pølserne lå i. Foto: Fyens Stiftstidende pressefotosamling / Odense Stadsarkiv
Den 18. januar 2021 er en helt speciel dag for et af Danmarks nationalklenodier. Pølsevognen fylder nemlig 100 år.

De fleste kender duften, og mange vil ganske sikkert genkende menuen. Men vi kan være uenige om, hvor vi egentlig er. I en "skinkekutter", på "Cafe Fodkold", eller måske har standset en "svineknallert".

Den kære pølsevogn har mange navne, og den har haft mange år til at få endnu flere. 18. januar 2021 er det nemlig præcis 100 år siden, at de første pølsevogne så dagens lys i Danmark.

Dengang var pølsevognen en trækvogn med en opvarmet gryde, hvor pølserne lå i. En rød pølse med brød kostede den nette sum af 30 øre. En del af har ændret sig siden, mens den på andre områder udfylder samme funktion. Det fortæller Bettina Buhl, der er madhistoriker og museumsinspektør på Det Grønne Museum:

- Pølsevognen har gennemgået en markant forandring gennem årene og har opnået en særlig status som et stykke kulturhistorie. Den har været en fast del af gadebilledet i nu 100 år og er blevet symbolet på en madkultur, som kan rumme alle folkelag. De fleste danskere har et minde ved en pølsevogn. Om det er kolde vinterdage som barn med en kakaomælk og en ristet pølse, eller om det er forretningsmanden på farten – alle har vi et minde knyttet til den skønne duft og lille vogn.

Annonce

Startskuddet på en ny madkultur

Storhedstiden var i 1960'erne og 1970'erne, hvor der stod omkring  700 pølsevogne rundt i Danmark. Folk stod i kø på gaderne, og en pølsevogn med en god beliggenhed kunne let omsætte for millioner på et år. Pølsevognen blev startskuddet på en helt ny madkultur.

- Maden i en pølsevogn er nem at afkode. Du ved, hvad du får. Samtidig er det fleksibelt. Du behøver ikke bestille bord eller spise med kniv og gaffel – du kan dumpe ind, når du vil, og få en tiltrængt timeout, og du kan observere det gadebillede, du normalt er en del af, eller tage dit måltid med på farten, siger Bettina Buhl.

Konkurrence i dag er anderledes og langt mere mangfoldig. Vi taler take-away fra alle verdenshjørner, ligesom mange tankstationer også har pølser på menuen. Og det afspejler antallet af pølsevogne i Danmark i dag, der er nede på omkring 100.

Annonce

Skal hyldes og holdes i live

I dag er Danish Crown Foods, der står for brands som Tulip, Steff Houlberg og GØL, storleverandør til pølsevognene. Her mener man ikke overraskende, at pølsevognen har en helt unik status og er vigtig at bevare, fordi pølsevognen er et stykke kulturhistorie, hvor folk kan mødes på tværs af alder, køn og status.

- Pølsevognen er et nationalt klenodie, som vi er stolte af at have understøttet med pølser i nu 100 år. I pølsevognen er en pølse ikke bare et måltid, men en bid af historien. Og vi synes, at det er enestående at være med til at støtte den kultur – og holde et unikt erhverv i live. Det er klart, at pølsevogne langt fra er vores største salgskanal, men det er til gengæld én af de vigtigste. Og selv om den klassiske pølsevogn har fået stor konkurrence, så tror vi også på, at den har en plads i fremtidens fast food-kultur og ikke mindst i danskernes hjerter. Vi ønsker den danske pølsevogn et kæmpe tillykke med det første århundrede, og vi glæder os til alle de næste. Pølsevognen for evigt, Mike Sauerberg, der er Senior Vice President i Danish Crown Foods.

Pølsevognen 100 år

Københavns Borgerrepræsentation gav den 4. marts 1920 tilladelse til at sælge varme pølser på gaden

Tirsdag den 18. januar 1921 rullede de første seks pølsevogne på gaden, og siden bredte pølsevognene sig til resten af landet. Dengang kostede en rød pølse med sennep 25 øre, og tilhørende brød kunne man få til fem øre.

Pølsevognen var allerede et fænomen i Berlin før første verdenskrig (1914-1918).

Det startede med seks pølsevogne i København, men bredte sig hurtigt til hele landet. I pølsevognens storhedstid fandtes der omkring 700 pølsevogne

En pølsevogn har hjul under sig og er fuldstændig selvforsynende. Den kan lades op og er uafhængig af fast strøm- og vandforsyning. Den skal lades op hver 19. time. Den har sin egen motor og kan pakkes sammen i løbet af ca. 15 minutter

For at blive pølsemand skal du ansøge Stadekontoret. Handelen er reguleret af levnedsmiddellovgivningen og af den enkelte kommune, som opkræver afgift for stadepladserne, der kan tildeles efter særlige regler

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce