Annonce
Kultur

Flirt for fynske smagsløg

Vester Skerninge Kro er en moderne kro med respekt for de gamle rammer.

Vester Skerninge Kro er en moderne kro med respekt for de gamle rammer. En fusion af fynske råvarer og franske fornemmelser

Når man drejer fra landevejen gennem landets "længste" landsby, Vester Skerninge, er det som at køre ind i et lille stykke af Den fynske Landsby. Kirken, kroen og små velbevarede bindingsværkshuse med stråtag på Krovej. Kroen er selvfølgelig flagsmykket på grundlovsdag, og der er masser af liv både i de små stuer og ude på terrassen.

Vi er tre om bordet efter venlig modtagelse ved døren. Der er hurtigt lune, sprøde kuvertbrød med fordybning, så de er lette at brække i to halve, på bordet sammen med et lille bræt med en rulle koldt smør, skål med chips af blå kartofler og sprøde spaghetti-lignende chips. Det er lige, hvad de er: spaghettistykker, hurtigt dyppet i kogende olie og drysset med groft salt. Måske opfundet ligesom popcorn ved en fejltagelse, men de er fantastisk lækre. Karafler med koldt vand skiftes undervejs.

Menukortet er enkelt med tre forretter, hovedretter og desserter. Desuden sættes et caféskilt på bordet med sæsonens tre retters menu. Den snupper jeg, mens min ældste ledsager, som altid tvivler på egen appetit, tager forretten med hvide asparges og stenbiderrogn samt dessert. Min anden ledsager lader aftenen "gå i fisk" til for- og mellem ret. Vi er uenige om desserterne, så der er forventning om både creme brulé, sæsonens " dessert omkring rabarber" og oste fra Gundestrup mejeri.

Annonce
"Dessert omkring rabarber". Et lille bræt med en sand ganefryd af en rabarbersorbet, der på bunden har små rabarberstykker. En lille lun muffinformet kage med bærfyld og rabarber og en lille firkantet panna cotta.

Hvide asparges med knæk

Min forårsmenu har en lille flåde af tykke hvide asparges. De er perfekt tilberedt med smag og knæk. Ovenpå ligger et stykke sprødstegt kulmule. Fisken er toppet med citrus-tilsmagt krydderurtesalat med dild, persille og kørvel. Rundt om herligheden er en velsmagende skum af brøndkarse, som både er et pift for øjet og smagsløgene. Mine ledsagere får også de hvide asparges serveret med små øer af pink stenbiderrogn, små agurkekugler og en let, fransk og gul sauce mousseline med mayonnaise-konsistens. Hertil er skænket den lifligste svagt rosa rabarbersaft samt hvidvin. Her er valget faldet på en frisk pinot gris, cuvee reserve fra Martin Schaetzel, Alsace.

Vester Skerninge Kro er en moderne kro med respekt for de gamle rammer.

Kalv og mere "mule"

Min hovedret har et utroligt mørt stykke kalvefilet som centrum. Der er bittesmå fine løgskiver og forårsløg på toppen. Storbladet persille giver smag til retten, som har både en morkelsovs samt en grøn brøndkarsesovs. Skiver af store grønne hestebønner både smager og pynter. En firkant af kalvespidsbryst, friturestegt, er med til at fuldende tallerkenen. Ledsager får nu min forret med kulmule som hovedret, garneret med babygulerødder. Også her er to sovse. En på rødvin og en fiskesovs på kulmulen. Vi får begge nye persillestrøede kartofler til. Rødvinen er en purpurfarvet beaujolais fra Domaine des Morrans.

Den har duft af sommerblomster og eftersmag af solbær og krydderier.

En sød fejltagelse

Så er der de tre desserter, der bliver til fire. Den kvindelige tjener undskylder. Køkkenet har forvekslet creme brulé- bestillingen med en pandekage, så der er lidt ventetid. Et øjeblik efter er hun tilbage med en herlig tallerken med tre små pandekager lagt i trekant med appelsinsovs, karamel og nødder.

- Kan I ikke lige spise min søde fejl, mens I venter, spørger hun, og sandelig om vi ikke kan!

Stempelkaffe med dejlig mocca kommer på bordet. Den forsinkede creme brulee er en dyb tallerken, hvor bunden er dækket af den kolde creme med et knassprødt varmt karamellag. På den flage skøjter bittesmå marengs og en fransk Madeleinekage. Formet som en muslingeskal og med frisk citronsmag.

Anden ledsager får et lille bræt med tre gange ost, hjemmebagte skiver flute og en sprød kiks. Der er lidt syltede valnødder til. Tomlen op for rygeosten!

"Dessert omkring rabarber" til mig. Et lille bræt med en sand ganefryd af en rabarbersorbet, der på bunden har små rabarberstykker. En lille lun muffinformet kage med bærfyld og rabarber, små kyskager og en lille firkantet panna cotta. Fløden er perfekt stivnet. Blød og mild i smagen med de sorte vaniljekorn synlige. Pynten er et stykke sødt, syltet rabarber, og et citronmelisseblad er stukket i den hvide masse som en fjer i en hat. Kroen har nu tændt lys i de gamle vinduer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce