Annonce
Kultur

Flirt for fynske smagsløg

Vester Skerninge Kro er en moderne kro med respekt for de gamle rammer.

Vester Skerninge Kro er en moderne kro med respekt for de gamle rammer. En fusion af fynske råvarer og franske fornemmelser

Når man drejer fra landevejen gennem landets "længste" landsby, Vester Skerninge, er det som at køre ind i et lille stykke af Den fynske Landsby. Kirken, kroen og små velbevarede bindingsværkshuse med stråtag på Krovej. Kroen er selvfølgelig flagsmykket på grundlovsdag, og der er masser af liv både i de små stuer og ude på terrassen.

Vi er tre om bordet efter venlig modtagelse ved døren. Der er hurtigt lune, sprøde kuvertbrød med fordybning, så de er lette at brække i to halve, på bordet sammen med et lille bræt med en rulle koldt smør, skål med chips af blå kartofler og sprøde spaghetti-lignende chips. Det er lige, hvad de er: spaghettistykker, hurtigt dyppet i kogende olie og drysset med groft salt. Måske opfundet ligesom popcorn ved en fejltagelse, men de er fantastisk lækre. Karafler med koldt vand skiftes undervejs.

Menukortet er enkelt med tre forretter, hovedretter og desserter. Desuden sættes et caféskilt på bordet med sæsonens tre retters menu. Den snupper jeg, mens min ældste ledsager, som altid tvivler på egen appetit, tager forretten med hvide asparges og stenbiderrogn samt dessert. Min anden ledsager lader aftenen "gå i fisk" til for- og mellem ret. Vi er uenige om desserterne, så der er forventning om både creme brulé, sæsonens " dessert omkring rabarber" og oste fra Gundestrup mejeri.

"Dessert omkring rabarber". Et lille bræt med en sand ganefryd af en rabarbersorbet, der på bunden har små rabarberstykker. En lille lun muffinformet kage med bærfyld og rabarber og en lille firkantet panna cotta.

Hvide asparges med knæk

Min forårsmenu har en lille flåde af tykke hvide asparges. De er perfekt tilberedt med smag og knæk. Ovenpå ligger et stykke sprødstegt kulmule. Fisken er toppet med citrus-tilsmagt krydderurtesalat med dild, persille og kørvel. Rundt om herligheden er en velsmagende skum af brøndkarse, som både er et pift for øjet og smagsløgene. Mine ledsagere får også de hvide asparges serveret med små øer af pink stenbiderrogn, små agurkekugler og en let, fransk og gul sauce mousseline med mayonnaise-konsistens. Hertil er skænket den lifligste svagt rosa rabarbersaft samt hvidvin. Her er valget faldet på en frisk pinot gris, cuvee reserve fra Martin Schaetzel, Alsace.

Vester Skerninge Kro er en moderne kro med respekt for de gamle rammer.
Annonce

Kalv og mere "mule"

Min hovedret har et utroligt mørt stykke kalvefilet som centrum. Der er bittesmå fine løgskiver og forårsløg på toppen. Storbladet persille giver smag til retten, som har både en morkelsovs samt en grøn brøndkarsesovs. Skiver af store grønne hestebønner både smager og pynter. En firkant af kalvespidsbryst, friturestegt, er med til at fuldende tallerkenen. Ledsager får nu min forret med kulmule som hovedret, garneret med babygulerødder. Også her er to sovse. En på rødvin og en fiskesovs på kulmulen. Vi får begge nye persillestrøede kartofler til. Rødvinen er en purpurfarvet beaujolais fra Domaine des Morrans.

Den har duft af sommerblomster og eftersmag af solbær og krydderier.

Annonce

En sød fejltagelse

Så er der de tre desserter, der bliver til fire. Den kvindelige tjener undskylder. Køkkenet har forvekslet creme brulé- bestillingen med en pandekage, så der er lidt ventetid. Et øjeblik efter er hun tilbage med en herlig tallerken med tre små pandekager lagt i trekant med appelsinsovs, karamel og nødder.

- Kan I ikke lige spise min søde fejl, mens I venter, spørger hun, og sandelig om vi ikke kan!

Stempelkaffe med dejlig mocca kommer på bordet. Den forsinkede creme brulee er en dyb tallerken, hvor bunden er dækket af den kolde creme med et knassprødt varmt karamellag. På den flage skøjter bittesmå marengs og en fransk Madeleinekage. Formet som en muslingeskal og med frisk citronsmag.

Anden ledsager får et lille bræt med tre gange ost, hjemmebagte skiver flute og en sprød kiks. Der er lidt syltede valnødder til. Tomlen op for rygeosten!

"Dessert omkring rabarber" til mig. Et lille bræt med en sand ganefryd af en rabarbersorbet, der på bunden har små rabarberstykker. En lille lun muffinformet kage med bærfyld og rabarber, små kyskager og en lille firkantet panna cotta. Fløden er perfekt stivnet. Blød og mild i smagen med de sorte vaniljekorn synlige. Pynten er et stykke sødt, syltet rabarber, og et citronmelisseblad er stukket i den hvide masse som en fjer i en hat. Kroen har nu tændt lys i de gamle vinduer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce