Annonce
Odense

Flertallet af lærerne lærer eleverne om homoseksualitet

De unge skal ikke kun lære om sex i skolen. Undervisningen skal ruste dem til mødet med alle slags mennesker.

Det er godt, at politikerne tager et polisk ansvar for, at unge får en god seksualundervisning og søger for, at undervisningen bliver tidssvarende.

Det siger projektleder Line Roien, Foreningen Sex og Samfund.

- Det er ærgerligt, at det er nødvendigt. Det er grænsende til diskrimination, hvis unge homo- og biseksuelle eller transkønnede ikke får en undervisning, der inkluderer deres perspektiver. Det har de ret til. Så det er godt, at politikerne tager ansvar, siger hun.

Der har været en rasende debat i både fynske og landsdækkende medier, efter socialdemokraten Tim Vermund foreslog obligatorisk seksualundervisning i homoseksualitet i de odenseanske skoler.

Men nu ser det ud til at blive en realitet efter tirsdagens møde i Børn- og Ungeudvalget i Odense.

- Jeg kan konstatere, at der er et flertal for, at det bliver en fast del af seksualundervisningen her i Odense, siger SF's børn- og ungerådmand Brian Dybro til TV2/Fyn.

I Københavns Kommune har man haft denne praksis i årevis.

Ifølge Line Roien inkluderer langt de fleste lærere på landets skoler perspektiver omkring homoseksualitet. Men spørgsmålet er hvordan.

- I mange undervisningsmaterialer finder man homoseksualitet under et afsnit. Udgangspunktet er heteroseksualitet, og så kan man være homoseksuel, og det er ok. Det handler om, hvordan læreren italesætter det, siger hun og fortsætter:

- Homoseksualitet skal integreres i undervisningen på linje med heteroseksualitet og anden seksualitet. Det skal ikke gøres til noget særligt, for det er ikke noget særligt.

Derudover skal seksualundervisningen være med til at ruste de unge til at forholde sig til alle slags mennesker - uanset deres seksualitet, mener Line Roien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Badmintonforbund er begejstret for Odense

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce