Annonce
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Ane Lybæk Nielsen var en af de fynboer, som onsdag var i Odense Zoo, hvor Hjemmeværnet instruerede i førstehjælp på hjertestarterdagen. Region Syddanmark vil gerne have endnu flere frivillige førstehjælpere, som skal rykke ud, når der sker et hjertestop. Og alt tyder på, at det i fremtiden bliver gennem ordningen Hjerteløberne fremfor Danmark Redder Liv. Arkivfoto: Kim Rune
Et flertal i regionens præhospitale udvalg besluttede mandag, at regionen skal droppe den frivillige førstehjælpsordning Danmark Redder Liv og i stedet tilslutte sig hjerteløberne. SF tror fortsat på, at der kan dannes et flertal for at beholde den gamle ordning.

Når syddanskere i fremtiden rykker ud til hjertestop, vil det med al sandsynlighed ske gennem ordningen Hjerteløberne i stedet for den nuværende ordning Danmark Redder Liv. Et flertal i Region Syddanmarks præhospitale udvalg besluttede mandag eftermiddag, at de helst ser, at regionen skrotter Danmark Redder Liv for ligesom mange andre regioner at benytte sig af Trygfondens Hjerteløber-ordning. Begge ordninger fungerer ved, at frivillige via mobiltelefonen bliver kaldt ud, hvis der sker et hjertestop i nærheden.

Førstehjælpsordningen Danmark Redder Liv har siden juni 2018 sikret, at frivillige førstehjælpere rykker ud, når fynboer og jyder i regionen bliver ramt af et hjertestop. Men som Fyens Stiftstidende beskrev lørdag overvejede regionen at skrotte ordningen. I flere andre regioner benytter man nemlig Hjerteløber-ordningen, som er finansieret af Trygfonden. Danmark Redder Liv koster årligt cirka én million kroner.

- Tiden er kommet til, at vi trækker af på, hvilken ordning vi vil benytte os af fremover, og et flertal i udvalget mener, vi bør vælge Trygfondens hjerteløber-ordning. Vi har været meget tilfredse med samarbejdet med Dansk Folkehjælp (red. der står bag Danmark Redder Liv), og vi har fået en masse god læring. De mange gode erfaringer skal vi naturligvis bringe med videre, siger formand for det præhospitale udvalg Mads Skau (V) i en pressemeddelelse.

Der var dog ikke enighed om at skrotte Danmark Redder Liv til fordel for det gratis alternativ fra Trygfonden. SF's Ida Damborg stemte imod valget af hjerteløberne, mens V, DF og Lene Thiemer Hedegaard (S) valgte hjerteløberne. Næstformand Bente Gertz (S) havde meldt afbud til mødet, men fortalte i lørdagens udgave af Fyens Stiftstidende, at hun foretrækker Danmark Redder Liv.

Annonce

Sagen kort

  • Danmark Redder Liv er blevet til i et samarbejde mellem Region Sjælland, Region Syddanmark, FirstAED, Østifterne og Dansk Folkehjælp.
  • Projektet blev udrullet til hele Region Syddanmark i juni 2018. Forinden blev det pilottestet på Langeland og Als.
  • Hjerteløberne er finansieret af Trygfonden. Ordningen bliver i dag brugt i flere andre regioner.
  • Overgår Region Syddanmark til Hjerteløber-projektet forventes det, at kunne ske i april 2020.

Krav om uddannelse

Trygfondens ordning er ellers både billigere og mere populær blandt syddanskerne end Danmark Redder Liv. I dag er 2653 syddanskere tilmeldt Danmark Redder Liv og bliver derfor kaldt ud, når der sker et hjertestop i nærheden. Næsten dobbelt så mange, 5149 syddanskere, er tilmeldt Hjerteløberne, selv om den ikke er i brug i regionen, og de derfor aldrig bliver kaldt ud til et hjertestop. Og det er også en af hovedårsagerne til, at et flertal ønsker, at regionen overgår til Hjerteløberne.

- Det er i vores alles interesse, at vi har den bredest mulige dækning, og det får vi ved at have én fælles løsning i form af én app med mange frivillige på tværs af regionsgrænser. Vi har mange førstehjælpere i Region Syddanmark under Danmark Redder Liv, men endnu flere under hjerteløber-projektet, og dem bør vi samle i én fælles løsning, siger Mads Skau.

Til gengæld kræver Danmark Redder Liv blandt andet, at de frivillige reddere har førstehjælpskursus, og at de har en vest på, når de rykker ud. Med Hjerteløber-ordningen er det ikke sikkert, at de frivillige har gennemført et førstehjælpskursus, selvom 98 procent af de tilmeldte hidtil har gennemført et kursus i hjertelungeredning. Og det er hovedårsagen til, at Ida Damborg og Bente Gertz vil beholde den gamle ordning.

SF står fast

Trods et flertal for Hjerteløber-ordningen i udvalget, tror Ida Damborg fortsat på, at der kan dannes et flertal for Danmark Redder Liv, når Regionsrådet senere skal tage endelig stilling til spørgsmålet.

- Jeg tror, det ligger meget åbent. Vi arbejder på at skabe et flertal for Danmark Redder Liv i Regionsrådet, siger hun.

Mads Skau fortæller, at regionen vil se på, om man kan indføre en række førstehjælpskurser i hjertelungeredning i Hjerteløber-ordningen.

Han siger i øvrigt, at regionens mange frivillige akuthjælper-ordninger, som rykker ud til meget andet end hjertestop, fortsætter uændret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Annonce