Annonce
Indland

Flertal lemper strammere familiesammenføring

Integrationsminister Inger Støjberg (V) kan komme i mindretal med sit lovforslag, som strammer familiesammenføring efter en dom ved EU-Domstolen. Liberal Alliance og de Konservative er enige med Socialdemokraterne om, at . (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2016)

Regeringen er i mindretal med at integrationsvurdere seksårige børn, fordi flertal med K og LA siger otte år.

Annonce

Integrationsminister Inger Støjberg (V) er i mindretal, når Folketingets integrationsudvalg onsdag aften hastebehandler hendes lovforslag, som skærper familiesammenføring for tyrkiske arbejdere efter en dom fra EU-Domstolen.

Hun vil integrationsvurdere seksårige børn, som kan familiesammenføres. Men Liberal Alliance og De Konservative er enige med Socialdemokraterne, som sætter grænsen ved otte år.

Det bekræfter LA's integrationsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, og hans Konservative kollega, Naser Khader.

- Vi er med på otte år. Det er ikke anderledes end gældende lovgivning. Vi holder fast i integrationsegnethed. Det er vigtigt. Det er nemmere at vurdere, når barnet er otte år, end når det er seks år, siger Naser Khader.

Lovforslaget ventes vedtaget fredag efter tre dages hastebehandling og træder i kraft umiddelbart efter.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, mener, at børn under otte år automatisk bør erklæres integrationsparate.

- Kun hvis man er over otte år, skal man leve op til nogle kriterier. Vælger vi det, beholder vi den situation, vi de facto har i dag i forhold til aldersgrænsen mellem seks og otte år, siger Dan Jørgensen.

De Radikale afviser til gengæld fuldstændig tanken om, at børn kan betegnes som ikke-integrerbare. Udlændinge- og integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) siger:

- Det er grundlæggende en syg idé, at staten skal vurdere et barns integrationspotentiale, før børn kan få lov til at være sammen med deres forældre i Danmark.

- Forestil dig at staten skal vurdere, om dit barn er godt nok til at være i Danmark. Det er absurd, og det kan vi selvfølgelig ikke støtte. Børn har ret til at være sammen med deres forældre, siger Sofie Carsten Nielsen.

Det har vakt kritik, at Folketingets flertal har godkendt, at lovforslaget hastebehandles. Folketinget anbefaler høringsfrister på mindst fire uger, men Socialdemokraterne og blå blok har stemt for at hastebehandle.

EU-Domstolen underkendte i april danske regler, der begrænser familiesammenføring, hvis ansøgningen indgives mere end to år efter, at en forælder har fået opholdstilladelse i Danmark.

Derfor ønsker regeringen at lave en aldersgrænse for at begrænse familiesammenføring.

Ved EU-Domstolen vandt den 25-årige tyrker Caner Genc, der aldrig har været i Danmark, ikke taler dansk, og som kun sjældent har set sin far, der bor i Danmark.

Caner Genc fik først afslag på opholdstilladelse, fordi han ifølge myndighederne ikke kan blive ordentligt integreret. Det underkendte EU-Domstolen.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce