Annonce
Sydfyn

Ønsker ikke vejlukning: Flertal i byrådet vil tage Valdemars Slot-sag om

Meget tyder på at sagen om vejlukningen på Valdemars Slot får lov til at gå om. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Et flertal i byrådet vil genbehandle sagen om vejlukningen på Valdemars Slot. Det ville være forkert helt at lukke vejen, mener mange af politikerne, der ønsker at afsøge andre løsninger. Socialdemokraterne er som de eneste ikke klar til at melde ud, hvor de står, men gruppeformanden afslører, at der er "divergerende holdninger" til sagen i byrådsgruppen.
Annonce

Svendborg: Den omstridte sag om lukningen af vejen gennem Valdemars Slots porthuse skal efter al sandsynlighed gå om.

Et flertal i byrådet bestående af Venstre, SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og de to løsgængere Jesper Larsen og Jens Munk er således klar til omgøre beslutningen, som et enigt Teknik- og Erhvervsudvalg traf i december, og genbehandle sagen. Kun Konservative og Karl Magnus Bidstrup fra Alternativet mener, at beslutningen i udvalget bør bestå.

Mette Kristensen fra Venstre siger:

- Vi meddeler borgmesteren, at vi ønsker en fornyet sagsbehandling. Vi mener ikke, at det beslutningsgrundlag, som udvalget blev præsenteret for, var godt nok til at træffe sådan en vidtgående beslutning, som det er at lukke en offentlig vej, lyder det fra Mette Kristensen, mens Bruno Hansen fra SF supplerer:

- Vi føler ikke, at den har været sagsbehandlet godt nok, og vi synes, at offentligheden i området burde have blevet hørt, før man lukker en offentlig vej, hvor vi ved, at der er mellem 5-600 brugere, siger han.

Sagen kort

Slots- og Kulturstyrelsen og Valdemars Slot ønsker at sikre slottes to fredede porthuse mod de skader, der opstår ved påkørsler.

Den 5. december beslutter et enigt Teknik- og Erhvervsudvalg at lukke al motoriseret trafik ad den offentlige vej gennem porthusene i en prøveperiode på to år. Bag beslutningen står S, V, K, EL og løsgængeren Jens Munk. Porthusene vil stadig være åbne for cyklister og gående.

Kommunens administration går efter den politiske beslutning i gang med at lave en skilteplan med henblik på at lukke vejen i løbet af foråret. Arbejdet bliver stoppet af borgmester Bo Hansen den 21. december, der i stedet indkalder hele byrådet til et informationsmøde den 7. januar. Den 10. januar skal partierne melde tilbage om de ønsker en genbehandling af sagen.

Annonce

Ønsker ikke vejlukning

Foranlediget af borgmester Bo Hansen (S) mødtes byrådet ekstraordinært tirsdag eftermiddag for at drøfte og få en faglig gennemgang af Valdemars Slot-sagen.

Enden på det møde blev, at de forskellige partier hver især skulle afklare, om de mente, at sagen skulle gå om eller om den oprindelige beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget om at give tilladelse til at lukke vejen skulle stadfæstes.

Egentligt havde politikerne fået indtil fredag middag til at give borgmesteren et svar, men allerede onsdag var de fleste klar til at melde ud, hvor de stod i sagen.

Og det står klart, at flere mener, at der må findes en anden løsning end helt at lukke for gennemkørslen ved Valdemars Slot.

- Vi synes, at der blev taget en for hurtig beslutning om det her, og vi mener, at man stadig skal kunne køre igennem på vejen, siger Dorthe Ullemose (DF), der derfor vil meddele borgmesteren, at sagen bør gå om.

Det samme har Steen Tinning fra Radikale Venstre gjort.

- Vi synes, at der må kunne findes en teknisk løsning, hvor vi tager vare på de fredede porthuse, men at trafikken kan fortsætte. Både fordi det har betydning for de lokale og turister, som gerne vil kunne køre igennem og se det på den måde, siger han.

Flere mener desuden, at borgerne burde være inddraget, og det kan en genbehandling af sagen råde bod for, påpeger Mette Kristensen.

- Det bemærkelsesværdige er, at det ikke kun er beboere i området, men også andre borgere i hele kommunen, som synes, at det her er en dårlig beslutning. Derfor ønsker vi at iværksætte en borgerinddragelse, inden vi træffer en beslutning, ligesom vi ønsker at blive præsentere for samtlige alternative løsningsforslag, der kunne være.

Annonce

Ikke partout imod

Jesper Kiel forklarer, at Enhedslistens tre mand store byrådsgruppe fortsat skal have en endelig drøftelse af tingene, men at den i øjeblikket læner sig op ad at gøre, som de ovennævnte partier vil.

- Vi er ærgerlige over, at der ikke har været en åben høring, hvor borgerne kunne komme med kommentarer. Derfor bør den nok genbehandles, siger Jesper Kiel, der i modsætning til mange af de andre politikere ikke vil udelukke, at det ender med en lukning af vejen ved Valdemars Slot.

- Det vigtigste er, at der skal ske noget for at sikre påkørsel af porthusene, og der er vi ikke partout imod en lukning. Men vi ser også gerne på andre muligheder for, hvordan vi kan begrænse for eksempel meget store biler at køre ind uden at lukke vejen helt.

Annonce

Ikke helt enige

Socialdemokraterne vil som de eneste i byrådet ikke oplyse til avisen, hvor de står i øjeblikket, og om de mener, sagen skal gå om eller ej.

- Vi har aftalt med Bo Hansen, at vi ikke siger noget før på fredag, når han har fået svar fra de øvrige partier, siger gruppeformand John Arly Henriksen.

Han afslører dog, at der ikke er tale om enig socialdemokratisk byrådsgruppe.

- I vores parti er der jo højt til loftet, og der kan godt være divergerende meninger til sagen, og dem skal vi lige stemme af til på fredag, siger gruppeformanden.

- Det er ingen hemmelighed, at i en sag som den her, der er lokalt forankret, vil være divergerende meninger. Det er naturligt, at der i det største parti - vi er jo 10 medlemmer - har forskellige holdninger. Vi behøver ikke være enige om alting, tilføjer John Arly Henriksen.

Annonce

Uheldig sag

Uanset hvordan det ender, så er de fleste politikere enige om, at sagen er uheldig for byrådet, og man havde helst været den foruden, indrømmer SF'eren Bruno Hansen.

- Der er jo ingen af de 29 politikere i byrådet, der er stolte af det her, og vi synes, at der er tale om dårlig sagsbehandling. Både for borgerne i området og for Valdemars Slot. Det er dårligt politisk arbejde, siger han og tilføjer, at det falder tilbage på hele byrådet, mens Dorthe Ullemose er tilbøjelig til at give Teknik- og Erhvervsudvalget skylden.

- Jeg synes, det er bekymrende, at politikere i et udvalg beslutter én ting i et udvalg uden at sætte sig ordentligt ind i tingene, og så siger noget andet bagefter. Det er amatøragtigt, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce