Annonce
forside

Flere vil bo på en ø: 27 småøer vil have endnu flere indbyggere

Strynø har to år i træk oplevet øget befolkningstilvækst, og det samme gælder landets 26 andre småøer. Den udvikling vil Sammenslutningen af Danske Småøer udnytte og iværksætter nu en kampagne for at tiltrække endnu flere øboer. Luftfoto fra Strynø/arkivfoto: John Freddy

Gennem de sidste to år har især børnefamilier rykket teltpælene op på fastlandet for at slå sig ned på Strynø. Samme mønster gør sig netop nu gældende på en række andre småøer, men endnu flere skal fristes til det stille ø-liv. Derfor skruer Sammenslutningen af Danske Småøer i samarbejde med LAG Småøerne nu op for markedsføringen og vil blandt ansætte en bosætningskonsulent.

Annonce

Strynø: Sidste år i november kunne strynboerne glæde sig over, at 20 voksne med i alt 15 børn i løbet af året flyttede til øen.

Holdt op imod antallet af strynboer, der flyttede fra øen eller gik bort, er nettotilgangen ifølge Danmarks Statistik tre nye indbyggere med postadresse på øen.

Det lyder ikke af meget, men tendensen klar, hvis man spørger Lise Thillemann, sekretariatsleder hos Sammenslutningen af Danske Småøer; nemlig at flere i modsætning til tidligere år med svag tilbagegang i befolkningstilvæksten flytter til en af de 27 danske småøer som Strynø.

Ifølge Lise Thillemann Sørensen er der tale om modtrend, der skaber nyt og mere liv på øerne.

- Der er generelt større bevågenhed om øerne, end der var for 10 år siden. Der er måske flere, der kender til dem. Og så er der i landdistrikterne en lille modtrend til den store urbanisering, man har talt om i mange år. Der er simpelthen nogle, der vil den anden vej. Og når nogle vil på landet, er der også nogle, der tænker småøer. Det har vi så også glæde af på øerne, siger hun.

Annonce

Skruer op for indsatsen

Samlet set er de 27 øer i år gået frem med 40 indbyggere, og for at styrke den udvikling har småøerne i fællesskab netop lanceret bosætningsstrategien "Nye naboer - mere ø-liv".

For at understøtte indsatsen søger sammenslutningen nu en konsulent til at varetage arbejdet og udgøre den drivende kraft i projektet.

Samlet set består indsatsen af fire områder, som med Lise Thillemann Sørensen egne ord dels handler om at give beboerforeninger og bosætningsgrupper en saltvandsindsprøjtning og sætte dem sammen for at styrke den fælles indsats.

- Så kan de netværke og de kan finde ud af deres behov. Nogle har måske brug for at få en hjemmeside til at fungere i forhold til bosætning, andre kan have behov for rådgivning i forbindelse med oprettelse af boligforeninger. Der er også generelt mangel på lejeboliger på øerne blandt andet fordi man ikke bare kan bygge nyt på grund af landzone- og kystbeskyttelsesregler, siger hun.

Annonce

Vil finde nye virksomhedsejere

Derudover bliver der skudt gang i et pilotprojekt, der skal synliggøre muligheden for at overtage virksomheder på øerne i forbindelse med ejerskifte, supplerer Lise Thillemann Sørensen.

- Vi vil vælge en branche, hvor vi beskriver, hvem der ønsker ejerskifte inden for 10 år, og hvor vi beskriver hver enkelt virksomhed i et katalog. Med det vil vi tage direkte ud og målrettet finde potentielle nye virksomhedsejere. Branchen bliver fastlagt, når vi ved, hvem der bliver ansat, forklarer Lise Thillemann Sørensen.

Endelig har Sammenslutningen af Danske Småøer og LAG Småøerne planer om at udbrede kendskabet til en model, hvor man som på Orø tidligere har haft ansat en ø-konsulent som arbejdede bredt med turisme, bosætning, formidling og samarbejde mellem virksomheder samt mellem øerne og fastlandet.

Fristen for at søge den ledige stilling som bosætningskonsulent udløber den 6. juni, oplyser sekretariatet for Sammenslutningen af Danske Småøer, som har adresse på Strynø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce