Annonce
Middelfart

Flere veteraner og udsendte end forventet: Nu har Middelfart Kommune forbedret indsatsen

- Det kræver, at vi måske er en tand mere opmærksomme, fleksible og villige til at gå en ekstra meter for de af vores borgere, som har været veteraner, sagde borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) kort før han underskrev den officielle aftale mellem Veterancentret og Middelfart Kommune. Foto: Sofie Højlund

I Middelfart Kommune har man fundet ud af, at der er langt flere veteraner og udsendte soldater, end man troede. Derfor underskrev borgmester Johannes Lundsfryd (S) tirsdag en aftale, der skal forstærke indsatsen for kommune veteraner.

Nordvestfyn: Fremover kan veteraner i Middelfart Kommune få bedre hjælp og støtte. Det sker, efter en samarbejdsaftale med Veterancentret i Fredericia blev underskrevet tirsdag formiddag.

I 2016 lancerede regeringen et servicetjek af de danske veteraner, der skulle sikre et fortsat fokus på indsatsen for veteraner og deres pårørende. Servicetjekket har affødt en samarbejdsaftale mellem de danske kommuner og Veterancentret, der er et center, som yder en livslang støtte til veteraner. Centret består af militærpsykologer, socialrådgivere og rådgivere, der kan hjælpe veteraner tilbage på arbejdsmarkedet.

Et tilbud, der, ifølge borgmester Johannes Lundsfryd (S), er et større behov for end man først anede.

- I starten havde vi en forestilling om, at der ikke var særlig mange udsendte i Middelfart Kommune. Men efter vi har gjort det op, viser det sig, at flere hundrede mennesker i kommunen er eller har været udsendt, og deriblandt er der nogle, der har ar på sjælen og har behov for hjælp til forskellige udfordringer i hverdagen, siger han og fortsætter:

- Her kan den ekspertise og viden om veteraner Veterancentret har, hjælpe os med at forstå de behov, og hjælpe vores veteraner bedst muligt.

Annonce
Borgmester Johannes Lundsfryd underskrev tirsdag aftalen, der skal styrke indsatsen for nordvestfyns veteraner. Foto: Sofie Højlund

Veterancentret kan hjælpe

Samarbejdsaftalen kommer til at gøre det nemmere for kommunens ansatte at få hjælp og rådgivning til vejledning af de veteraner, der har mén efter deres udsendelser.

- Vi kan hjælpe veteranerne ind i de etablerede systemer - altså ting som at skulle i job, til møder i jobcentret eller hvis de har brug for daglig støtte. Vores opgave er at være med til at gøre dem trygge, siger Laila Veje, der er socialrådgiver i Veterancentret i Fredericia.

Da aftalen var underskrevet holdt hun i fællesskab med Preben Gerhard, der er opsøgende rådgiver hos Veterancentret,et oplæg for ansatte i Middelfart Kommune for at gøre dem klogere på de danske veteraner.

Veterancentret har i øjeblikket samarbejdsaftaler med 18 danske kommuner og er i dialog med yderligere 40 kommuner om fremtidigt samarbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce