Annonce
Fyn

Flere unge fynboer får klamydia: Sex & Samfund mener, at årtiers forebyggelse har slået fejl

Selvom det kun er en urintest, der skal til for at konstatere klamydia hos mænd, så er det mændene, der for det meste undlader at lade sig teste. Det er samtidig mænd, der procentvis oftest får konstateret klamydia. Det viser tallene fra Syndhedstyrelsen. Foto: Csaba Deli/Panthermedia/Ritzau Scanpix
I langt de fleste fynske kommuner er antallet af klamydiatilfælde blandt unge steget fra 2012 til 2018. Kerteminde Kommune er regionens største synder. Se, hvor slemt det står til i din kommune.
Annonce

På landsplan blev 33.415 danskere sidste år smittet med klamydia, og de 15 til 29-årige tegner sig for langt størstedelen. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Kerteminde Kommune var den kommune i Region Syddanmark med flest 15 til 29-årige, der fik konstateret klamydia i 2018 med 30,1 ud af 1000. På landsplan er kommunen kun overgået af Halsnæs med 31,7 og Solrød med 33,2 ud af 1000 indbyggere.

Tallene ryster Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund:

- Tallene viser helt tydeligt, at de unge i Region Syddanmark ikke bekymrer sig om at få en sexsygdom. De er derimod meget opmærksomme på ikke at blive uønsket gravide. Det taler for, at de seneste årtiers forebyggelse har slået helt fejl.

Lene Stavngaard har et bud på hvorfor:

- De unge er notorisk svære at få til lægen. Og det er en misforståelse at tro, at det kun er, fordi de synes, at det er pinligt. Det skyldes i høj grad også besværet omkring tidsbestilling, og at man som ung typisk vil blive nødt til at tage fri fra uddannelse eller arbejde for at kunne møde op hos lægen, forklarer Lene Stavngaard i en pressemeddelelse.

I 8 ud af 10 fynske kommuner er antallet af klamydiatilfælde steget siden 2012. Det gør sig ligeledes gældende for 76 af landets kommuner. Se i grafikken nedenunder hvor slemt det står til i din kommune

Klamydia i Danmark

Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark og er en infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen.

Ubehandlet klamydia kan medføre: Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.

Klamydiatesten kan både udføres i form af podning eller via en urinprøve. Behandlingen er en enkelt dosis tabletkur med et særligt antibiotikum.

Hvert år laver Statens Serum Institut en opgørelse over antallet af danskere, som fik konstateret klamydia det foregående år. Der er særligt fokus på unge i alderen 15 til 29 år, da 80 procent af klamydiatilfældene konstateres i denne aldersgruppe.

Kilde: Sex & Samfund, Sundhedstyrelsen og Statens Serum Institut.

Annonce

Klamydia i de fynske kommuner

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Se dem her: Lyngvilds syv omstridte billeder fra Faaborg Kirke

OB

OB presset til angreb på hjemmebane: Satte det hele over styr mod Randers og tabte

Annonce