Annonce
Fyn

Flere unge fynboer får klamydia: Sex & Samfund mener, at årtiers forebyggelse har slået fejl

Selvom det kun er en urintest, der skal til for at konstatere klamydia hos mænd, så er det mændene, der for det meste undlader at lade sig teste. Det er samtidig mænd, der procentvis oftest får konstateret klamydia. Det viser tallene fra Syndhedstyrelsen. Foto: Csaba Deli/Panthermedia/Ritzau Scanpix
I langt de fleste fynske kommuner er antallet af klamydiatilfælde blandt unge steget fra 2012 til 2018. Kerteminde Kommune er regionens største synder. Se, hvor slemt det står til i din kommune.

På landsplan blev 33.415 danskere sidste år smittet med klamydia, og de 15 til 29-årige tegner sig for langt størstedelen. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Kerteminde Kommune var den kommune i Region Syddanmark med flest 15 til 29-årige, der fik konstateret klamydia i 2018 med 30,1 ud af 1000. På landsplan er kommunen kun overgået af Halsnæs med 31,7 og Solrød med 33,2 ud af 1000 indbyggere.

Tallene ryster Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund:

- Tallene viser helt tydeligt, at de unge i Region Syddanmark ikke bekymrer sig om at få en sexsygdom. De er derimod meget opmærksomme på ikke at blive uønsket gravide. Det taler for, at de seneste årtiers forebyggelse har slået helt fejl.

Lene Stavngaard har et bud på hvorfor:

- De unge er notorisk svære at få til lægen. Og det er en misforståelse at tro, at det kun er, fordi de synes, at det er pinligt. Det skyldes i høj grad også besværet omkring tidsbestilling, og at man som ung typisk vil blive nødt til at tage fri fra uddannelse eller arbejde for at kunne møde op hos lægen, forklarer Lene Stavngaard i en pressemeddelelse.

I 8 ud af 10 fynske kommuner er antallet af klamydiatilfælde steget siden 2012. Det gør sig ligeledes gældende for 76 af landets kommuner. Se i grafikken nedenunder hvor slemt det står til i din kommune

Annonce

Klamydia i Danmark

Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark og er en infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen.

Ubehandlet klamydia kan medføre: Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.

Klamydiatesten kan både udføres i form af podning eller via en urinprøve. Behandlingen er en enkelt dosis tabletkur med et særligt antibiotikum.

Hvert år laver Statens Serum Institut en opgørelse over antallet af danskere, som fik konstateret klamydia det foregående år. Der er særligt fokus på unge i alderen 15 til 29 år, da 80 procent af klamydiatilfældene konstateres i denne aldersgruppe.

Kilde: Sex & Samfund, Sundhedstyrelsen og Statens Serum Institut.

Klamydia i de fynske kommuner

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce