Annonce
Assens

Flere skal overleve hjertestop: App skal redde liv

Troels faldt om under en løbetur i november sidste år og døde faktisk af hjertestop. Hurtig hjælp fra bl.a. Morten, der er indkøbschef hos Tommerup Kister, gjorde, at Troels overlevede og i dag er uden men.Foto: Kim Rune

Projektet Danmark Redder Liv vil redde flere hjertestoppatienter ved at motivere borgere til at melde sig som frivillige førstehjælpere, der kan rykke hurtigere ud end ambulancen.

Annonce

De første minutter er altafgørende, når en person falder om med hjertestop. Det er enormt vigtigt at få førstehjælp inden for de første minutter, fordi hurtig hjælp er med til at forbedre overlevelseschancerne markant.

Derfor er Troels Vahl-Møller, der faldt om med et hjertestop i november, ikke i tvivl om, at han vil melde sig som frivillig førstehjælper i projektet Danmark Redder Liv, hvor almindelige borgere bliver kaldt ud til hjertestop i deres nærområde for at yde førstehjælp, inden ambulancen har mulighed for at ankomme.

- Hvis der er noget, jeg kan gøre for andre, så vil jeg gerne det. Det handler om at få hurtig hjælp, det er jeg et godt eksempel på.

- Det er kun, fordi Morten (Voldsgaard-Nielsen, red.) ydede førstehjælp, at jeg har klaret mig så godt, siger han.

Danmark Redder Liv er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Region Sjælland, Dansk Folkehjælp og AED, og hovedformålet er netop at motivere borgere til at blive frivillige førstehjælpere, så flere ligesom Troels Vahl-Møller overlever hjertestop uden for hospitalet. Det fortæller Martin Grum-Nymann, der er AC-fuldmægtig og kontaktperson for Danmark Redder Liv i Region Syddanmark.

- Vi har ambulancer og lægebiler, der kommer ud (til hjertestop, red.), men uanset hvor tætmasket et net, vi laver, så går der noget tid, før de kommer frem.

- Og vi ved, at hvis man skal overleve et hjertestop, så er det vigtigt, at det er i de første minutter, efter hjertet stopper, bliver givet hjælp. Og her gælder det om at aktivere nogen i lokalsamfundet, siger han.

Annonce

Første mål nået

Projektets formål er at få borgere til at melde sig som frivillige førstehjælpere, der via en app kan blive kaldt ud til et hjertestop eller en anden situation, hvor hjertelungemassage kan være afgørende. Førstehjælperne kan blive kaldt ud, hvis de har meldt sig aktive, og hvis de geografisk er i nærheden af hændelsesstedet.

Regionsrådet vedtog i juni 2017, at projektet skulle sættes i gang i juli 2018 med et forsigtigt skøn om, at 1600 i Region Syddanmark skulle melde sig som frivillige førstehjælpere.

Men det mål er allerede nået.

- Siden juli 2018 har vi fået 1683 førstehjælpere i Region Syddanmark. Regionsrådet satte som mål, at vi skulle nå de 1600, inden projektperioden udløber i august 2019. Så det har vi allerede passeret.

- Der skal være en evaluering, hvor Regionsrådet skal tage stilling til, om det skal videreføres. Og der kan man tænke sig, at der kommer et nyt mål, siger Martin Grum-Nymann.

I Assens har 30 meldt sig som førstehjælpere.

Annonce

En pionerfase

Ifølge Martin Grum-Nymann har flere af regionerne deres egne projekter, hvor borgere kan melde sig som frivillige førstehjælpere.

- Vi kan se, at fire ud af fem regioner kalder folk ud ved hjælp af en app, så det bliver mere og mere udbredt.

- På sigt kunne man måske samle det hele i en app, men vi er ved at gøre os nogle erfaringer hver især, og det er der også nogle fordele i, fordi vi kan sammenligne og lære af hinanden. Vi er inde i en pionerfase med det her, så alle erfaringer er velkomne, siger han.

Hvis man bor i Region Syddanmark, men måske arbejder i Region Sjælland, kan man melde sig i begge regioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce