Annonce
Odense

Flere skal i arbejde: Den fulde effekt af millioninvestering lader vente på sig

Susanne Crawley Larsen (R) satte i byrådssalen onsdag spørgsmålstegn ved, om faldet i Odenses ledighed overhovedet skyldes, at folk er kommet i job, eller om de blot er flyttet til en anden kategori af ledige og ikke længere tæller med i statistikken. Arkivfoto: Michael Bager

Der er brug for tålmodighed, før resultaterne af den 72 millioner kroner store investering i at få flere ud af arbejdsløshedskøen for alvor viser sig, lød det onsdag i byrådssalen.

Ledigheden er faldet, og investeringen har givet et afkast.

Men det er ikke nået helt så langt og gået helt så hurtigt som forventet, da byrådet sidste år satte 72 ekstra millioner kroner af til i alt 14 projekter alle med det formål at få flere af Odenses arbejdsløse i job. Og på den vis få flere penge til velfærd.

- Jeg kan godt forstå, hvis der er nogle, der er ivrige efter at se resultater. Det er jeg også selv, sagde beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) på byrådsmødet onsdag, hvor de foreløbige gevinster af investeringen blev vendt.

- Men vi må have lidt tålmodighed og vente på, at projekterne rigtig får fat. Projekterne rykker - også ved ledighedstallene.

Det var ventet, at investeringen - der blandt andet betaler for flere ansatte til at holde flere samtaler med ledige - allerede i år skulle have sikret en gevinst på 13,6 millioner kroner. Det tal er ikke nået højere end 4,7 millioner. Og selv om ledigheden er faldet fra 6,4 til 5,5 procent, har Odense fortsat landets syvende højeste ledighed.

Annonce

Det vedtog de også

1. Fremover skal byrådet ikke tage stilling til mindre lokalplaner om for eksempel opførelse af carporte. Den opgave får By- og Kulturudvalget og By- og Kulturforvaltningen, der også får lov at sige god for mindre ændringer af kommuneplanen.2. På grund af Gasas flytning til Højme og dermed mere tung lastbiltrafik i området, er der brug for bedre cykelstier - blandt andet mellem Sanderum og Sanderum Boldklub. Det ønske imødekommer byrådet, der sætter penge af til mere cykelsti og også en forlængelse af supercykelstien ind mod centrum.

3. Forskellige investorer bygger på havnen, men det er kommunens opgave blandt andet at anlægge promenader langs vandet. Sådan en etableres nu ved Englandsgade 3, ligesom der laves en passage mellem Englandsgade 3 og Tværkajen 5.

Radikal skepsis

Det afholdt imidlertid ikke flere partier fra at rose det tidligere byråds mod til at investere. Til at være hurtigt og agilt, som Venstre formulerede det.

- Al begyndelse er svær, men projekterne viser gode tendenser, og vi er på rette vej, understregede Ulla Chambless fra Enhedslisten, mens Cæcilie Crawley fra Socialdemokratiet fremhævede, at pengene var en saltvandsindsprøjtning, der var brug for.

- Og heldigvis virker det.

Hos Konservative glædede Tommy Hummelmose sig over det foreløbige afkast og håbede, at fremgangsmåden kan bruges igen.

- Måske har vi her fundet en formel til vellykkede effektiviseringsindsatser på andre områder i kommunen fremover.

Susanne Crawley Larsen fra Radikale var mere forbeholden.

- Vi oplever en fremgang og optimisme, vi alle har savnet. Men mere end halvdelen af faldet i ledigheden skyldes, at nogle af de borgere, vi før anså som parate til at tage et job, ikke længere anses for at være klar. Derfor er de flyttet til en anden kategori, hvor de ikke længere optræder i ledighedstallet. Så repræsenterer faldet ikke, at vi som by er ved at blive rigere, påpegede hun.

Både Dybro og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) forsikrede hende dog om, at der ikke kun kigges på omfanget af ledige, men også på erhvervsfrekvensen, der sætter tal på antallet af borgere, der enten er i job eller er klar til det.

Og ifølge de seneste tal, Rahbæk Juel har set, er erhvervsfrekvensen i en positiv udvikling, lød meldingen.

Om et er par måneder skal byrådet igen se på effekten af den 72 millioner kroner store investering og blandt andet tage stilling til, hvorvidt en række af de 14 projekter skal fortsætte.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce