Annonce
Fyn

Flere praktiserende læger skal udklækkes på Fyn

Flere praktiserende læger er en målsætning i regeringen og Dansk Folkepartis nye sundhedsaftale. Modelfoto.
Ny sundhedsaftale vil sende flere unge læger ud i almen praksis. De praktiserende læger er positive og håber på bred opbakning.

De praktiserende læger bliver endnu vigtigere end i dag, hvis regeringen og Dansk Folkepartis aftale om en sundhedsreform, der blev præsenteret tirsdag, får lov at stå efter et valg.

Men der er stor mangel på lægerne i almen praksis, og uden en vitaminindsprøjtning bliver det svært at gøre alvor af sloganet "Hvad der ikke er svært, skal være nært."

Derfor er det også et springende punkt i reformaftalen at skaffe flere læger til almen praksis ved at introducere flere unge læger til området. For Fyns vedkommende betyder det, at kapaciteten i almen praksis øges med omkring 10 procent af de op 320 introduktions-stillinger, som almen praksis udvides med.

Jane Heitmann, sundhedsordfører for Venstre og fynsk valgt folketingsmedlem, peger på, at man i flere fynske kommuner har meget få læger, der har åbent for tilgang af patienter.

- I Odense er det 68 procent, der har lukket for tilgang. I Faaborg-Midtfyn er det 40 procent og på Langeland 60 procent. Det er en kæmpe udfordring, at man som borger ikke har en praktiserende læge tæt på sit hjem, siger hun.

Samtidig skal en ny nærhedsfond være med til at opbygge offentlige sundhedshuse med tværfaglige miljøer, som ifølge Heitmann vil være mere attraktive for unge læger.

Og så vil regeringen i dialog med regionerne - og potentielt de nye sundhedsforvaltninger - om at sygehusene skal være mere restriktive i forhold til at rekruttere læger med speciale i almen medicin.

Annonce

Håber på bred opbakning

Jørgen Skadborg, syddansk formand for Praktiserende Læger Organisation (PLO), ser positivt på, at man vil lægemanglen i almen praksis til livs.

- Flere introduktions- og uddannelsesstillinger er der hårdt brug for, så det er rart, at politikerne ser ud til at have en enighed om det. Jeg håber, at det ikke kun er regeringen og Dansk Folkeparti, der bakker op om den del, siger han.

Han kalder de nye stillinger et "meget væsentligt element" i at få nok læger til om 5-10 år, men der skal også gøres noget for at tiltrække de unge læger til stillingerne, mener han.

Til gengæld ser han mindre lyst på den økonomiske støtte til nye sundhedshuse i offentligt regi. Han mener, at også eksisterende lægehuse burde kunne få andel i midlerne til at bygge i private klinikker for at skabe plads til flere uddannelseslæger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Nordfyn For abonnenter

Nomineret til årets iværksættere: Men de to venner startede med at købe ubrugelig maskine til en kvart million kroner

Annonce