Annonce
Fyn

Flere praktiserende læger skal udklækkes på Fyn

Flere praktiserende læger er en målsætning i regeringen og Dansk Folkepartis nye sundhedsaftale. Modelfoto.
Ny sundhedsaftale vil sende flere unge læger ud i almen praksis. De praktiserende læger er positive og håber på bred opbakning.

De praktiserende læger bliver endnu vigtigere end i dag, hvis regeringen og Dansk Folkepartis aftale om en sundhedsreform, der blev præsenteret tirsdag, får lov at stå efter et valg.

Men der er stor mangel på lægerne i almen praksis, og uden en vitaminindsprøjtning bliver det svært at gøre alvor af sloganet "Hvad der ikke er svært, skal være nært."

Derfor er det også et springende punkt i reformaftalen at skaffe flere læger til almen praksis ved at introducere flere unge læger til området. For Fyns vedkommende betyder det, at kapaciteten i almen praksis øges med omkring 10 procent af de op 320 introduktions-stillinger, som almen praksis udvides med.

Jane Heitmann, sundhedsordfører for Venstre og fynsk valgt folketingsmedlem, peger på, at man i flere fynske kommuner har meget få læger, der har åbent for tilgang af patienter.

- I Odense er det 68 procent, der har lukket for tilgang. I Faaborg-Midtfyn er det 40 procent og på Langeland 60 procent. Det er en kæmpe udfordring, at man som borger ikke har en praktiserende læge tæt på sit hjem, siger hun.

Samtidig skal en ny nærhedsfond være med til at opbygge offentlige sundhedshuse med tværfaglige miljøer, som ifølge Heitmann vil være mere attraktive for unge læger.

Og så vil regeringen i dialog med regionerne - og potentielt de nye sundhedsforvaltninger - om at sygehusene skal være mere restriktive i forhold til at rekruttere læger med speciale i almen medicin.

Annonce

Håber på bred opbakning

Jørgen Skadborg, syddansk formand for Praktiserende Læger Organisation (PLO), ser positivt på, at man vil lægemanglen i almen praksis til livs.

- Flere introduktions- og uddannelsesstillinger er der hårdt brug for, så det er rart, at politikerne ser ud til at have en enighed om det. Jeg håber, at det ikke kun er regeringen og Dansk Folkeparti, der bakker op om den del, siger han.

Han kalder de nye stillinger et "meget væsentligt element" i at få nok læger til om 5-10 år, men der skal også gøres noget for at tiltrække de unge læger til stillingerne, mener han.

Til gengæld ser han mindre lyst på den økonomiske støtte til nye sundhedshuse i offentligt regi. Han mener, at også eksisterende lægehuse burde kunne få andel i midlerne til at bygge i private klinikker for at skabe plads til flere uddannelseslæger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce