Annonce
Fyn

Flere praktiserende læger skal udklækkes på Fyn

Flere praktiserende læger er en målsætning i regeringen og Dansk Folkepartis nye sundhedsaftale. Modelfoto.
Ny sundhedsaftale vil sende flere unge læger ud i almen praksis. De praktiserende læger er positive og håber på bred opbakning.

De praktiserende læger bliver endnu vigtigere end i dag, hvis regeringen og Dansk Folkepartis aftale om en sundhedsreform, der blev præsenteret tirsdag, får lov at stå efter et valg.

Men der er stor mangel på lægerne i almen praksis, og uden en vitaminindsprøjtning bliver det svært at gøre alvor af sloganet "Hvad der ikke er svært, skal være nært."

Derfor er det også et springende punkt i reformaftalen at skaffe flere læger til almen praksis ved at introducere flere unge læger til området. For Fyns vedkommende betyder det, at kapaciteten i almen praksis øges med omkring 10 procent af de op 320 introduktions-stillinger, som almen praksis udvides med.

Jane Heitmann, sundhedsordfører for Venstre og fynsk valgt folketingsmedlem, peger på, at man i flere fynske kommuner har meget få læger, der har åbent for tilgang af patienter.

- I Odense er det 68 procent, der har lukket for tilgang. I Faaborg-Midtfyn er det 40 procent og på Langeland 60 procent. Det er en kæmpe udfordring, at man som borger ikke har en praktiserende læge tæt på sit hjem, siger hun.

Samtidig skal en ny nærhedsfond være med til at opbygge offentlige sundhedshuse med tværfaglige miljøer, som ifølge Heitmann vil være mere attraktive for unge læger.

Og så vil regeringen i dialog med regionerne - og potentielt de nye sundhedsforvaltninger - om at sygehusene skal være mere restriktive i forhold til at rekruttere læger med speciale i almen medicin.

Annonce

Håber på bred opbakning

Jørgen Skadborg, syddansk formand for Praktiserende Læger Organisation (PLO), ser positivt på, at man vil lægemanglen i almen praksis til livs.

- Flere introduktions- og uddannelsesstillinger er der hårdt brug for, så det er rart, at politikerne ser ud til at have en enighed om det. Jeg håber, at det ikke kun er regeringen og Dansk Folkeparti, der bakker op om den del, siger han.

Han kalder de nye stillinger et "meget væsentligt element" i at få nok læger til om 5-10 år, men der skal også gøres noget for at tiltrække de unge læger til stillingerne, mener han.

Til gengæld ser han mindre lyst på den økonomiske støtte til nye sundhedshuse i offentligt regi. Han mener, at også eksisterende lægehuse burde kunne få andel i midlerne til at bygge i private klinikker for at skabe plads til flere uddannelseslæger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Efterforskning af overgreb på fireårig standset: Socialrådgiver med accent stod for eneste afhøring

Annonce