Annonce
Faaborg-Midtfyn

Flere og flere forældre melder sig i det kritiske kor: Lad nu være med at fyre skolelederne

Skolebestyrelsen på Carl Nielsen-skolen i Nr. Lyndelse har allerede inden, det er besluttet at sende forslaget om den nye skolestruktur i høring, sendt et høringssvar til politikerne. Arkivfoto: Maja Julskær
Også forældre på de store skoler i Faaborg-Midtfyn Kommune kritiserer nu forslaget om en ny skolestruktur. De føler ikke, at de er blevet hørt.

Faaborg-Midtfyn: - Det har været ren proforma.

Sådan lyder den kontante melding fra Signe Harder, der er formand for skolebestyrelsen på Tingagerskolen i Ringe.

Hun kritiserer forløbet omkring en måske kommende skolestruktur, der reducerer antallet af skoleledere og formelt set slår kommunens 10 folkeskoler sammen til bare fire.

Signe Harder mener, at selv om skolebestyrelserne i Faaborg-Midtfyn Kommune godt nok er blevet spurgt til forslaget om den nye skolestruktur, så er de ikke blevet lyttet til.

- Vi føler på ingen måde, vi er blevet hørt. Vi har på intet tidspunkt sagt, at det her var en god idé, siger hun.


Jeg tror ikke, der er én skolebestyrelse, som mener, den nye struktur er en god idé. Og vi er klar til at tage kampen, hvis politikerne går videre med det.

Signe Harder, formand for skolebestyrelsen på Tingagerskolen


Anne Bak Sørensen, formand for bestyrelsen på Carl Nielsen-skolen i Nr. Lyndelse, stemmer i.

- Jeg vil godt have penslet ud, hvor vores input er blevet taget med, for jeg kan godt nok ikke se det, siger hun og fortæller, at der i efteråret både har været oplæg, workshops og et opfølgningsmøde for formændene for skolebestyrelserne.

- Jeg tror, jeg taler på manges vegne, når jeg siger, at det virker som om, denne struktur fra starten lå i kortene, siger Anne Bak Sørensen.

Annonce

Ny struktur

Politikerne bad i efteråret forvaltningen komme med et forslag til et slankere ledelseslag på børne- og skoleområdet, der samtidig skulle give en bedre overgang fra børnehave til skole.

Planen, som den foreligger nu, er at samle kommunens 10 skoler i fire store distrikter med én skoleleder per distrikt. Det betyder blandt andet, at der bliver seks skoleledere tilovers.

- Det er jo en slags topstyring - og det er så gammeldags. Det passer ikke til den struktur, vi har her i kommunen. Vi ønskede ikke en "one size fits all"-model, for Faaborg-Midtfyn er en stor kommune, og der er stor forskel på at bo og gå i skole på landet kontra i Ringe by, mener Anne Bak Sørensen fra Carl Nielsen-skolen.

Samme pointe har Signe Harder.

Sådan vil skolerne blive lagt sammen

Hvis den nye skolestruktur bliver virkelighed, vil Faaborg-Midtfyns nuværende 10 skoler blive lagt sammen til fire skoledistrikter med én skoleleder per distrikt. Antallet af matrikler vil bestå, men de vil fremover fungere som afdelinger fremfor som selvstændige skoler. For hver matrikel vil der være en afdelingsleder.

Skolerne vil blive lagt sammen i fire skoledistrikter, som svarer til de nuværende børneområder for daginstitutionerne.

  • Område Nord: Broskolen (Bøgehøjskolen og Rolfsted Skole).
  • Område Vest: Carl Nielsen-skolen og Brobyskolerne (Pontoppidanskolen og Allested-Vejle Skole).
  • Område Midt: Nordagerskolen, Tingagerskolen, Espe Skole, Tre Ege Skolen (Kværndrup og Ryslinge).
  • Område Syd: Øhavsskolen (Svanen og Uglen), Brahesminde Skoler (Horne og Svanninge) og Bøgebjergskolen.

Hvis den nye skolestruktur vedtages, vil den træde i kraft fra august 2022.

- Der er stor forskel på Tingagerskolen, som har en specialklasse-afdeling og en 10. klasse, og Nordagerskolen, som for eksempel har modtageklasser. Og så er der Tre Ege Skolen og Espe Skole, som er glade for deres landsbyordninger. At tro det bliver godt, hvis én leder står i spidsen for alt det, er forfærdeligt, siger hun og kalder det i øvrigt "djøf-agtig distanceledelse".

- Jeg tror ikke, der er én skolebestyrelse, som mener, den nye struktur er en god idé. Og vi er klar til at tage kampen, hvis politikerne går videre med det, tilføjer hun.

Annonce

Tager ingen chancer

Der er imidlertid lang vej endnu, inden den nye skolestruktur bliver en realitet. Tirsdag aften skal politikerne i Opvækst- og Læringsudvalget på et lukket møde for første gang politisk drøfte sagen. Her skal udvalget tage stilling til, om udvalget vil anbefale kommunalbestyrelsen at sende forslaget om den nye struktur i offentlig høring.

Men selv om det endnu er tidligt i forløbet, vil skolebestyrelsen på Carl Nielsen-skolen ikke tage nogen chancer. Den har nemlig på forhånd sendt et høringssvar til politikerne, der ikke efterlader meget tvivl om bestyrelsens holdning.

- Vi føler simpelthen, det har været nødvendigt at råbe op allerede nu, siger Anne Bak Sørensen.

Hvad politikerne i Opvækst- og Læringsudvalget tirsdag aften beslutter, offentliggøres forventeligt i løbet af onsdagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce