Annonce
Odense

I fremtiden vil flere odenseanere runde 100 år - og udviklingen ser ikke ud til at stoppe foreløbigt

Professor og centerleder Kaare Christensen ser ikke nogen grund til, at alderstoget stopper med at buldre derudad lige foreløbig. Arkivfoto: Michael Bager
Fremover kommer en større del af odenseanerne til at fejre 100-års fødselsdag, og den udvikling ser ikke ud til at stoppe lige foreløbig, lyder det fra ekspert.

Odense: Kunne du forestille dig at have været i født samme år, som Egtvedpigen blev fundet i den jyske muld, og Irland blev selvstædigt?

Alt det og meget mere kan dem, der fylder 100 år i år skrive på listen af begivenheder i deres levetid.

Og alt tyder på, at langt flere kommer til at modtage lykønskninger fra Kongehuset og skrive deres alder med tre cifre i fremtiden.

Annonce

Vi bliver nemlig  ældre og ældre, viser tal fra Danmarks Statistik. Og det betyder også, at flere kommer til at ramme den magiske alder, der hedder 100 år.

For kigger man på de hårde fakta, så kommer 5479 personer på landsplan til at være 100 eller derover i år 2060- det tal ligger i dag på 1200.

Og man har også kunnet se fremgang i antallet af personer med 100 år eller mere på bagen her i kommunen, selvom tallene er så små, at fremgangen skal tages med et gran salt.

I starten af 2008 var 34 personer i den aldersgruppe, og samme tid i år er der 49 personer.

Og meget tyder på, at det er en udvikling, vi ligeså godt kan vænne os til.

Historiens ældste

Den ældste danskfødte mand nogensinde var Chris Mortensen, der som ung emigrerede til Amerika. Han blev født 16. august 1882 og døde 25. april 1998 115 år og 252 dage gammel, som datidens ældste mand.

Han er dog siden blevet overgået af japanske Jiroemon Kimura, der blev 116 år og 54 dage.

Verdens ældste person nogensinde var Jeanne Calment. Hun blev født 21. februar 1875 i Arles i Frankring og døde 4. august 1997 122 år og 164 dage gammel.

Ifølge hendes eget udsagn mødte hun Vincent Van Gogh, da kunstneren var i området og købte maling af hendes onkel.

Der er visse steder i verden, hvor forskerne kan se, at flere end gennemsnittet fylder 100. Det er dele af Sardinien i Italien, øen Okinawa i Japan, Loma Linda i Californien, Nicoya-halvøen i Costa Rica og øen Icaria i Grækenland.

Også i Danmark er der geografisk forskel på, hvor mange der fylder 100. Ifølge en analyse fra Danmarks Statistik i 2018 har personer født 1906-1915 på Sydfyn, Ærø, Tåsinge og Langeland 37 procent højere chance for at blive 100 år end danskere født andre steder.

I analysen undersøger man dog ikke grunden til, at netop de steder stikker ud fra resten af Danmark.

En heldig årgang

Kigger man på det store billede, så bliver der flere ældre også i Odense Kommune - og resten af landet - i fremtiden.

Sådan lyder det fra Kaare Christensen, der er professor og centerleder hos Dansk Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet.

Her forsker man i, hvordan vi ældes, og hvad der gavner helbred og trivsel i de sidste år. Og det ser ud til, at der kun bliver mere at forske i.

- Hvis verden bliver ved med at være, som vi kender den, så er der næppe tvivl om, at der bliver flere ældre. For dem, der bliver ældre om 10 år, de er jo født og har haft en fin overlevelse, siger Kaare Christensen.

Grunden til det, skal findes i flere forskellige omstændigheder, da har flasket sig for den nuværende 100-årsgeneration.

- De årgange, der bliver 100 nu, har haft fordel af, at færre døde som børn i deres årgang, og da de så nåede op i de højere aldre, fald ældredødeligheden også, lyder forklaringen, og det ser også ud til, at det bliver en bedre alderdom.

- Vi ældes langt bedre. Vores hoveder bliver bedre - og også vores tænder er blevet meget bedre. Det er forholdsvis nemt at få data på det, men det er sværere at måle vores muskelmasse og funktion i hverdagen. Men der er ingen tvivl om, at en 70-årig i dag er langt mere frisk end en for 20 år siden, og meget tyder på at bliver ved.

Kaare Christensen forsker i aldring, hvorfor vi bliver ældre, og hvorfor nogle af os bliver meget gamle. De bruger blandt andet verdens ældste registre over tvillinger, som har været brugt i forskningen i årtier.Arkivfoto: Kim Rune.
Annonce

En 200-årig odenseaner?

Og så kunne man jo fristes til at spørge, at hvis det bare går fremad med alderen, er der så ikke på et tidspunkt en fysisk barriere for, hvor gamle vi kan blive?

- Vi kender ikke nogen stopklods for alderen biologisk eller teoretisk, selvom der er en hidtidig rekord på 122 år. Nogle matematikere har sagt det meget godt: "human lifespan is unlimited, but short". Med det mener de, at fra du fylder 35 år, så fordobles risikoen for at dø hvert 7.-8. år, indtil man bliver 85, så flader det lidt ud. Og når man bliver 100 år, så er det 50/50 chance for at overleve det næste år. Så man kan tænke på det sådan her: Hvert år på sin fødselsdag slår man plat eller krone om at få et år mere. I princippet kan man jo gøre det uendeligt mange gange, men det er uendeligt lidt sandsynligt.

Så på et tidspunkt kunne et menneske blive 200 år?

- Det kommer jeg ikke til at se. Jeg tror heller ikke, jeg kommer til at se en, der bliver 140, vurderer han.


Nogle gange bliver vi så forhippede på, at vi vil slå rekorden, at vi overser, at det går helt vildt godt i gennemsnit. Folk dør ikke tidligt, som man har gjort før

Kaare Christensen, professor og centerleder hos Dansk Center for Aldringsforskning


Kaare Christensen mener dog, at der også er en større historie om det gennemsnitlige menneske, som ofte bliver overset.

- Nogle gange bliver vi så forhippede på, at vi vil slå rekorden, at vi overser, at det går helt vildt godt i gennemsnit. Folk dør ikke tidligt, som man har gjort før. Og det er helt fantastisk, at det går så meget fremad. Hvis man ser fra midten af 1800-tallet, er tiden, vi er på jorden, fordoblet fra omkring 40 til 80 år, siger han.

Men sammenligner vi os med andre lande, så ligger levetiden hos den gennemsnitlige dansker ikke så lunt i svinget. Og det tyder på, at der en ganske håndgribelig årsag til det.

- Vi ligger i den forkerte ende af hitlisten, når det kommer til at blive gamle. Det tyder på, at det især er generationerne, der blev født mellem de to verdenskrige, der trækker ned. Her røg især kvinderne mere end i andre lande i Skandinavien. Det tyder på, at det er en af grundene til, at det ikke går så godt, lyder det fra Kaare Christensen.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Psykolog om dødssyge Marcos sidste tid: Kommunen bør gentænke beslutning - og det skal være nu

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Campingvogn stod i flammer, så nabovognene smeltede: - Folk skyndte sig at tømme dem for gasflasker og sikre stedet

Nordfyn For abonnenter

Charlotte har fået nok: - Jeg er overhovedet ikke sart, jeg er bare træt af gaderæs i Bogense

Odense

Mangler du en slange?: Kongeboa på afveje i det centrale Odense

Assens

Nu lykkedes det: Sandra skal til Aalborg for at studere psykologi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Danmark For abonnenter

Afpresning, milliardsvindel og kidnappede katolikker: Få overblik over skandalen i Vatikanet

Kerteminde

Kommunen trækker stikket for havnens madvogne: - Det er rigtig nok, at vi har annulleret de aftaler

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Odense

78-årig kvinde reddet ud af brændende lejlighed: Personalet handlede snarrådigt

Odense For abonnenter

Hans Jørgen fra Odense lavede sabotage med sine fætre fra Churchill Klubben: Endte for en tysk krigsret og mistede livet

Nyborg

Slut med test i Nyborghallerne: Vaccination og kviktest samles på ét sted

Annonce