Annonce
Odense

Flere lærere eller færre besparelser: Sådan vil rådmændene helst bruge pengene

Skal der flere lærere ind folkeskolens klasser, eller er det bedre at droppe nogle af millionbesparelserne på for eksempel kultur og vækstinitiativer? Politikerne er ikke enige. Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Drop nogle af de varslede besparelser. Invester hellere i velfærden. Læs her, hvordan de fire rådmænd helst bruger de millioner, økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening ventes at give Odenses kommunekasse.

Annonce

Sparekniven behøver ikke være så skarp som frygtet

Foto: Lasse Hansen

Søren Windell (K), ældre- og handicaprådmand: - Økonomiaftalen giver en optimisme i forhold til noget af det ubehagelige, vi skal igennem, og vi er klar til at kigge på omprioriteringerne igen. Sparekniven behøver nok ikke at blive slebet helt så meget, som vi frygtede. Men vi mangler endnu det fulde overblik over, hvad aftalen præcis betyder for Odenses økonomi, og vi skal lave varige løsninger, for den demografiske udfordring bliver større og større i de kommende år.

- Jeg vil ikke tænde håb og skabe falske forhåbninger hos nogen, og derfor vil jeg ikke pege på konkrete eksempler på dele, vi i Konservative gerne vil tage ud af de omprioriteringskatalogerne. For samtidig sidder vi med stramme budgetter og tidligere spareplaner, der ikke er nået i mål, og vi skal også have råd til at lave investeringer i teknologi, der på sigt skal være med til at hjælpe det stigende antal ældre. For eksempel skærme til skærmbesøg.

- Og så er luften nu med økonomiaftalen fuldstændig taget ud af at lade skatten stige. Pengene ligger bedst i borgernes lommer, og det er dyrt for hele samfundet at hæve skatten.

Pengene skal bruges på velfærd

Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Brian Dybro (SF), social- og beskæftigelsesrådmand: - De penge, der kommer med økonomiaftalen, skal vi bruge på velfærd. For vi har ikke noget prangende niveau, og der er masser at tage fat på: Der er brug for flere lærere i folkeskolen, bedre normeringer i daginstitutioner, bedre indsatser for sårbare unge, og så har vi også stigende udgifter på det specialiserede socialområde.

- Der er enkelte dele af omprioriteringerne, som rammer velfærdsområderne, og det er oplagt at se på, om noget af det kan tages ud. Det kan for eksempel være besparelser på alkoholbehandlingen og på balancen mellem antallet af uddannede og ikkeuddannede medarbejdere i daginstitutionerne. Men det er klart, at vi er nødt til at kende beløbene, før vi kan blive mere konkrete.

- Nu har vi i udvalgene været igennem omprioriteringerne, og som udgangspunkt vil vi i SF hellere bruge pengene fra økonomiaftalen til at give velfærden et løft frem for at begynde at tilbagekøbe en masse omprioriteringer.

Lad os holde snuden i sporet

Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Susanne Crawley Larsen (R), børn- og ungerådmand: - Et eller andet beløb kommer der vel, men før vi ved, hvor stort det beløb bliver, gør vi klogt i at være rigtig forsigtige med at melde ud, hvordan vi vil bruge pengene. Der er da en håndfuld besparelser, jeg gerne vil købe tilbage, men vi skal ikke skabe falske forhåbninger hos nogen, og nu har noget også bundfældet sig over sommeren.

- Derfor synes jeg, vi skal holde snuden i sporet og lade være med at træffe ukloge beslutninger om at tilbagekøbe besparelser, fordi det giver point eller stemmer her og nu. Med de demografiske udfordringer er det om 10 år, vi skal have gjort det rigtige, og derfor skal vi ikke satse noget.

- Med økonomiaftalen er det faktisk nu, vi for en gangs skyld måske kan have et råderum til investeringer og til forebyggelse i stedet for altid at løbe bagefter. Det kan betyde, at vi på sigt har færre udgifter.

Der er luft til at tage besparelser af bordet

Foto: Kim Rune

Jane Jegind (V), by- og kulturrådmand: - Med økonomiaftalen i hånden er Odenses råderum væsentligt større end forudsat. Vi er helt enige i, at der er udfordringer, også på sigt, der skal løses, men de nye forudsætninger giver os tid og luft til at tænke os om. Jeg håber, vi kan få en konstruktiv og ordentlig snak om, om ikke vi skal tage nogle af besparelserne af bordet. For eksempel dem omkring vækst og udvikling og nogle af de kulturoplevelser, der har værdi for os alle og for fællesskabet.

- Venstres udspil er at fjerne besparelser for 50 millioner kroner på tværs af udvalgene, men vi er meget åbne for at indgå i en dialog, og vi håber, at byrådet kan se, at hestene er spændt for hårdt for.

- Hvis vi bruger pengene fra økonomiaftalen til at hæve serviceniveauet på velfærdsområderne, så bliver de demografiske udfordringer bare endnu større i de kommende år.

Hvad synes du?

Politikerne er uenige om, hvordan millionerne fra økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening gør mest gavn.

Men hvad mener du? Skal de bruges på at fjerne nogle af de varslede besparelser og omprioriteringer for 200 millioner kroner eller på velfærd?

Blandt besparelserne er for eksempel 100 færre medarbejdere i administrationen, færre penge til vedligehold af veje og grønne områder, fjernelse af tilskud til torsdagskoncerter og julemarked, mindre tilskud til museer, biblioteker og andre kulturinstitutioner, flere medarbejdere uden pædagoguddannelse i daginstitutionerne og mindre støtte til vækstinitiativer.

Send gerne dit bud til redaktionen på odense@fyens.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce