Annonce
Erhverv

Flere hundrede nye job på vej til Lindø

Sådan så det ud, da Bladt sidst var i gang på Lindø. Denne gang bliver det dog en anden slags fundamenter, som er en slags store rør. Arkivfoto: Michael Bager
En ny produktion af fundamenter til vindmøller skaber flere par hundrede nye job i Lindø Industripark næste år.

Opdateret klokken 18 med flere interviews og grafik.

Lindø: Næste år får Lindø Industripark får yderligere et par hundrede arbejdspladser. Den store metalvirksomhed Bladt Industries skruer igen op for produktionen af fundamenter til vindmøller på stedet.

- Vi har ikke nogen ordrer endnu, men vi er så sikre på det, at vi er gået i gang med forberedelserne. Først når vi har fået ordrerne, beslutter vi præcist hvornår produktionen skal i gang, men vi regner med, at det sker i 2022, siger administrerende direktør Anders Søe-Jensen, Bladt Industries.

De 200 nye ansatte bliver en blanding af ingeniører, teknisk personale, smede og andre grupper.

- Det bliver en komplet organisation, så vi skal bruge mange forskellige faggrupper. Men lad endelig være med at sende ansøgninger endnu, det er alt for tidligt, opfordrer direktøren.

De nye medarbejdere skal producere nogle enorme fundamenter til havvindmøller. Denne gang er det den type, der hedder monopæle, og som i princippet er et meget stort og langt åbent rør, der bankes ned i havbunden.

Annonce

Kæmpe-konstruktioner

Lindø-fabrikken skal være i stand til at producere rør, der er over 100 meter lange, med en diameter på 15 meter og en vægt på over 3000 tons. Efter alt at dømme bliver den første serie dog i lidt mindre dimensioner.

- Hver enkelt monopæl er et gigantisk bygningsværk i stål, og vi bliver blandt de første i verden, der kan producere stålkonstruktioner af den størrelse, siger Anders Søe-Jensen.

Monopælene fra Lindø bliver enorme og kan kun håndteres, fordi havnen på stedet er blevet udvidet. Grafik: Leif Nørmark

Aalborg-virksomheden er i gang med at investere et stort millionbeløb i særlige maskiner, der kan forarbejde de enorme mængder stål og producere 50-60 monopæle om året. Hvis alt går godt, vil produktionen senere blive udvidet.

Bladt har i lang tid talt med ejeren af industriparken, Lindø Port of Odense, om den mulige udvidelse, og havnens direktør Carsten Aa er meget glad for, at virksomheden nu forpligter sig offentligt til investeringen.

Annonce

Udvidelse i tide

- Vi er glade for, at vi har fået udvidet havnen, for ellers havde det her ikke kunnet lade sig gøre. Alene opbevaringen af både råvarer og færdige monopæle vil kræve enorm meget plads, siger han.

- Vi havde ikke regnet med, at behovet ville komme så hurtigt efter udvidelsen, væksten i vindmøllernes størrelse går stærkere og stærkere, siger Carsten Aa, der tilføjer, at havnen kan få behov for at flere investeringer, så de store monopæle kan fragtes fra fabrikshallerne til kajen.

Bladt har længe været lejer i Lindø Industripark og har i en årrække haft en stor produktion af fundamenter til vindmøller på stedet.

Produktionen begyndte i 2013 og efterhånden kunne forbipasserende langt væk se de kæmpestore fundamenter ligge i kø i industriparken, hvor 500 medarbejdere på et tidspunkt havde job. I efteråret 2017 kunne man fejre færdiggørelsen af fundament nummer 100, men allerede da var en nedgang sat ind, og i januar 2018 blev 80 fyret, så der kun var omkring 20 tilbage. Lidt senere var der helt lukket ned.

Problemet var simpelthen manglende ordrer fra vindmøllevirksomhederne på de store fundamenter, der bruges til at stille vindmøller op i havet.

Annonce

Vindmøller på 250-300 meter

I sommeren 2019 indgik Bladt igen en fast lejeaftale med Lindø Port of Odense og lagde dermed op til den produktion, der kommer nu. I december 2020 fortalte Bladt til Fyens.dk, at man var fast besluttet på at etablere en ny produktion på Lindø, og at det kun var et spørgsmål om, hvornår behovet opstod.


Lad endelig være med at sende ansøgninger endnu, det er alt for tidligt.

Anders Søe-Jensen, administrerende direktør, Bladt Industries


Den første Bladt-produktion på Lindø var de såkaldte jackets, der er en slags gitterkonstruktion lavet i store rør. Anders Søe-Nielsen udelukker ikke, at der bliver brug for flere af den slags i fremtiden - de er dyrere end monopæle men kan være nødvendige afhængig af havdybden og havbundens opbygning.

Den største type monopæle på 100 meters højde og 15 meters diameter vil være i stand til at bære en af de helt nye vindmølletyper på 250-300 meter i højden, med en rotordiameter på 235 meter og en effekt på 15 megawatt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydfyn

Private havne raser over Svendborg Kommune: Man kan ikke lave regler med tilbagevirkende kraft

Kerteminde

Røveri mod Circle K: Mand med Netto-pose truede med 20-25 centimeter lang kniv

Annonce