Annonce
Odense

Vollsmose lukker ned: Kritisk corona-grænse er overskredet

Vaccinationsklinikken i butikscentret Vollsmose Torv åbnede i lørdags op for vacciner uden tidsbestilling. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Coronasmitten er igen steget i Vollsmose, så bydelen nu skal lukkes ned. Det sker, selvom knap 450 personer er vaccineret i Vollsmose siden i lørdags, viser nye tal. - Vi står i en alvorlig situation, lyder det fra borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Vollsmose: I Vollsmose er der blevet kæmpet for, at bydelen ikke bliver lukket ned på grund af corona-smitte, men nu rammer nedlukningen alligevel.

Tirsdag er bydelens smittetal 1007, hvilket betyder, at 1007 borgere ud af 100.000 er erklæret smittet med corona inden for de seneste syv dage. Fordi tallet nu overstiger 1000, skal Vollsmose Sogn lukke ned. I den daglige smitteniveau-opdatering, som Statens Serum Institut offentliggør klokken 14, lyder status for Vollsmose:

- Nedlukket.

Annonce

Og på et pressemøde i Vollsmose tirsdag eftermiddag lagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) da heller ikke skjul på, at smitten i Vollsmose er kritisk høj.

Peter Rahbæk Juel (S) og Susanne Crawley Larsen (R) ærgrede sig begge over nedlukningen af Vollsmose og opfordrede borgerne til at lade sig vaccinere i de åbne klinikker i bydelen, hvor man kan møde uanmeldt op. Foto: Jonas Nyeng

- Vi står i en alvorlig situation. Smitten i Vollsmose er nu på det højeste niveau, vi har set, sagde Peter Rahbæk Juel, mens Susanne Crawley blandt andet ærgrede sig over, at den netop åbnede Odinskolen nu må lukke ned igen fra onsdag.

- Det er jo ingen hemmelighed, at vi har været meget opmærksomme på, hvordan en nedlukning ville ramme børnene på Odinskolen, der lige er begyndt og lige har skullet hilse på en masse nye klassekammerater. Alt det bliver desværre standset nu, sagde Susanne Crawley, der pegede på, at man over de kommende dage skal se på, hvordan undervisningen eventuel kan fortsætte på nye måder:

- Der er nogle muligheder for, at man kan undervise udendørs. Det er noget af det, som vi skal kigge på.

Rammer tusindvis

Nedlukningen vil ramme områdets knap 10.500 indbyggere. Skoler, skolefritidsordninger, klubtilbud, ungdomsuddannelser og idræts- og kulturaktiviteter skal lukke onsdag. Samtlige af Odense Kommunes administrative medarbejdere i området sendes også hjem. Børnehaver og vuggestuer vil forblive åbne, men for at mindske smittespredningen er anbefalingen, at de forældre, der har mulighed for det, passer deres børn hjemme.

Kort over Vollsmose Sogn. Sognet risikerer at blive lukket ned på grund af for høj coronasmitte. Grafik: Ida Simmelholt

Med den massive nedlukning håber man på, at smitten vil falde over den kommende tid. Peter Rahbæk Juel tør dog ikke spå om, hvornår området igen vil kunne åbne igen:

- Det er svært at sige, men der skal lyde en klar opfordring til borgerne om at lade sig vaccinere. I øjeblikket er der 39 procent af borgerne, som er inviteret til vaccine, men som ikke har taget imod den. Det tal skal vi have ned.

Annonce

Vacciner uden tidsbestilling fortsætter

For at undgå en omfattende nedlukning skruede Odense Kommune ellers i weekenden op for vaccine-indsatsen i Vollsmose. Vaccinationsklinikken i butikscentret Vollsmose Torv åbnede lørdag op for, at man kan blive vaccineret uden at bestille tid, og det har en god del beboere benyttet sig af, viser nye tal fra Odense Universitetshospital.

115 blev vaccineret lørdag og 112 søndag, begge dage uden tidsbestilling. Mandag blev 213 vaccineret, både med og uden tidsbestilling. Tallene viser dog ikke, om de vaccinerede er bosat i Vollsmose Sogn.

Vi står i en alvorlig situation. Smitten i Vollsmose er nu på det højeste niveau, vi har set.

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S)

Muligheden for at møde uanmeldt op og blive vaccineret fortsætter dog. Og ifølge lederen af den lokale taskforce, Rami Ezzeddine, er det et centralt tiltag.

- Ligesom i alle andre dele af samfundet findes der også i Vollsmose folk, som er imod vaccinen, men der findes også rigtig mange, som egentligt gerne vil vaccineres, men som er nemmere at nå af andre veje end via en indkaldelse i e-boks. Det er dem, vi skal have fat i, sagde han.

Annonce

Smitte kan sprede sig hurtigt

Den intensiverede vaccine-indsats blev sat i værk, fordi kun 50 procent af beboerne i Vollsmose var færdigvaccinerede mod knap 68 procent på landsplan, og flere end hver tredje vaccine-inviterede i Vollsmose havde ikke reageret på indbydelsen til et stik i skulderen.

Derfor lukker Vollsmose ned

Hvis et sogn overskrider følgende tre kriterier, skal sognet lukkes ned:

  • Incidens: 1000
  • Antal smittede i en syv-døgns periode: 20
  • Positivprocent: 3

Tirsdag var Vollsmoses incidenstal 1007, 100 er smittet de seneste syv dage, og positivprocenten var 8,2.

Et sogn kan først åbnes op igen, når alle tre kriterier ikke har været opfyldt i syv dage i træk.

Incidenstallene i Vollsmose har fra fredag til tirsdag været 887, 897, 937, 937 og 1007.

Oprustningen på vaccinefronten har ikke stået alene i kampen mod coronasmitte i Vollsmose. Så sent som i sidste uge søsatte Odense Kommune en række initiativer i bydelen for at bremse den eskalerende smitte: Øget samarbejde med foreninger og moskéer i området, intensiv kommunikation om vacciner, mere gadeplansarbejde og en aftale med boligselskaberne om at kontakte beboerne direkte med informationer om den stigende smitte.
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Klagestorm fra naboer til boligbyggeri: - Rystelser har fået vores huse til at slå revner

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tanja er træt af trafikkaos på motorvejen: Holder dagligt i kø for at komme hjem

Middelfart For abonnenter

Ulovligt salg af jetbrændstof til krigen i Syrien: Nu begynder retssagen mod Middelfart-virksomhed og topdirektør

Kerteminde

Tissende strandgæster ødelagde Karstens udsigt fra terrassen: - Folk pisser alle mulige steder dernede

Odense For abonnenter

Mette glæder sig til snart at kunne parkere foran sit hus: Flere områder med beboerlicens på vej

Assens

Viet i frokostpausen - og nu også i kirken: Andreas overraskede Kathrine til 'prinsessebryllup'

Nyborg For abonnenter

Havde købt kolonihave og underskrevet lejekontrakt: Et krav spolerer Ib og Goongs drøm om at bo i Danmark

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 26. og onsdag den 27. oktober

Odense

Kunstner vil ikke fjerne kendt skulptur: - Den minder om det voldsomme svigt, kommunen udsatte mig for

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Erhverv

Lige nu: Mange COOP-butikker er nede: - Jeg må stå og afvise folk i døren

Kerteminde For abonnenter

Spejderhytte ombygget til unikt fritidshus: - Det er måske et af de mest specielle sommerhuse i Danmark

Erhverv

AV Center Odense efter millionaftale: Vi skal have flere medarbejdere

Annonce