Annonce
forside

Flere historier fra Humble

Niels Larsen, Kædeby, er kendt for sine tegneserieagtige satiriske malerier. Men han skal også sørge for at fylde indkøbskurven i Humble Brugs og er ikke bange for at indrømme, at Langeland er HANS drømmeø. Foto: Iben Friis Jensen

Journalist Iben Friis Jensen fortsætter med at fortælle historier fra Brugsen i Humble.

De væsentligste værdier

Niels Larsen, Kædeby, har boet det meste af sin tid på Langeland. Nu har han atelier og maler sine ofte satiriske billeder i hjemmet på Kædebyvej. Og han siger det meget klart:

- Selvfølgelig er der altid noget, man mangler. Som for eksempel flere arbejdspladser. Men det væsentligste har vi på Sydlangeland - nemlig værdier som skov og hav og bakker.

- Så var jeg 27 år igen - med den erfaring jeg har nu - ville jeg helt klart atter vælge at bosætte mig på Langeland, siger han.

Annonce
Som landmandselev er det selvfølgelig klart, at Mathias Stæhr ikke vil bo i en stor by. Han er vældig tilfreds med at kunne nyde godt af fællesskabet og arrangementerne i Humble by. Foto: Iben Friis Jensen

Luciaoptog i Humble

På Luciadag 13. december er der traditionen tro Lucia-optog på Humble Skole, hvor skolens kor, der tæller omkring en snes elever, først går gennem skolen fra klokken halvni. Men selvfølgelig skal beboerne på Humble Plejecenter også have glæde af denne lysets dag, så kl. 10.15 går børnene over og spreder sang og julestemning blandt de ældre.

Ung landmand

Mathias Stæhr har boet i Vesteregn hele sit 18-årige liv. Og han drømmer ikke om at flytte fra øen. Han er landmandselev på Hedebygård i Nordenbro og synes, livet er godt på Langeland.

- Her er sammenhold, og der er mange fine arrangementer, siger Mathias Stæhr, som føler sig heldig over at beskæftige sig med det, der interesserer ham. Primært landbrugsmaskinerne, men også kvægdriften på Hedebygård.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Vi skærer, hvor det gør ondt, mens der flyder millioner til Frederiksberg og Gentofte

Lokaldebat: Årets budgetlægning (i kommunerne red.) har været præget af stor usikkerhed og forsinkelse. Folketingsvalget kom sent, derefter var Socialdemokraterne og deres støttepartier længe om at få dannet en regering. I stedet for hurtigt at få lavet aftaler med kommuner og regioner, valgte den nye regering at holde sommerferie. Derfor vidste vi ikke, om vi skulle spare 25 eller 100 millioner før sidst i september. Det er ingen let opgave at være politiker i disse år. Vores udgiftspres stiger voldsomt år efter år på grund af flere ældre og flere borgere med tunge diagnoser. Og vores indtægter er meget under landets gennemsnit, så skal der skæres, hvor det gør ondt. Danmark mangler stadig en udligningsreform, der hjælper kommuner som vores. Når velstillede kommuner som Frederiksberg og Gentofte næste år får henholdsvis 90 og 50 millioner i udligning fordi de "har ryddet op i cpr. registret" og derfor mister indbyggere, er kommentarer vist overflødige. Heldigvis er vi i en situation, hvor den ansvarlige politik, de fleste af os har været enige om, gør, at det nu i nogle år er muligt bruge af opsparede midler. I år fremlagde administrationen et effektiviserings- og sparekatalog på 60 millioner med mange tidsler. Det gik heldigvis bedre end forventet, så der blev ”kun” brug for cirka 25 millioner. Det blev muligt at styre udenom de værste forslag omkring daginstitutionerne, skoleområdet, de tidlige indsatser, rengøring hos de ældre og reducering af nattevagter. Det lykkedes også at få et balanceret anlægsbudget, hvor rammen blev hævet fra 90-95 millioner. Det var vigtigt for Venstre, så vi også fortsat har penge til haller, skoler, trafiksikkerhed og cykelstier rundt i Faaborg-Midtfyn Kommune, samtidig med store beløb til byudvikling i Årslev.

Annonce