Annonce
forside

Flere historier fra Humble

Niels Larsen, Kædeby, er kendt for sine tegneserieagtige satiriske malerier. Men han skal også sørge for at fylde indkøbskurven i Humble Brugs og er ikke bange for at indrømme, at Langeland er HANS drømmeø. Foto: Iben Friis Jensen

Journalist Iben Friis Jensen fortsætter med at fortælle historier fra Brugsen i Humble.

De væsentligste værdier

Niels Larsen, Kædeby, har boet det meste af sin tid på Langeland. Nu har han atelier og maler sine ofte satiriske billeder i hjemmet på Kædebyvej. Og han siger det meget klart:

- Selvfølgelig er der altid noget, man mangler. Som for eksempel flere arbejdspladser. Men det væsentligste har vi på Sydlangeland - nemlig værdier som skov og hav og bakker.

- Så var jeg 27 år igen - med den erfaring jeg har nu - ville jeg helt klart atter vælge at bosætte mig på Langeland, siger han.

Annonce
Som landmandselev er det selvfølgelig klart, at Mathias Stæhr ikke vil bo i en stor by. Han er vældig tilfreds med at kunne nyde godt af fællesskabet og arrangementerne i Humble by. Foto: Iben Friis Jensen

Luciaoptog i Humble

På Luciadag 13. december er der traditionen tro Lucia-optog på Humble Skole, hvor skolens kor, der tæller omkring en snes elever, først går gennem skolen fra klokken halvni. Men selvfølgelig skal beboerne på Humble Plejecenter også have glæde af denne lysets dag, så kl. 10.15 går børnene over og spreder sang og julestemning blandt de ældre.

Ung landmand

Mathias Stæhr har boet i Vesteregn hele sit 18-årige liv. Og han drømmer ikke om at flytte fra øen. Han er landmandselev på Hedebygård i Nordenbro og synes, livet er godt på Langeland.

- Her er sammenhold, og der er mange fine arrangementer, siger Mathias Stæhr, som føler sig heldig over at beskæftige sig med det, der interesserer ham. Primært landbrugsmaskinerne, men også kvægdriften på Hedebygård.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Borgmester om Middelfarts jobvækst: - Først og fremmest er det et udtryk for, at mange af kommunens virksomheder klarer sig godt

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce