Annonce
forside

Flere historier fra Humble

Niels Larsen, Kædeby, er kendt for sine tegneserieagtige satiriske malerier. Men han skal også sørge for at fylde indkøbskurven i Humble Brugs og er ikke bange for at indrømme, at Langeland er HANS drømmeø. Foto: Iben Friis Jensen

Journalist Iben Friis Jensen fortsætter med at fortælle historier fra Brugsen i Humble.

De væsentligste værdier

Niels Larsen, Kædeby, har boet det meste af sin tid på Langeland. Nu har han atelier og maler sine ofte satiriske billeder i hjemmet på Kædebyvej. Og han siger det meget klart:

- Selvfølgelig er der altid noget, man mangler. Som for eksempel flere arbejdspladser. Men det væsentligste har vi på Sydlangeland - nemlig værdier som skov og hav og bakker.

- Så var jeg 27 år igen - med den erfaring jeg har nu - ville jeg helt klart atter vælge at bosætte mig på Langeland, siger han.

Annonce
Som landmandselev er det selvfølgelig klart, at Mathias Stæhr ikke vil bo i en stor by. Han er vældig tilfreds med at kunne nyde godt af fællesskabet og arrangementerne i Humble by. Foto: Iben Friis Jensen

Luciaoptog i Humble

På Luciadag 13. december er der traditionen tro Lucia-optog på Humble Skole, hvor skolens kor, der tæller omkring en snes elever, først går gennem skolen fra klokken halvni. Men selvfølgelig skal beboerne på Humble Plejecenter også have glæde af denne lysets dag, så kl. 10.15 går børnene over og spreder sang og julestemning blandt de ældre.

Ung landmand

Mathias Stæhr har boet i Vesteregn hele sit 18-årige liv. Og han drømmer ikke om at flytte fra øen. Han er landmandselev på Hedebygård i Nordenbro og synes, livet er godt på Langeland.

- Her er sammenhold, og der er mange fine arrangementer, siger Mathias Stæhr, som føler sig heldig over at beskæftige sig med det, der interesserer ham. Primært landbrugsmaskinerne, men også kvægdriften på Hedebygård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce