Annonce
Indland

Flere fynboer vil give organer væk

Antallet af fynboer, der tager stilling til organdonation, er steget gennem de sidste 10 år. Alligevel er det stadig kun hver sjette fynbo, der optræder i Donorregistret.

Antallet af fynboer, der tager stilling til organdonation, er steget gennem de sidste 10 år. Alligevel er det stadig kun hver sjette fynbo, der optræder i Donorregistret.

Et rekordhøjt antal fynboer render i disse år rundt med et lille rødt donorkort i deres punge. På de fleste af kortene står der, at de delvist eller fuldt ud er villige til at donere deres organer, når de går bort.

Ifølge tal fra Donorregisteret er antallet af fynboer, der har registreret sig som organdonorer, steget med 48.000 over de seneste 10 år.

Til sammenligning var der fra Donorregisterets åbning i 1990 og frem til 2006 kun 27.000 fynboer, som tilmeldte sig.

Det betyder, at de 444 personer i Danmark, der i årets første kvartal stod aktivt på venteliste til et organ, har mulighed for at få en transplantation hurtigere.

Annonce

Ikke godt nok

Dog er det stadig kun 15 procent af det samlede antal fynboer, der har taget stilling til organdonation, og det er ikke godt nok, hvis man spørger foreningen 7Liv, der kæmper for, at flere skal stå i donorregistret.

- Selvfølgelig er det positivt, at det går fremad, men det går jo ikke med stormskridt, siger formand Karin Riis-Jørgensen og tilføjer:

- Det understreger kun nødvendigheden af, at vi får en ny fortælling om organdonation, hvor vi netop får lagt vægt på, hvor mange liv man kan redde.

På Nyremedicinsk Afdeling på OUH fortæller overlæge Claus Bistrup, at mange patienter venter i flere år på en nyretransplantation. Et tal, der kunne sænkes, hvis der var flere afdøde donorer.

Fri for behandling

Henning Sandager Sørensen fra Oure er en af dem, der har fået en nyretransplantation på OUH.

Han var femten måneder i dialysebehandling, inden han fik en ny nyre, og han er glad at være fri for den udmattende behandling.

- Det havde været en svær pille at sluge at skulle affinde mig med dialyse resten af mine dage, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce