Annonce
Fyn

Flere fynboer er politisk aktive: EU-bevægelser vokser i medlemstal

Morten Løkkegaard (V), Jeppe Kofoed (S) og Margrethe Auken (SF) stiller alle op til Europa-Parlamentsvalget på søndag. Det sker i en tid, hvor flere fynboer bliver politisk aktive i forhold til EU. Foto: Morten Pape
Både Folkebevægelsen mod EU og Europabevægelsen har de senere år oplevet stor fremgang på Fyn. Det er tegn på, at fynboerne har fået øjnene op for EU. Udviklingen fortsætter ufortrødent, mens valgkampen buldrer afsted.

Brexit, grænsekontrol og EP-valgkamp.

Der er mange årsager til, at EU er kommet i fokus de senere år. Måske er det årsagen til, at fynboerne i stigende grad engagerer sig politisk, når det kommer til unionen. For det er i hvert fald tilfældet, lyder meldingen fra både Folkebevægelsen mod EU og dets pro-europæiske modpart, Europabevægelsen.

- Vi ser en klar fremgang gennem de sidste ti år. Både i medlemstal og aktivitet. Det har udmøntet sig i nye lokalafdelinger rundt om på Fyn, siger Poul Gerhard Kristiansen, landssekretær i Folkebevægelsen mod EU.

- Tidligere har vores aktiviteter været centreret omkring Svendborg og Odense, men vi er ved at have resten af øen med.

Konkret er der lige nu 218 medlemmer af Folkebevægelsen mod EU på Fyn. Det er en stigning på godt 50 medlemmer i løbet af det seneste årti, fortæller Poul Gerhard Kristiansen. Og der kommer stadig nye til.

- Det er en tendens, at interessen er stigende i hele landet. Men faktisk er tendensen lidt stærkere på Fyn. Jeg kan ikke sige, hvad det skyldes, siger Poul Gerhard Kristiansen.

Annonce

Stinging i begge lejre

Det er ikke kun modstanderne af EU, der bliver flere. Det samme gør tilhængerne.

- Vi har set en særdeles positiv udvikling. Særligt på det seneste. I fjerde kvartal 2018 var der over tre gange flere, der meldte sig ind, sammenlignet med tidligere år, og det vidner om, at fynboerne har fået øjnene op for EU, siger Europabevægelsens landssekretær, Anne Hauge.

Europabevægelsen oplyser af princip ikke regionale medlemstal, men fortæller, at man siden 2015 har oplevet en eksponentiel vækst i antallet af fynske medlemmer. Udviklingen ligger en anelse under landsgennemsnittet, men der er stadig tale om en pæn og kontinuerlig fremgang, lyder det fra landssekretæren. Og det er især nogle bestemte emner, som fynboerne - og danskerne generelt - interesserer sig for.

- Der bliver altid spurgt ind til klima og miljø, når vi er ude og møde folk. Det er det, som man går allermest op i, når man taler om EU. Dernæst kommer man ikke uden om flygtninge og migranter, som også ligger højt på manges dagsorden, siger Anne Hauge.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce