Annonce
Assens

Dansk Affald arbejder på nye løsninger til affaldssortering: Næste skridt er sort plast og mælkekartoner

Juicekartonen til højre i billedet er kommet på afveje. Men Dansk Affald arbejder på en løsning, så også den slags kan komme med i Duo Flex-ordningen i fremtiden. Foto: Kim Rune
Det næste, du kan smide til emballageaffald, bliver måske sort plast og mælkekartoner. Dansk Affald arbejder nemlig på løsninger.

Det er ikke, fordi sort plastik ikke kan genbruges, men fordi sorteringsmaskinen ikke kan kende det fra andet plast, at det ikke dur at putte det i den grønne spand til emballageaffald.

Bliver det i genanvendelsesprocessen blandet med andet plast, får man et grumset resultat, som ingen vil bruge.

Men der er måske en løsning på vej, fortæller Bjørn Stender, direktør i Dansk Affald i Vojens, der behandler og videresælger emballageaffald for 10 danske kommuner.

Duo Flex ordningen, som er den, der benyttes i Assens Kommune, er udviklet af Dansk Affald i 2004. Dengang var 12.000 husstande med i ordningen.

Annonce

Skal følge med

Ideen er at gøre det så let som muligt for den enkelte husstand at sortere sit genanvendelige emballageaffald.

I og med at kravet til genanvendelse stiger frem mod 2035, når 65 procent af alt husholdningsaffald skal genanvendes, arbejder Dansk Affald også på at følge med udviklingen og få flere fraktioner med, uden at den enkelte husstand også skal have flere spande stående.

Et af de projekter, der arbejdes på, er at få udviklet en maskine, der kan genkende sort plast og sortere det fra andet plast.

Et andet er mælkekartoner, som mange smider til genanvendelse, fordi det umiddelbart ser ud som pap. Mælkekartoner genanvendes allerede i Sverige, Norge og Tyskland.

- Vi skal følge med udviklingen. Ikke bare fordi det er svært for folk, men på sigt vil vi gerne sige, at man skal kunne putte mere i spanden. For eksempel mælkekartoner, siger Bjørn Stender.

- Vi har fundet et anlæg i Sverige, men det vil kun tage rene mælkekartoner, så vi skal finde noget, der kan sortere dem ud, forklarer han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce