Annonce
Indland

Flere forlænger arbejdslivet efter pensionsalderen

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Personer, der har rundet 65 år, fortsætter længere tid med arbejdet. Markant udvikling, mener flere økonomer.

Det er i dag dobbelt så mange som for ti år siden, der arbejder, efter at de har nået folkepensionsalderen.

Det viser en undersøgelse, som Dansk Industri (DI) har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, skriver Berlingske.

Således arbejdede 86.000 personer, der havde rundet 65 år, videre i 2018, selv om de kunne trække sig tilbage og gå på folkepension.

Udviklingen glæder underdirektør i DI Steen Nielsen, fortæller han til Ritzau.

- Det er jo en rigtig positiv udvikling, der er i gang, hvor de ældre medarbejdere har lyst til at fortsætte lidt længere tid på arbejdsmarkedet, og hvor virksomhederne også i høj grad har brug for medarbejderne, siger han.

Udviklingen er ifølge undersøgelsen mest markant blandt faglærte, men også blandt ufaglærte er der sket en stigning, skriver Berlingske.

Således er andelen i beskæftigelse som 65-årig blandt de ufaglærte steget med 48,5 procent, står der.

Steen Nielsen forklarer til Ritzau, at visse grupper fortsat kan have gavn af en tidligere pensionsalder, men han advarer også mod en generel ret til at gå tidligere på pension.

Spørgsmålet er kommet på dagsordenen efter Socialdemokratiets pensionsudspil fra januar, der lægger op til muligheden for tidligere pension, hvis man er nedslidt eller har arbejdet i mange år.

Et udspil, der ifølge partiet selv vil koste omkring tre milliarder kroner årligt.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, siger til Berlingske, at han på trods af udviklingen mener, at udspillet er meget relevant.

- Vi anerkender, at mange kan og vil arbejde længere, og det er godt. Men vi ved også, at der er en stor gruppe, som ikke kan. Dem, der har knoklet, siden de var 17 år på slagteriet eller andre steder, skal kunne sige, at nu orker jeg ikke mere. Udviklingen åbner netop for, at vi kan tage hånd om de mest nedslidte, siger han til Berlingske.

Flere økonomer kalder i avisen udviklingen markant - det gælder blandt andre økonom og senioranalytiker for tænketanken Kraka Niels Storm Knigge og økonomiprofessor Torben M. Andersen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Uhyggen breder sig søndag

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce