x
Annonce
Kerteminde

Flere flytter til Hindsholm: Helårshuse bliver til fritidshuse - og så til helårshuse igen

Der er kommet mere liv på Hindsholm takket være fleksboligordningen, fortæller formanden for Landsbyrådet Steen Hjorth. Her fra en vintermorgen i Salby, hvor der er travlt ved busstoppestedet. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Flexboligordningen, der tillader at helårshuse omdannes til fritidsboliger, har overraskende styrket tilflytningen til Hindsholm.

Hindsholm: Helårshuse brugt som sommerhuse. Det er noget, der mange steder vækker voldsom modstand - men ikke på Hindsholm. Her sagde man ja til flexboligordning, da det for fire år siden blev tilbudt. Flexbolig betyder, at man kan købe et helårshus og benytte det som fritidshus - altså at bopælspligten bortfalder.

Og det har overraskende givet flere tilflyttere.

- Vi tænkte dengang, at vi har så mange fritidshuse heroppe, at et fra eller til ikke betyder alverden, fortæller formand for Landsbyrådet Steen Hjorth.

- Og så synes vi også, at det var bedre at få liv i et hus en gang imellem, frem for at det hele tiden stod tomt og dødt. Så er der i det mindste nogen, der ofrer lidt på at vedligeholde det.

Landbyrådet slap dog ikke tøjlerne helt. Når et hus ønskes solgt som flexbolig skal sælger søge kommunen om lov, og kommunen beder i hvert tilfælde Landsbyrådet om en udtalelse.

Annonce

Ikke velkomment i Viby og Måle

Der er på Hindsholm givet tilladelse til 24 flexboliger på Hindsholm, og 11 af dem er bortfaldet igen, da ejeren af huset har valgt at flytte permanent ind.

- Vi har ikke oplevet, at flexboligordningen har påvirket tilflytningen til Hindholm negativt, tværtimod. Flere af flexboligtilladelserne har resulteret i, at ansøgerne har fået fast bopæl på Hindsholm, fortæller Steen Hjorth.

- Vi ved fra ejendomsmæglerne, at det er et godt salgsargument, at ejedomme kan bruges som flexbolig. Og hvis nogen ikke kan sælge deres hus, så kan de i stedet leje det ud til feriegæster.

Kun i 1% af de ansøgninger, Landsbyrådet bliver bedt om at kigge på, svarer de nej.

- Det handler primært om landsbyerne Viby og Måle. Det er de suverænt mindste landsbyer, og der frygter man, at fællesskabet ikke kan tåle, at der står delvist tomme huse. Der er i forvejen så få beboere til at trække det fællesskab, der skal sikre et levende landsbymiljø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce