Annonce
Fyn

Flere fede fynboer: Borgerne i to fynske kommuner topper vægtskalaen

I otte af de 10 fynske kommuner er antallet af svært overvægtige borgere højere end gennemsnittet på landsplan. Svær overvægt medfører ifølge en ny rapport fra Statens Serum Institut større risiko for at udvikle flere kroniske sygdomme samtidig. Arkivfoto: Petra D./Colourbox.
I næsten alle fynske kommuner er der flere svært overvægtige end i gennemsnit på landsplan. De er i særlig fare for at udvikle flere kroniske sygdomme samtidig.

Fyn: Hvis dit bmi (body mass index) er over 30, lider du ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO af fedme i klasse I - også kaldet svær overvægt. Og det giver dig ifølge en ny rapport fra Statens Serum Institut større risiko for at udvikle flere kroniske sygdomme, end hvis du var ryger, havde et højt alkoholforbrug, var fysisk inaktiv eller havde et usundt kostmønster.

Ifølge den seneste Nationale Sundhedsprofil fra 2017 er 16,8 procent af alle danskere svært overvægtige, men zoomer man ind på Fyn, er andelen af svært overvægtige i de fleste kommuner højere.

Odense holder sig ifølge 2017-tallene under landsgennemsnittet med 15,6 procent svært overvægtige borgere, mens Svendborg næsten rammer gennemsnittet med 16,9 procent.

Derfra er der et spring op til Ærø, Faaborg-Midtfyn og Assens Kommuner, hvor henholdsvis 18, 18,1 og 18,3 procent af borgerne har et bmi på over 30.

Gennemsnittet er endnu tungere i Middelfart og Nyborg Kommuner, hvor 18,9 og 19,9 procent af borgerne lider af svær overvægt.

Nålen på vægten presses yderligere op af borgerne i Kerteminde og Langeland Kommuner, hvor henholdsvis 20,6 og 22,3 procent er svært overvægtige.

Tungest på Fyn er borgerne i Nordfyns Kommune. Her er næsten hver fjerde svært overvægtig - ifølge sundhedsprofilen fra 2017 gjaldt det 23,5 procent af borgerne.

Annonce

Mål også din talje

BMI udregnes ved at dividere din vægt i kilo med din højde i meter i anden. Du kan finde en automatisk beregner af bmi på Sundhed.dk.

Tallet bør dog også ledsages af et taljemål, fordi det især er fedtet på maven, som øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Taljemålet skal tages midt mellem det nederste ribben og det øverste af hoftekammen.

For mænd vurderes et taljemål mellem 95 og 102 centimeter at give moderat øget risiko for sygdom, mens et mål over 102 giver svær øget risiko for sygdom.

For kvinder er betyder et taljemål på 81-88 centimeter moderat øget risiko, mens et mål over 88 centimeter giver svær øget risiko for sygdom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce