Annonce
Fyn

Flere fede fynboer: Borgerne i to fynske kommuner topper vægtskalaen

I otte af de 10 fynske kommuner er antallet af svært overvægtige borgere højere end gennemsnittet på landsplan. Svær overvægt medfører ifølge en ny rapport fra Statens Serum Institut større risiko for at udvikle flere kroniske sygdomme samtidig. Arkivfoto: Petra D./Colourbox.
I næsten alle fynske kommuner er der flere svært overvægtige end i gennemsnit på landsplan. De er i særlig fare for at udvikle flere kroniske sygdomme samtidig.

Fyn: Hvis dit bmi (body mass index) er over 30, lider du ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO af fedme i klasse I - også kaldet svær overvægt. Og det giver dig ifølge en ny rapport fra Statens Serum Institut større risiko for at udvikle flere kroniske sygdomme, end hvis du var ryger, havde et højt alkoholforbrug, var fysisk inaktiv eller havde et usundt kostmønster.

Ifølge den seneste Nationale Sundhedsprofil fra 2017 er 16,8 procent af alle danskere svært overvægtige, men zoomer man ind på Fyn, er andelen af svært overvægtige i de fleste kommuner højere.

Odense holder sig ifølge 2017-tallene under landsgennemsnittet med 15,6 procent svært overvægtige borgere, mens Svendborg næsten rammer gennemsnittet med 16,9 procent.

Derfra er der et spring op til Ærø, Faaborg-Midtfyn og Assens Kommuner, hvor henholdsvis 18, 18,1 og 18,3 procent af borgerne har et bmi på over 30.

Gennemsnittet er endnu tungere i Middelfart og Nyborg Kommuner, hvor 18,9 og 19,9 procent af borgerne lider af svær overvægt.

Nålen på vægten presses yderligere op af borgerne i Kerteminde og Langeland Kommuner, hvor henholdsvis 20,6 og 22,3 procent er svært overvægtige.

Tungest på Fyn er borgerne i Nordfyns Kommune. Her er næsten hver fjerde svært overvægtig - ifølge sundhedsprofilen fra 2017 gjaldt det 23,5 procent af borgerne.

Annonce

Mål også din talje

BMI udregnes ved at dividere din vægt i kilo med din højde i meter i anden. Du kan finde en automatisk beregner af bmi på Sundhed.dk.

Tallet bør dog også ledsages af et taljemål, fordi det især er fedtet på maven, som øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Taljemålet skal tages midt mellem det nederste ribben og det øverste af hoftekammen.

For mænd vurderes et taljemål mellem 95 og 102 centimeter at give moderat øget risiko for sygdom, mens et mål over 102 giver svær øget risiko for sygdom.

For kvinder er betyder et taljemål på 81-88 centimeter moderat øget risiko, mens et mål over 88 centimeter giver svær øget risiko for sygdom.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce