Annonce
Udland

Flere er nu døde af coronavirus end af sars i Kina

China Daily/Reuters
I alt 811 personer har mistet livet som følge af coronavirusset i Kina, mens over 37.000 er blevet smittet.

Der er bekræftet 89 nye dødsfald som følge af det smitsomme coronavirus i Kina. Dermed er i alt 811 personer døde af virusset i landet siden midten af december.

Det oplyser de kinesiske sundhedsmyndigheder natten til søndag dansk tid.

Coronavirusset har nu kostet flere mennesker livet i Kina, end sars gjorde i 2002 til 2003. Dengang mistede 774 personer livet i landet.

Der er samtidig bekræftet 2656 nye smittetilfælde i Kina, hvormed det samlede antal smittede stiger til 37.198.

En opgørelse fra John Hopkins University i Baltimore, USA, viser, at mindst 813 har mistet livet i corona-udbruddet på verdensplan med to dødsfald uden for Kina.

I alt 37.580 er konstateret smittet, og af dem er 2780 kommet sig igen.

Hovedparten af de smittede befinder sig i Wuhan, Hubei-provinsens hovedby, hvor virusset har sit epicenter.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret udbruddet for en global sundhedskrise.

Lørdag meddelte WHO, at det daglige antal af smittede er begyndt at stabilisere sig.

Samtidig lød det dog, at det er for tidligt at konstatere, at coronavirusset har passeret sit højdepunkt.

Lørdag aften meddelte den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), på Twitter, at et fly med syv danskere er lettet fra Wuhan og er på vej mod Europa.

Dermed er det tredje hold af danskere nu ved at blive evakueret fra Kina til Danmark. Alle de tidligere danske evakuerede er blevet konstateret smittefri.

Ifølge udenrigsministeren er situationen i Hubei-provinsen "fortsat alvorlig". Derfor opfordrer han danskere i området til at følge anvisninger fra Udenrigsministeriets Borgerservice.

Når borgerne ankommer til Danmark, vil de blive testet for coronavirus. Selv hvis de ikke er smittede, vil de ud fra et forsigtighedsprincip blive sat i hjemmekarantæne.

Under hjemmekarantænen, der varer 14 dage, tjekker de pågældende personer deres temperatur flere gange dagligt og er desuden i kontakt med sundhedsfagligt personale.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce