Annonce
Erhverv

Flere elever på erhvervsuddannelserne efter sommerferien: Teknologi og byggeri er populært

Der er stor mangel på faglært arbejdskraft inden for flere brancher, og brug for at flere unge tager en erhvervsuddannelse. Foto: Mille Thomsen
I mange år har elevoptaget på erhvervsskolerne bevæget sig ned af, men i de seneste år er det igen begyndt at stige. Det gør det også i år.

Efter sommerferien skal 2.097 elever starte på en erhvervsuddannelse på enten Syddansk Erhvervsskole eller Svendborg Erhvervsskole.

Det er en fremgang på 176 elever siden sidste år, svarende til godt ni procent flere elever samlet set.

På Syddansk Erhvervsskole, der har en afdeling i Odense, er der indtil videre tilmeldt 1756 elever, på samme tidspunkt sidste år var 1558 elever tilmeldt. Det er en fremgang på næsten 13 procent, mens Svendborg Erhvervsskole må notere en lille tilbagegang.

Ifølge markeds- og kommunikationschef ved Syddansk Erhvervsskole, Lars Havelund, havde skolen også fra 2017 til 2018 nogenlunde samme fremgang i elevtal.

- Der er en tendens til, at flere og flere af de helt unge vælger en erhvervsuddannelse hos os, når de går ud af folkeskolen eller 10. klasse, fortæller han og forklarer, at det blandt andet skyldes, at de unge ikke længere fra start skal forholde sig til, om de for eksempel vil være murer eller tømrer. I stedet får de mulighed for at prøve forskellige ting af indenfor deres interessefelt, før de vælger uddannelsesretning.

Annonce

Så mange starter på erhvervsuddannelserne

2.097 elever i alt er tilmeldt en erhvervsuddannelse efter sommerferien på Syddansk Erhvervsskole og Svendborg Erhvervsskole, det er 176 flere end sidste år (1.921 i 2018)

Tallet kan ændre sig helt frem til studiestart.

På Syddansk Erhvervsskole kommer 826 direkte fra folkeskole eller 10. Klasse (777 i 2018), derudover starter 930 elever, der ikke kommer direkte fra grundskolen (781 i 2018).

På Svendborg Erhvervsskole starter 341 elever på en erhvervsuddannelse (363 i 2018). 259 af de tilmeldte starter på en tech-uddannelse (247 i 2018), mens der er fald i elevtal på business- og fooduddannelserne.

Stigende interesse for byggeri og teknologi

- Det ser ud til, at interessen er større, når det gælder uddannelser inden for byggeri, energi og konstruktion og indenfor robot, teknologi og automatik. Og det er også nogle af de steder, hvor der er særligt gode job- og karrieremuligheder, fortsætter Lars Havelund.

Det dækker blandt andet over uddannelser som tømrer, murer, elektriker, smed og industritekniker.

- De stigende elevtal tyder på, at unge i højere grad vælger uddannelse ud fra interesse, og at det har fæstnet sig hos de unge, at man ikke behøver at starte med en studenterhue for at få en videregående uddannelse eller et fedt job. De ved godt, at de skal være på arbejdsmarkedet i mange år, og derfor er det ikke så afgørende, om man starter det ene eller det andet sted, siger Lars Havelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce