Annonce
Erhverv

Flere danske landmænd dropper ploven

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Antallet af landmænd, der dyrker jorden uden plov, er vokser med en fjerdedel på to år.

Et af landmandens ældste redskaber er så småt begyndt at blive upopulær på de danske marker. Antallet af marker, der dyrkes uden brug af plov, er fra 2016 til 2018 vokset med en fjerdedel, viser tal fra Danmarks Statistik.

I hektarer betyder den udvikling, at der på de to år er føjet 66.000 hektarer til mængden af landbrugsjord, der dyrkes uden pløjning.

Dermed er det 319.000 hektarer, hvilket udgør 12 procent af det samlede danske landbrugsareal, der dyrkes, uden at ploven kommer på arbejde.

Dyrkning uden at pløje er et af de tiltag, som FN anbefaler for at bidrage til et øget biodiversitet og gøre godt for klimaet ved at spare på brændstoffet til traktorer.

Det er ifølge tallene fra Danmarks Statistik særligt i Vestjylland og Vest- og Sydsjælland, at ploven bliver i garagen eller laden. De to regioner står for henholdsvis 15.400 og 12.000 hektarer af de 66.000 hektarer, der ikke længere pløjes.

De pløjefri landmænd er typisk yngre end den gennemsnitlige landmand. Det er samtidig oftere konventionelt landbrug - kun to procent er økologisk landbrug.

At undgå pløjning af jorden kan være en del af det, der kaldes Conservation Agriculture. Her er tanken, at man i stedet for at vende jorden, kan kultivere den på anden måde - eksempelvis ved hjælp af regnorme - uden at slippe det kulstof, der er bundet i jorden.

Forskere fra Københavns Universitet har tidligere fortalt TV2 Lorry, at man i eksperimenter har fundet flere biller, edderkopper og andre nyttedyr i jord, hvor ploven ikke har jagtet dem bort.

Ikke alle er dog lige overbeviste om, hvor stor en effekt det har for klimaet, når landmændene stiller ploven. Professor Jørgen E. Olesen fra Institut ved Agroøkologi på Aarhus Universitet har tidligere sagt til DR Midt- og Vestjylland:

- Der er stort set ingen effekt på, hvor meget kulstof der er i jorden, om vi pløjer eller ej.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce