Annonce
Udland

Flere dødsulykker skaber global debat om elløbehjul

Joel Saget/Ritzau Scanpix
Debatten om elløbehjul raser over hele verden, hvor regeringer kæmper med ulykker og dødsfald.

Regeringer verden over debatterer i disse dage, hvad man skal stille op med et stigende antal ulykker med elektriske løbehjul.

I Norge registrerede Oslos Universitetshospital 187 skader efter fald på elløbehjul fra 1. april til 30. juni. Det svarer til to tilskadekomne om dagen. I juni alene var der i gennemsnit fire om dagen, skriver det norske medie VG.

12 af de 187 skader var alvorlige, mens resten var moderate eller lettere.

Norsk politi siger til VG, at man frygter, at en elløbehjulsulykke snart kan ende med et dødsfald.

Det er desværre allerede blevet en realitet flere steder i verden.

I Sverige blev en 27-årig mand dræbt i en ulykke på elløbehjul i maj, da han blev ramt af en bil på vej ned ad en bakke i Helsingborg.

Det har fået den svenske trafikstyrelse til at kræve et forbud mod det populære køretøj, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

- Vi har desværre bare ventet på, at en alvorlig ulykke skulle ske, siger Hans Cassepierre, der er efterforsker i styrelsen, til TT.

I Storbritannien er elløbehjul ulovlige på offentlige veje og fortove. De bliver dog alligevel brugt, og det førte i juli til den første dødsulykke. Den 35-årige YouTube-stjerne Emily Hartridge blev dræbt, da hun på elløbehjul blev ramt af en lastbil i London.

I Frankrig findes der i hovedstaden Paris mere end 15.000 elløbehjul, og inden året er omme, forventer landets transportministerium, at tallet når 40.000.

Storbyen har allerede forbudt kørsel på fortov, og den franske regering aftalte i maj at udvide forbuddet til resten af landet fra september i år.

Det har dog ikke forhindret, at en 25-årig mand blev ramt af en lastbil og døde i Paris i juni. I april blev en 81-årig mand dræbt i byen Levallois-Perret lidt uden for Paris, da han blev ramt af en person på elløbehjul.

Det er ikke kun i Europa, at de elektriske løbehjul har gjort indtog i byerne.

Ifølge nyhedsbureauet AFP viser en undersøgelse fra det amerikanske Consumer Reports, at over 1500 personer i USA er blevet behandlet for skader efter ulykker på elløbehjul, siden de blev indført i 2017. Otte personer er blevet dræbt.

Det har blandt andet ført til et forbud i sydstatsbyen Nashville, og løbehjulene er fortsat forbudt på Manhattan i New York.

I Danmark er der endnu ingen, der har mistet livet. Den seneste tilskadekomne er en 15-årig pige, der tirsdag blev ramt af en teenager på elløbehjul, da hun steg ud af bussen i Skalborg i Nordjylland. Efterfølgende stak føreren af.

/ritzau/

Annonce
VG med statistik på elløbehjulsulykker
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce